Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A POLONIEI - 3 MAI

Capitala: Varșovia
Suprafața: 312 679 km2
Populația: 38 495 659 (2014)
Populația ca procent din totalul populației UE: 7,6 % 
PIB: 389,695 miliarde (2013)
Limba oficială în UE: polonă
Sistem politic: republică parlamentară
Stat membru UE de la: 1 mai 2004
Locuri în Parlamentul European: 51
Moneda: zlot polonez (PLN)
Posibilitatea de a călători fără pașaport: da - stat membru al zonei Schengen de la 21 decembrie 2007
Președinția Consiliului:Polonia a deținut președinția Consiliului UE o dată, în 2011.

Situata in centrul Europei, Polonia si-a regasit menirea ca destinatie de vacante. In primii ani dupa revolutiile din 1989, Praga si Budapesta apareau in toate titlurile din ziare. Acum, calatorii cauta ceva nou si mai indepartat. Frumusetea Poloniei poate fi admirata atat in orasele vechi, cat si in peisajul salbatic din parcurile nationale si rezervatiile naturale. Regiunile tarii sunt, in mare, impartite pe orizontala - coasta Baltica si regiunea lacurilor post-glaciare.

Centrul Poloniei este impartit intre terenurile joase din nord si cele inalte din sud, ce includ zona calcaroasa Krakow-Wielum, grote si castele medievale. In sud se afla Muntii Carpati si Tatra, care va fera facilitati pentru diverse sporturi si traditie folclorica. Polonia este o natiune care se mandreste cu patrimoniul sau cultural, teatrele si companiile de muzica si opera regasindu-se din abundenta. In fostul oras de textile Lodz se afla o scoala de film, alma mater a regizorilor Roman Polanski si Krzysztof Kieslowski.
Desi aici s-au nascut si compozitorul Frederick Chopin, chimista Marie Curie si astronomul Nicolae Copernic, Polonia este cunoscuta cel mai bine pentru grevele de pe santierul naval Gdansk, cand Lech Walesa si sindicatul Solidaritatea s-au ridicat pentru prima data impotriva guvernului comunist, in 1980.

Gastronomie
Bucataria poloneza are o savoare aparte, ingredientele tipice fiind mararul, magheranul, chimenul, ciupercile si smantana, care se adauga la supe, sosuri si carne fiarta. Supele sunt o parte importanta a unei mese obisnuite si de obicei sunt groase si bogate. Spre deosebire de supe, borsul este subtire si se serveste cu pateuri cu carne sau varza. La desert se serveste placinta cu mere (szarlotka), gogosi cu jeleu (packi) si prajitura cu mac (makowiec). Specialitatile nationale includ - bigos, varza cu carne, file de hering cu muraturi si ceapa, carnati kabanos, pierogi, galuste umplute cu carne, varza, branza sau fructe si kasza, adica hrisca.

Istorie
Nu se stie foarte clar care sunt stramosii polonezilor moderni. Se pare ca acestia locuiau undeva in Eurasia si erau urmasi ai slavilor. In a doua jumatate a secolului X, aceste triburi au format Polonia, acest regat crestin devenind curand o putere regionala. Apoi au urmat aproape doua secole de lupte interne si declin. Dupa restaurarea regatului polonez in 1320, cu orasul Cracovia pe post de capitala, acesta a reusit sa domine jumatatea de est a Europei, in secolule XV si XVI. In acelasi timp, Polonia devenea granarul Europei si republica, condusa de regi alesi si cu un parlament omnipotet. Razboaiele crancene continue din secolele XVII, XVIII au secatuit puterea Poloniei, care in cele din urma a sfarsit impartita intre imperiile vecine - Rusia, Austria si Prusia. Urmatorul secol a fost marcat de o serie de revolte poloneze. In 1918 Polonia si-a recastigat suveranitatea, pecetluita in 1920 cu victoria in fata armatei rosii a Rusiei.

In 1939 armata lui Hitler s-a alaturat fortelor lui Stalin, iar aceasta uniune a raului a invadat Polonia, care a devenit astfel prima natiune a Aliatilor care a luptat in cel de-al doile arazboi mondial. Trupele poloneze au purtat lupte cu nazistii in Norvegia, Franta, Anglia, Africa, Italia, Normandia si in Rusia. La sfarsitul razboiului Polonia pierduse jumatatea de est a teritoriului in favoarea sovieticilor, acestia instaurandu-se si la conducerea tarii. In 1956, 1968, 1970 si 1976 au urmat valuri de revolte ale populatiei, urmate de represalii drastice.
Revolta de pe santierul naval Gdansk din 1980 a starnit miscari de solidaritate in toata tara, fortand regimul comunist sa fie de acord cu liberalizarea. Astfel s-a nascut sindicatul Solidaritatii, care in cele din urma a dus la democratizarea intregii Europe centrale si de est. La sfarsitul anului 1981, polonezii comunisti au fost nevoiti sa recurga la teroare - sute de activisti au fost arestati, iar altii au continuat sa dezvolte pe ascuns o democratie puternica. De vreme ce comunistii adusesera Polonia intr-o stare de faliment, acestia au fost de acord cu tranzitia pacifista spre democratie.


Informatii utile

Polonezii sunt oameni muncitori si prietenosi. Exista un mare contrast intre populatia urbana si cea rurala, care este foarte religioasa si conservatoare, pastrand stilul de viata traditional. Strangerea mainii este forma obisnuita de intampinare. Ora locala a Poloniei este GMT +1.


PREZENTARE VIDEO POLONIA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Râmnicul de odinioară - Piața

"Umorul, gluma, ironia, plăcerea de a lua pe alţii în deriziune sînt trăsături recunoscute poporului român. La piaţă, aceste trăsături ies la iveală cu o bucurie crudă, cu o dezlănţuită poftă şi fervoare. Îmi amintesc de piaţa oraşului de odinioară, pe care o străbăteam în lung şi în lat de cîte ori mă trimiteau părinţii după cumpărături. Atracţia ei asupra mea era incontestabilă. În piaţă timpul dispărea, fiind înlocuit cu animaţia, cu forfota necontenită, cu febrilitatea oamenilor. Comportamentul individului e altul în piaţă decît aiurea, pe stradă sau într-o grădină publică.
Piaţă la Râmnicu Vâlcea -Amedeo Preziosi, 29 June 1869
E inutil şi aproape indecent să amintesc de bogăţia şi ieftinătatea pieţii de altădată, ce aparţine parcă unei epoci fabuloase, preistorice. De altminteri, mi-am propus să scriu îndeosebi despre mentalitatea oamenilor de odinioară; aceştia se întîlneau în piaţă nu numai ca să cumpere de-ale mîncării, dar şi să converseze, să facă pronosticuri asupr…

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio, este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii), la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus!

Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți oamenii merg la plajă.Cel…