Resurse online cu acces deschis
Accesul deschis (eng. Open Access) se referă la circulația gratuită a conținutului științific disponibil pe Internet. Accesul deschis la informația științifică a apărut ca o consecință a publicării rezultatelor cercetărilor finanțate din bani publici.
Literatura științifică în acces deschis este disponibilă online, gratuit, în versiunea integrală (full-text), oricând și pretutindeni în lume; este liberă de cele mai multe restricții de copyright și licențiere; poate fi citită, descărcată, copiată, reprodusă, distribuită, tipărită și utilizată în mod etic și legal, autorul păstrându-și dreptul asupra propriei creații.
Informația științifică în acces deschis poate fi identificată pe două căi:
- calea de aur (publicarea în reviste științifice în acces deschis);
- calea verde (autoarhivarea în arhive electronice deschise sau depozite digitale instituționale).
Resursele științifice în acces deschis, utile pentru activitatea de cercetare pentru întreaga comunitate universitară, au fost grupate astfel:
- lista celor mai importante baze de date științifice în acces deschis (cu adresa Internet și domeniile acoperite);
- lista depozitelor digitale instituționale care găzduiesc lucrări de tipul: disertații, rezumate ale tezelor de doctorat, teze de doctorat, rapoarte de cercetare, articole în cadrul manifestărilor științifice, note de curs ș.a.);
- listele revistelor științifice în acces deschis, organizate pe principalele domenii de cercetare, după cum urmează:
Aplicațiile software libere pe Internet constituie o altă categorie de resurse în acces deschis utile pentru pasionații tehnologiilor web. Acestea au fost grupate pe diverse categorii: bloguri, e-mail, depozite digitale, pagini web, forumuri, galerii foto, managementul colecțiilor/proiectelor/referințelor bibliografice, rețele sociale, sisteme integrate de biblioteci digitale.
Comentarii
Trimiteți un comentariu