Treceți la conținutul principal

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României

   Albumul General al României, lucrarea ce cuprinde 300 de imagini, a fost structurată în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.
    Autorul imaginilor este Alexandru Antoniu (1860-1925), fotograf care şi-a desfăşurat activitatea în Bucureşti în perioada 1890-1925. În anul 1900, acesta a fost recompensat cu medalia de bronz la Expoziţia universală de la Paris pentru Albumul General al României, publicând, aşa cum arată criticul de artă, Adrian Silvan Ionescu, în studiul, „Fotografi în România. 1840-1940”, alte două albume de mare interes: în 1906 Expoziţia Generală Română 1906 (dedicat M.S. Regelui Carol I, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie), şi în 1910, Din Bucuresci.

    Judeţul Vâlcea este prezentat în ambele părţi - mânăstirile, oraşele dar şi peisajele frumoase au fost imortalizate în fotografii, precum şi în descrieri succinte. Imaginile vor fi însoţite şi de descrierea acestora (am păstrat textul aşa cum a apărut în album), pentru avea o imagine cât mai completă a atmosferei de început de secol XIX, în judeţul nostru.  


       
 Mănăstirea Arnota, judeţul Vâlcea

     Fundată de Matei Basarab la anul 1626. Se află situată pe vîrful muntelui de lăngă mănăstirea Bristrita, avănd în vale o vedere de toată frumuseţea. În biserică se află mormîntul lui Matei Basarab mort la 1654, făcut din marmoră albă, pe care se presintă în relief marca ţărei; de asemenea e şi mormîntul lui jupân Danciul, tatăl lui Matei Basarab.
      Casele actuale sunt clădite sub domnia lui Barbu Dimitrie Ştirbei la 1852, spre a servi de închisoare pentru boerii cei nesupuşi domniei. Biserica e înzestrată cu multe odore preţiose forte vechi. E administrată de un preot îngrijitor.


    
       Mănăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea 

    Fundată de Banul Barbu Craiovescu (Basarab) la anul 1494, aşezată intr'o posiţie încăntătore la gura părăului Bistriciora, are la spatele ei un mumte măreţ în virful căruia se află m-rea Arnota. Această mănăstire în anul 1845 fiind în ruină, Domnul ţerei Gheorghe Bibescu a refăcut'o precum este astă-di şi s'a sfinţit de părintele Mitropolit Nifon la 15 August 1855, în presenţa Domnului şi a Domnei Ştirbei.
     În biserică sunt mai multe odore vechi şi scumpe, precum şi moştele sf. Grigore Decapolitul aflate intr'un frumos sicriu de argint făcut de Domnul Constantin Şerban Basarab cu soţia sa Domna Balaşa.
     Biserica mică, numită Bolniţa, e forte veche şi are o uşă artistic sculptată. M-rea se administrează de un preot îngrijitor. În palatele inconjurătoare instalată şcoala de sub-Ofiţeri. 





    Mănăstirea Cozia, judeţul Vâlcea

     Fundată de Mircea cel Bătrăn la anul 1386. Este situată pe marginea Oltului, avănd o posiţiune pitorească. A fost una din cele mai importante mănăstiri din Muntenia.
     În biserica mare se află mormîntul lui Mircea cel Bătrăn, şi alăturea a monachei Teofana muma lui Nliltai Viteazul. Mai sus pe un mic deal e biserica Bolniţa, făcută de Petru Vodă Cerel; această biserică e lucrată din cărămidă simplă in stil bizantin.
Odorele forte vechi şi bogate au fost luate şi depuse în museul de antichităţi din Bucuresci. Astazi se administrează de un preot.



       Mănăstirea Cetătuia, judeţul Vălcea 

     Fundată de Mitropolitul Teodosie la anul 1680 ca schit al Mitropoliei, se află lăngă oraşul Rîmnicul-Vâlcea pe culmea unui deal. Legenda zice, că în această biserică a fost prins şi ucis Radu cel Frumos. Azi se administrează de un preot.


                                     Schitul Cornetu, judetul Vâlcea

    Fundat la anul 1666 de Mareş Băjescu Vel-Vornic şi Maria soţia sa, în timpul domniei lui Radu Leon Voevod. Este situat pe marginea Oltului. În zidul m-rei  află nişte găuri, în care Ruşii au aşezat tunuri la 1848.
     Domnul Grigore Tocilescu a găsit peste Olt, în dreptul acestei m-ri, ruinele unui castru roman şi urmele oraşului Buridava.



                               Episcopia de Rîmnic şi Noul-Severin
   
     Se află în oraşul Rîmnicul-Vălcea, înfiinţată în anii 1500 - 1507, pe timpul lui Ruda V cel Mare Domnul Munteniei, fiind Mitropolit părintele Nifon şi avănd primul Episcop al ei pe Mihail. Această Episcopie s'a făcut după desfiinţarea Mitropoliei din Severin. 
    Intre anii 1847-1856, reşedinţa EpiscopieI a fost strămutată la Craiova din causa focului, iar la 1856 Episcopul Calinic reîntemeiază Episcopia în RImnic. Astă-di are un palat frumos, reşedinta P. S. S. Episcopului, făcut prin stărniuţa regretatului fost Episcop Ghenadie Enăceanu, un iubitor al monumentelor. 


                                  
                                 Mănăstirea Orezu, judetul Vălcea

      Fundată de Constantin Brăncoveanul la anul 1692, se află la un ceas depărtare de târgul Orezul. În biserică e mormÎntul fiicel lui Brăncoveanu, numită Smaranda. Pe pereţi sunt zugrăvite portretele domnilor  Constantin Basarab, Domna Maria şi ale fiilor lor: Constantin, Radu, Stefan şi Matei.
    Trapeza mănăstirei e artistic lucrată, fiecare stălp avănd un alt gen de sculptură. Mănăstirea e locuită dc vre-o 45 călugăriţe, este în bună stare. În partea stăngă a mănăstirei se află instalat spitalul judeţean.


     Aceste imagini au fost cuprinse în prima parte a Albumulului General al României şi voi publica alte imagini inedite din Judeţul Vâlcea, din partea a II-a a Albumului, într-o postare viitoare.







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...