Treceți la conținutul principal

Jean –Yves Conrad - Memorialul celor 3030 de soldați români ,,morți pentru Franța'' în timpul Primului Război Mondial 1916-1918




       Jean Yves Conrad s-a născut la Nancy în 13 februarie 1955. În 1956, la o vârstă fragedă, mai puțin de un an, s-a mutat, împreună cu familia, în orașul Dieuze. Mama sa a fost profesoară de istorie și geografie la liceul din oraș, iar tatăl său a fost adjunctul primarului timp de 23 de ani.
      Jean Yves Conrad și-a trăit copilăria, adolescența și viața adultă în acest oraș, a urmat cursurile școlii primare Gustave-Charpentier, apoi colegiul Charles-Hermite, unde a obținut și diploma de bacalaureat.
      După terminarea serviciului național (armata) în cadrul forțelor franceze și germane a fost încadrat, în mai 1978, la Direcția de Studii și Cercetări Electrice. Este de profesie inginer.
      El a ocupat, pe rând, mai multe funcții de conducere în domeniul administrativ, la Societatea de Electricitate a Franței, în conducerea EDF-GDF Services. Cariera profesională a luat sfârșit în anul 2015 în cadrul Grupului ENGIE, ca responsabil în cadrul Direcției Ile de France.
      Și-a petrecut copilăria în apropierea celei mai mari necropole naționale, în care se găsesc și morminte ale soldaților români. Este interesant de știut că 943 de morminte ale soldaților români, din totalul de 3030, se găsesc pe teritoriul Franței, adică 39 %.
      Vine în România de 37 de ani. Jean Yves Conrad și-a dedicat viața personală pentru promovarea culturii române în Franța, dar și invers. 
      Jean Yves Conrad a publicat până în prezent 15 cărți, volume inedite sau traduceri ale unor opere românești, fiind în serviciul cultural al țării sale de inimă.
      La 10 ianuarie 2014, Președintele României i-a conferit titlul “Meritul Cultural Român pentru Literatură“, iar la 3 octombrie 2006 i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “Ștefan cel Mare“ din Suceava.
     Astfel, în onoarea acestei țări europene considerată și Mica Franță, aducând de asemenea un omagiu institutorilor și profesorilor din orașul său, Dieuze, Jean Yves Conrad a scris această carte care poată fi considerată o legătură simbolică între orașul natal și țara care l-a adoptat și, de care este profund atașat, România. De asemenea, publicarea acestei cărți coincide cu aniversarea a 100 de ani a României de la Unirea din 1918.


(Traducere coperta posterioară)





Comentarii

  1. Si l'article parle des "prisonniers de guerre roumains" morts en Alsace et en Lorraine pendant la Première Guerre mondiale, il est absolument faux de prétendre qu'ils soient Mort pour la France ! De plus, le chiffre annoncé de 943 Roumains morts sur le territoire Français, est également erroné, car près de 1300 sont morts en Alsace et sans doute autant en Lorraine. Sauf, évidemment, si l'on considère les frontières lors de la guerre. Mais le chiffre ne tiendrai pas plus en considérant cela.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...