Treceți la conținutul principal

16 iulie 1969. 50 de ani de la primul pas pe Lună


Pe 16 iulie se împlinesc exact 50 de ani de la lansarea navetei Apollo 11, de la Kennedy Space Center din Florida, care a dus pe Lună primii oameni. Aparatul de zbor decola cu un echipaj compus din trei persoane. Doi dintre aceștia au fost primii oameni care au pus piciorul pe satelitul natural al Pământului.
Misiunea Apollo 11 a fost lansată la 8.32 dimineața, pe 16 iulie, 1969. La București era ora 15.32.

La bord se aflau Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins. Armstrong, în vârstă de 38 de ani în acel moment, era comandantul misiunii. Collins era pilotul modulului principal, iar Edwin „Buzz” Aldrin era pregătit să piloteze modulul care urma să ajungă pe lună.
Cei trei au călătorit timp de trei zile pentru a intra pe orbita lunară. Au străbătut 240.000 de mile (aproximativ 386.242 km) în 76 de ore pentru a intra pe orbita satelitului natural pe 19 iulie.
„Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”
A doua zi, la 13.46, modulul lunar Eagle, condus de Armstrong și Aldrin, s-a desprins de modulul de comandă, în care a rămas Collins.

Pe 20 iulie, Armstrong și Aldrinau devenit primii oameni care pășeau pe lună. Armstrong a coborât primul rostind celebrele cuvinte “E un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.
Agenția spațială americana (NASA) a anunțat că inițiază marți o serie de evenimente care vor marca împlinirea a jumătate de secol de la misiunea care i-a dus pe cei doi pe Lună. Neil Armstrong a murit pe 7 august 2012, în urma unor complicații apărute după o intervenție pe inimă, dar Aldrin și Collins se vor reîntâlni la rampa de lansare de unde au pornit în aventura lunară acum 50 de ani.

Cei doi participă la o sesiune de întrebări și răspunsuri la Kennedy Space Center, alături de directorul centrului, Bob Cabana. Discuția programată pentru ora locală 9.15 (EDT), va fi urmată de o vizită a Centrului de Comandă al Lansării și în Camera de Lansare 1 unde sunt invitați mai mulți participanți care s-au ocupat e supravegherea misiunii din 1969.

Evenimentul va fi transmis live de Televiziunea NASA pe site-ul agenție.
La ora locală 8.32, ora la care a fost lansată racheta Apollo 11, U.S. Space & Rocket Center și centrul oficial de vizitare al Centrului de Zbor Marshall de la NASA, din Huntsville, Alabama, au programat o lansare care își propune să ajungă în Cartea Recordurilor Guinness pentru cele mai multe aeromodele lansate simultan din același loc.
În același timp, este propusă Apollo 50th Global Rocket Launch (A 50-a Lansare Globală de Rachete Apollo), o provocare de 24 de ore, la care participă parteneri din toată lumea.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca