Treceți la conținutul principal

Colecțiile noastre - L’Art et les Grandes Civilisations- Editura Citadels & Mazenod

 

L’Art et Les Grandes Civilisations


Fondată în 1936, Editura Citadels & Mazenod a publicat timp de 86 de ani numeroase coleții de artă, dintre care am putea aminti: Artă și afișe, Arta marilor orașe, Artă și natură, Cărți excepționale, Literatura ilustrată, iar lista poate continua.

Colecția pe care am ales să o prezentăm astăzi, L’art et Les Grandes Civilisations, colecție  pe care o veți regăsi pe tot parcursul lunii martie în expoziția amenajată în holul bibliotecii este parte integrantă a patrimoniului nostru.

In 1965 apare primul volum intitulat Preistoria artei occidentale sub semnătura reputatului arheolog André Leroi-Gourhan. In epocă, lucrarea a rămas definitorie pentru tot ce avea sa reprezinte cartea de arta! Patruzeci de ani mai târziu și cu treizeci și cinci de titluri publicate, această colecție este recunoscută ca drept una de referință în peisajul cărților despre istoria artei.

De-a lungul timpului, Editura Citadels & Mazenoda apelat la cei mai buni autori, francezi sau străini, astfel aceasta și-a câstigat o reputație demnă de invidiat, publicând ediții în limbile engleză, germană, italiană, japoneză sau spaniolă.

An de an, Editura Citadelles & Mazenod își menține politica editorială inițială, cu grija pentru rigoare științifică, realizează și publică colecții sintetice, concepute și scrise pentru a fi utile profesorilor, cercetătorilor, curatorilor, cât și publicului larg al amatorilor.

Toate acestea, alături de preocuparea pentru calitate și standarde exigente, au făcut ca fiecare volum publicat să devină un reper în lumea cărților de artă, Editura Editura Citadels și  Mazenod devenind repede un nume de referință!


L’art et Grand Nord



Pentru a vă  stârni curiozitatea am ales la întâmplare sau poate nu, un volum pe care îl apreciez în mod deosebit!

 Pentru a concepe acest volum, autorii au avut nevoie  nu mai puțin de 8 ani.

Volumul face să renască cultura a milioane de oameni, de la  inuiții din Siberia și Alaska până în Groenlanda, de la indienii din zonele sub-arctice nord americane, până în Laponia și Scandinavia.

Elementul care leagă toate aceste culturi este șamanismul, acel ansamblu de practici care permit șamanului ca pe parcursul călătoriei mentale să ia contact cu spiritele strămoșilor.

 În cele 620 de pagini ale volumului regăsim  800 de ilustrații, desene și fotografii, 400 alb negru, 400 colorate, în care ne sunt prezentate măști, obiecte sacre, obiecte din viața de zi cu zi, imaginii colecționate de călatorii occidentali începând cu secolul al XVIII-lea dar și opere contemporane.

Astfel, gratie viziunii autorilor, reușim să descoperim popoare pentru care frumusețea este parte din identitatea lor, iar volumul de față este dovada !

Colecția integrală este găzduită  de secția ,,Carte în limbi străine'' a ,,Bibliotecii Antim Ivireanul'' -Vâlcea.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca