Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A FINLANDEI - 6 DECEMBRIE

           Finlanda                                 

Anul aderării la UE: 1995
Capitala: Helsinki
Suprafaţa totală: 338 000 km²
Populaţia: 5,3 milioane
Moneda: face parte din zona euro din 1999 (€)
Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1996

Finlanda, ţara pădurilor şi a lacurilor, este renumită în special pentru frumuseţea naturii sale. În nord, nopţile albe de vară, în care soarele nu apune niciodată, durează aproape 10 săptămâni. Iarna, pe de altă parte, soarele nu urcă deasupra liniei orizontului timp de aproape opt săptămâni.
Întrucât Finlanda a fost sub stăpânire suedeză timp de circa şapte secole (din sec. al XII-lea până în 1809), aproximativ 6% din populaţie vorbeşte această limbă.

Finlanda şi-a câştigat independenţa după Revoluţia rusă din 1917, devenind republică. Parlamentul său este unicameral şi numără 200 de membri aleşi o dată la patru ani.
Economia ţării este modernă şi competitivă, Finlanda fiind unul dintre liderii mondiali în domeniul echipamentelor pentru telecomunicaţii. Exportă echipamente pentru telecomunicaţii, utilaje, hârtie, celuloză şi lemn pentru construcţii, oţel, produse din sticlă şi ceramică.
Frumuseţea peisajelor izolate, tipic nordice, ale Finlandei a inspirat mulţi artişti, printre care compozitorul Jean Sibelius şi designer-ul Alvar Aalto. Numeroşi sportivi de renume internaţional provin din această ţară - printre ei, piloţii de Formula 1 Mika Häkkinen şi Kimi Räikkönen.


Arta culinară finlandeză reuneşte influenţe continentale, ruse şi suedeze. Specialităţile tradiţionale includ peştele (în special somon şi icre de calcan) şi carnea de ren. Nu trebuie uitate karjalanpiirakka (produse de patiserie din orez sau cartofi) şi kalakukko (pâine umplută cu peşte şi carne de porc).

Obiective turistice naturale din Finlanda

Finlanda este țara celor 1.000 de lacuri și insule: 187.888 de lacuri și 179.584 de insule mai precis. Peisajul finlandez este mai întâi de toate acoperit de puține coline, punctul său cel mai înalt fiind Haltitunturi cu 1.328 m, din nordul extrem al Laponiei. Substratul petrografic prezintă caracteristicile reliefului glaciar modelat de catre ghețari. Subsolul finlandez se află în prezent într-o continuă dezvoltare.


Obiective turistice, istorice, monumente, muzee din Finlanda

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Finlanda:
Vechiul oraș Rauma (1991)
Cetatea Suomenlinna (1991)
Biserica din Petäjävesi (1994)
Fabrica veche de carton de la Verla (1996)
Situl funerar din epoca de bronz de la Sammallahdenmäki (1999)
Arhipelagul Kvarken (2000, 2006)
Arcul geodezic Struve (pe teritoriul Finlandei) (2005)

PREZENTARE VIDEO FINLANDA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Râmnicul Vâlcii - Petre Drăgoiescu, 1944 (format pdf)

Petre Drăgoiescu tipărește la Craiova, în 1944, o broşură de 16 pagini, cuprinzând o descriere fermecătoare a orașului Râmnicu Vâlcea, o scurtă prezentare a poziţiei  geografice și date despre starea economică şi culturală a oraşului.
Am transferat în format PDF acestă cărticică ce merită citită pentru frumusețea limbii,  îmbinarea unor date istorice cu legende și mituri. Pentru exemplificare citiți introducerea acestei cărți: „Sunt nume de orașe, în sunetele cărora se ascunde - ca mirosul într-o floare — nu știu ce vrajă de linii şi de culori, o atracție şi un prestigiu care vin înaintea cunoașterii. Unul din aceste nume de oraşe este Râmnicul Vâlcii. „D-ta ești din Râmnicul Vâlcii?" te întâmpină cu ochii iluminați câte un necunoscut, auzindu-te de unde vii. Pentru mulți Râmnicul Vâlcii sună ca o făgăduială de vacantă fericită, în aer răcoros, între coline înverzite şi apa vijeloasă a Oltului.

Cărturarii adulmecă parfumul arhaic al tiparnițelor mănăstirești de unde marii ierarhi, …

Curs gratuit de limba engleză

Secţia de carte în limbi străinevă propune un curs de limbă engleză (nivel mediu) începând cu data de 22 octombrie 2018.         Cursurile se vor desfăşura în fiecare luni, de la ora 17:00, şi vor fi susţinute de Olivia Sailer (voluntar din SUA).
        Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese  unde puteţi obţine informaţii suplimentare:
Email              sectiadelimbistrăine@gmail.com           Telefon          0250/739221; 0350/401794  interior 116                                 Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96
sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.