Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day), sarbatorita in fiecare an in cea de-a patra zi de joi a lunii noiembrie, aminteste de miraculoasa recolta care, in 1621, a salvat viata primilor imigranti sositi in Lumea Noua de pe meleagurile britanice.
In anul 1621 , dupa culegerea primelor roade ale toamnei in Plymouth , guvernatorul Governor William Bradford a instituit o zi dedicata recunostiintei si rugaciunii , celebrata atat de colonisti cat si de indieni.Pelerinii din Plymouth Rock au organizat timp de trei zile o sarbatoare a recunostintei , alaturi de membrii tribului Wampanoag.Sansa noilor veniti a constat in faptul ca, traditia indienilor Wampanoag includea ca orice vizitator sa fie tratat ca un membru al familiei, fiind ospatat cu toate bucatele disponibile ale tribului.
Americanii sarbatoresc "Thanksgiving Day" intr-un cadru special. Decoratiile mesei urmeaza modelul traditional - ghirlande viu colorate cu roadele pamantului, inele de porumb, mere, portocale, alune, frunze uscate si struguri parguiti - toate debordand dintr-un corn al abundentei, simbol al unei toamne bogate. Florile sunt si ele prezente; buchete de crizanteme aurii, ramurele de fructe de padure completeaza atmosfera de toamna.
Meniul din aceasta zi cuprinde, potrivit traditiei, curcan si piure de cartofi, mancare pe care primii pelerini in secolul al XVII-lea ar fi impartit-o cu indienii. Cu acest prilej, in SUA se organizeaza parade si intreceri sportive. Fara a fi sarbatoare nationala, "Ziua Recunostintei" are o semnificatie deosebita pentru poporul american.
Comentarii
Trimiteți un comentariu