Trebuie să spun de la bun început că nu sunt un mare fan al audiobooks ,,cărţilor vorbite”, dar trebuie să recunosc, că acestea sunt din ce în ce mai căutate, şi datorită unor anumite aspecte pozitive, chiar le recomand cititorilor.
În primul rând, calitatea lecturii este din ce în ce mai bună, fiind vorba chiar de actori, care fac audierea foarte atractivă şi interesantă.
Vorbind, ca în cazul nostru, de cărţi în limbi straine, este o modalitate de a învăţa o limbă străină, folosind metoda de ascultării. Trebuie precizat de la bun început că Secţia de carte în limbi străine oferă audiobooks, care pe lângă suportul audio (CD-UL), au şi textul tipărit.
Pentru început, recomand cărţi care se pot citi foarte uşor şi tot la fel se pot asculta fără probleme, acestea fiind citite în limba engleză. Este vorba de autori cunoscuţi precum Mark Twain, O Henry, Jack London, Edgar Allan Poe sau Stephen Crane.
Cartea vorbită (englezeşte audiobook, tradus direct Carte auzită) este o înregistrare a lecturii cu voce tare a unui text, carte, etc. pe un mediu purtător de informaţie. Pentru aceasta nu este necesară o lectură (citire) identică a originalului scris, acceptându-se ca audiobook şi alte versiuni "vorbite" ale acestuia. Mediile purtătoare utilizate sunt disc audio clasic, bandă magnetică, disc DVD, disc compact (disc dur).
Audiobook-urile facilitează accesul omului la cultura pe care de altfel, nu o respinge, ci doar o împinge într-un plan secund din lipsă de timp. Acestea schimbă calitatea individului din cititor în ascultător permiţându-i astfel să desfăşoare alte activităţi în acelaşi timp cu audierea unei cărţi.
Audiobook-urile surprind prin caracterul de simultaneitate, oferind ascultătorului o altă modalitate de a experimenta complexitatea textului scris.
Comentarii
Trimiteți un comentariu