Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A POLONIEI - 3 MAI

Capitala: Varșovia
Suprafața: 312 679 km2
Populația: 38 495 659 (2014)
Populația ca procent din totalul populației UE: 7,6 % 
PIB: 389,695 miliarde (2013)
Limba oficială în UE: polonă
Sistem politic: republică parlamentară
Stat membru UE de la: 1 mai 2004
Locuri în Parlamentul European: 51
Moneda: zlot polonez (PLN)
Posibilitatea de a călători fără pașaport: da - stat membru al zonei Schengen de la 21 decembrie 2007
Președinția Consiliului:Polonia a deținut președinția Consiliului UE o dată, în 2011.

Situata in centrul Europei, Polonia si-a regasit menirea ca destinatie de vacante. In primii ani dupa revolutiile din 1989, Praga si Budapesta apareau in toate titlurile din ziare. Acum, calatorii cauta ceva nou si mai indepartat. Frumusetea Poloniei poate fi admirata atat in orasele vechi, cat si in peisajul salbatic din parcurile nationale si rezervatiile naturale. Regiunile tarii sunt, in mare, impartite pe orizontala - coasta Baltica si regiunea lacurilor post-glaciare.

Centrul Poloniei este impartit intre terenurile joase din nord si cele inalte din sud, ce includ zona calcaroasa Krakow-Wielum, grote si castele medievale. In sud se afla Muntii Carpati si Tatra, care va fera facilitati pentru diverse sporturi si traditie folclorica. Polonia este o natiune care se mandreste cu patrimoniul sau cultural, teatrele si companiile de muzica si opera regasindu-se din abundenta. In fostul oras de textile Lodz se afla o scoala de film, alma mater a regizorilor Roman Polanski si Krzysztof Kieslowski.
Desi aici s-au nascut si compozitorul Frederick Chopin, chimista Marie Curie si astronomul Nicolae Copernic, Polonia este cunoscuta cel mai bine pentru grevele de pe santierul naval Gdansk, cand Lech Walesa si sindicatul Solidaritatea s-au ridicat pentru prima data impotriva guvernului comunist, in 1980.

Gastronomie
Bucataria poloneza are o savoare aparte, ingredientele tipice fiind mararul, magheranul, chimenul, ciupercile si smantana, care se adauga la supe, sosuri si carne fiarta. Supele sunt o parte importanta a unei mese obisnuite si de obicei sunt groase si bogate. Spre deosebire de supe, borsul este subtire si se serveste cu pateuri cu carne sau varza. La desert se serveste placinta cu mere (szarlotka), gogosi cu jeleu (packi) si prajitura cu mac (makowiec). Specialitatile nationale includ - bigos, varza cu carne, file de hering cu muraturi si ceapa, carnati kabanos, pierogi, galuste umplute cu carne, varza, branza sau fructe si kasza, adica hrisca.

Istorie
Nu se stie foarte clar care sunt stramosii polonezilor moderni. Se pare ca acestia locuiau undeva in Eurasia si erau urmasi ai slavilor. In a doua jumatate a secolului X, aceste triburi au format Polonia, acest regat crestin devenind curand o putere regionala. Apoi au urmat aproape doua secole de lupte interne si declin. Dupa restaurarea regatului polonez in 1320, cu orasul Cracovia pe post de capitala, acesta a reusit sa domine jumatatea de est a Europei, in secolule XV si XVI. In acelasi timp, Polonia devenea granarul Europei si republica, condusa de regi alesi si cu un parlament omnipotet. Razboaiele crancene continue din secolele XVII, XVIII au secatuit puterea Poloniei, care in cele din urma a sfarsit impartita intre imperiile vecine - Rusia, Austria si Prusia. Urmatorul secol a fost marcat de o serie de revolte poloneze. In 1918 Polonia si-a recastigat suveranitatea, pecetluita in 1920 cu victoria in fata armatei rosii a Rusiei.

In 1939 armata lui Hitler s-a alaturat fortelor lui Stalin, iar aceasta uniune a raului a invadat Polonia, care a devenit astfel prima natiune a Aliatilor care a luptat in cel de-al doile arazboi mondial. Trupele poloneze au purtat lupte cu nazistii in Norvegia, Franta, Anglia, Africa, Italia, Normandia si in Rusia. La sfarsitul razboiului Polonia pierduse jumatatea de est a teritoriului in favoarea sovieticilor, acestia instaurandu-se si la conducerea tarii. In 1956, 1968, 1970 si 1976 au urmat valuri de revolte ale populatiei, urmate de represalii drastice.
Revolta de pe santierul naval Gdansk din 1980 a starnit miscari de solidaritate in toata tara, fortand regimul comunist sa fie de acord cu liberalizarea. Astfel s-a nascut sindicatul Solidaritatii, care in cele din urma a dus la democratizarea intregii Europe centrale si de est. La sfarsitul anului 1981, polonezii comunisti au fost nevoiti sa recurga la teroare - sute de activisti au fost arestati, iar altii au continuat sa dezvolte pe ascuns o democratie puternica. De vreme ce comunistii adusesera Polonia intr-o stare de faliment, acestia au fost de acord cu tranzitia pacifista spre democratie.


Informatii utile

Polonezii sunt oameni muncitori si prietenosi. Exista un mare contrast intre populatia urbana si cea rurala, care este foarte religioasa si conservatoare, pastrand stilul de viata traditional. Strangerea mainii este forma obisnuita de intampinare. Ora locala a Poloniei este GMT +1.


PREZENTARE VIDEO POLONIA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca