Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Greciei - 25 martie

Date generale Grecia


Suprafata: 131.944 km2
Asezarea geografica: 34°50" - 41°45" latitudine 
nordica, 19°20" - 28°15" longitudine estica
Populatia: 10.256.000 locuitori
Densitatea populatiei: 76 locuitori/km2
Capitala si orasul cel mai mare: Atena, 3.096.775 locuitori
Limba oficiala: greaca
Moneda oficiala: Euro
Produsul intern brut PIB: 95.000 milioane dolari SUA
Forma de stat: republica



Caracteristici geografice
        Grecia este alcatuita din capatul sudic al Peninsulei Balcanice si peste 2000 de insule care reprezinta aproximativ 20% din suprafata totala a tarii. O mare parte a Greciei este din stanci si calcar aspru in care apa patrunde usor si exista putine izvoare de suprafata. Linia de litoral este stancoasa si are o lungime de aprox. 4000 km. Exista trei lanturi muntoase principale. Muntii Pind se intind din Albania pana in Peninsula Pelopones; mai departe spre est, in Macedonia, se afla lantul muntos care contine cel mai inalt munte din Grecia, Muntele Olimp (2917 m). Al treilea lant muntos important sunt muntii Rodopi in nord-est, care separa Grecia de sudul Bulgariei. Exista doar suprafete mici de ses , cele mai mari fiin langa Salonic si in Tesalia. Creta (8336 km2), cea mai mare dintre insule, este o continuare a amuntilor peloponezi. Principalele grupuri de insule sunt Cicladele in sudul Marii Egee, aprox. 200 de insule mici, Insulele Ionice de langa coasta de vest. Insulele Egee si Insulele Sporade de Sud de langa coasta Turciei.



Clima
        Grecia are o clima mediteraneana cu veri calde si secetoase si ierni umede si reci.

Turismul
        Caldura verii si cerul senin atrag milioane de vizitatori din tarile mai nordice ale Europei. Plajele, insulele si arhitectura cladirilor sunt principalele atractii turistice, numarul turistior este de peste sapte milioane pe an.



Agricultura
        Agricultura este activitatea de baza in majoritatea tarii , 25% din forta de munca fiind angajata in agricultura. In anii 1960 mai mult de jumatate de din forta de munca lucra in aceasta ramura. 30% din suprafat terenului arabil este folosit pentru agricultura, 40% pentru pasunat. Se cultiva in principal grau, pe timp de iarna pentru a valorifica precipitatiile din aceasta perioada. Se mai cultiva sfecla de zahar si cartofi, si orez in regiunile cu clima adecvata. Pentru export se cultiva tutun, bumbac, struguri si masline.Podgoriile se gasesc in principal in sud, iar tutunulin nord. Grecia fiind pe locul trei in lume in furnizarea uleiului de masline. Sunt importante si culturile de portocale, lamai si mandarine. Oile si caprele sunt crescute in multe locuri, deoarece pot trai pe pasuni mai sarace. 20% din suprafata tarii este impadurita.
  

Industria
        Majoritatea ramurilor industriei sunt legate de transportul maritim si de agricultura, insa din anii 1960 s-au dezvoltat foarte mult industria chimica, txtila si de prelucrare a metalelor. Diavata este un centru petochimic si la Elevsis exista o uzina de otel, ambele orase fiind influentate de apropierea de Atena si Salonic, principalele centre industriale. In bogatele tinuturi joase se practica moraritul , productia de tutun , bumbac, ulei de masline si uscarea fructelor. Dezvoltarea turismului a contribuit la dezvoltarea industriei bunurilor de consum. In ultima vreme se fabrica si dantela, produse textile , produse de olarit .

Pescuitul
        Coasta crestata si solurile sarace au dus la implicarea multor sate in pescuit , desi resursele de peste au fost mult reduse. Prada principala o constituie calmari, barbunii si sardelele.
  

Orase
        Atena este capitala tarii din 1833. In Atena Mare, care include si portul Pireu, se gaseste aproape o treime din populatia totala si 60% din capacitatea de prelucrare industriala. Salonic (740.000 locuitori) este singurul centru industrial important in afara de capitala. Patras (172.750 locuitori) se remarca prin produsele sale agricole.


GRECIA PREZENTARE VIDEO

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca