Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Portugaliei - 10 iunie

Portugalia în cifre                                               

Populaţia:            10,5 milioane locuitori
Capitala:              Lisabona
Suprafaţa:           92 000 km2
Limba oficială:    portugheză
Religia:  romano-catolică
Teritorii externe:  Madeira şi Insulele Azore
Fusul orar:           GMT + 0, cu două ore mai devreme decât în Bucureşti
Prefixul ţării:      +351
Moneda:             Euro (€)
GDP pe cap de locuitor: 22 413 €/an
Sărbători naţionale şi zile nelucrătoare:      01. Ianuarie, 25. Aprilie, Vinerea Mare, 1. Mai, Rusaliile, 10. Iunie, 15. August, 5. Octombrie, 1. Noimebrie, 1, 8 şi 25. Decembrie


Portugalia – prezentare

   Portugalia se află situată în partea de Sud-Vest al Europei, pe Peninsula Iberică. Ţara se învecinează la Vest şi la Sud cu Oceanul Atlantic iar la Nord şi Est cu Spania, singura ei ţară vecină. Însă adevăratul vecin al Portugaliei este marea – descoperirile portugheze au adus în Europa culturile necunoscute ale pădurilor virgine din Brazilia, din Africa neagră sau Asia galbenă.

  Datorită portughezilor cunoaştem astăzi trestia de zahăr şi ceaiul, portughezii au adus pentru prima dată porcelanul din China. Sunt de origine portugheză evantaiul, umbrela de soare, sau perna cu pătura de mătase. Primii stăpâni adevăraţi ai oceanelor au fost portughezii care au modernizat Europa Medievală cu descoperirile lor. În Portugalia găsim peisaje sălbatice pustii, plaje minunate, oraşe impozante, pereţii placaţi cu faianţe, strălucire maură, gotică engleză şi atracţiile renaşterii portugheze. Călătorii care vizitează Portugalia găsesc o mulţime de obiective de vizitat, peisaje minunate, mâncăruri şi băuturi delicioase.


Clima portugaliei

  Clima portugaliei este plăcută caracteristic mediteraneană, care se impune mai ales în regiunile sudice. Clima Portugaliei este puternic înfluenţată de Curentul Golfului şi de Oceanul Atlantic. În partea de Nord a Portugaliei variaţiile de temperatură sunt reduse şi precipitaţiile sunt mai abundente. În părţile interioare ale ţării predomină climatul continental. Verile sunt foarte calde şi secetoase în părţile Sudice, temperaturile ajung adesea la 40 °C. În Portugalia soarele bate 2500 – 3200 ore anual, iarna zilnic 4 – 6 ore iar vara 10 – 12 ore. Precipitaţiile se reduc dinspre Nord către Sud şi sunt caracteristice mai ales iarna.

Bucătăria portugheză

Mâncărurile portugheze
    Ingredientele folosite în bucătăria portugheză sunt uleiul de măsline, ceapă multă, ouăle, roşiile şi ciupercile comestibile. Fiind o ţară maritimă consumul de peşte este însemnat, bucătăria portugheză cunoaşte mai multe sute de feluri de preparate din peşte. Alături de felurile din peşte sunt consumate diverse mâncăruri din ouă, orez, legume, diferite specii de raci şi scoici. La prepararea mâncărurilor sunt deseori utilizate vinurile de Porto sau de Madeira.


Băuturile portugheze
  Printre băuturile cele mai renumite sunt vinurile, în cadrul acestora se remarcă vinul de Porto. Vinul de Porto este maturizat în butoaie speciale, prin metode speciale. Deşi materia primă a vinului de Porto provine din regiunile Pinhao şi Regua, datorită faptului că prelucrarea se realizează în Porto, aşadar şi denumirea vine de aici.
   Specialitatea vinului de Porto este dată de faptul că vinul din butoaie este îmbuteliat după 2 – 3 ani, la care se adaugă o esenţă foarte veche (produsă tot din vin de Porto). Esenţa este deseori înlocuită cu ţuică produsă din vinurile locale. Vinul de Porto poate fi sec, demiculce sau dulce, poate fi produs din vin alb sau roşu. Alături de vinuri este preferat rachiul de cireşe şi lichiorul de căpşuni.


Economia portugheză
   La începutul secolului XX-lea Portugalia a fost o ţară agrară subdezvoltată, situaţie care s-a schimbat considerabil în secolul al XXI-ea. În anul 1986 Portugalia a aderat la Uniunea Europeană, şi cu aceasta s-a început formarea unei economii globale moderne. Alături de ramurile tradiţionale ale economiei portugheze (pescuitul, cultura plantelor, mineritul) care erau construite mai ales pentru susţinerea populaţiei, în mod continuu apar ramuri industriale moderne ( exportul, industria serviciilor, turismul, serviciile financiare) care joacă un rol tot mai important în economia Portugaliei.     Importante sunt de asemenea construcţia de automobile (VW, Peugeot, Citroen), biotehnologia şi cercetarea spaţială. Portugalia se află printre primele 20 de ţări dintre cele mai vizitate ale lumii, anual sosesc în ţară peste 13 milioane de turişti. Locurile cele mai vizitate sunt Lisabona, Algarve, Madeira şi Porto.

Limba portugheză
   Limba portugheză este vorbită în lume de peste 230 milioane de oameni. Limba portugheză este de asemenea limba oficială în 9 ţări (Portugalia, Brazilia, Angola, Insulele Capului Verde, Guinea-Bissau, Guinea Ecuatorială, Mozambic, Sao Tome şi Principe), astfel portugheza este cea de a 9-a limbă vorbită în lume.

Marii descoperitori portughezi

  Bartolomeo Diaz, a înconjurat pentru prima dată partea sudică a continentului African, pe care l-a denumit Capul Bunei Speranţe, Ferdinand Magellan, a fost primul care a înconjurat Pământul pe mare în 1522, Vasco da Gamma, în 1490 a descoperit calea maritimă către India, şi Pedro Alvarez Cabral, a descoperit Brazilia.

PREZENTARE VIDEO PORTUGALIA

  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...