Treceți la conținutul principal

Ziua Naţională a Ducatului Luxemburg - 23 IunieSecţia de carte în limbi străine

Prezintă
      Proiectul ,, Zilele naţionale ale ţărilor membre UE" ce are drept scop cunoaşterea şi promovarea culturii şi tradiţiilor din ţările Uniunii Europene.


Luxemburg
Anul aderării la UE: membru fondator (1952)
Capitala: Luxemburg
Suprafaţa totală: 2 586 km²
Populaţia: 0,5 milioane
Moneda: face parte din zona euro din 1999 (€)
Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1985

          Marele Ducat al Luxemburgului este o ţară de mici dimensiuni, înconjurată de Belgia, Franţa şi Germania. Destinul său a fost legat, în mod inevitabil, de cel al vecinilor săi.  Teritoriul ţării este în mare parte deluros şi împădurit.
         Luxemburgul s-a aflat, de-a lungul vremurilor, sub stăpânirea multor state şi familii conducătoare, dar a constituit o unitate politică separată, chiar dacă nu întotdeauna autonomă, începând cu secolul al X-lea. În prezent este un mare ducat ereditar, cu un sistem parlamentar unicameral.
         Limba naţională, luxemburgheza, este înrudită cu germana. De altfel, germana este prima limbă străină învăţată de luxemburghezi, fiind folosită şi în mass-media. Limba administrativă este franceza.
Structura economică a Luxemburgului se bazează în principal pe sistemul bancar şi de asigurări, precum şi pe industria metalurgică, urmate de agricultură şi industria vinului.
        Cele mai multe dintre specialităţile culinare luxemburgheze sunt, cum era de aşteptat, tipice pentru o ţară  împădurită. Printre acestea se numără iepurele sălbatic înăbuşit şi şunca de Ardeni. Nu mai puţin populare sunt mâncărurile din păstrăv şi ştiucă, cu peşti proaspăt pescuiţi din râuri.
       Valea râului Moselle traversează atât teritoriul german, cât şi pe cel luxemburghez, iar vinurile din această zonă sunt binecunoscute şi apreciate. Ca şi alte ţări situate în nordul Europei, Luxemburgul produce mărci renumite de bere.
       Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Luxemburg:

      Centrul vechi istoric și fortificațiile din orașul Luxemburg (1994)
       Parcul cu statui creat de Christian Veres (2001)duce marci renumite de bere.
           
                                      

  
Relatii bilaterale România - Luxemburg
         La 5 decembrie 1910, au fost stabilite relaţii diplomatice între România şi Marele Ducat de Luxemburg, la rang de legaţie, ridicate, la 12 noiembrie 1966, la nivel de ambasadă.

Reprezentarea  diplomatică:
           Ambasada României în Marele Ducat de Luxemburg
Ambasada Marelui Ducat de Luxemburg în România (cu reşedinţa la Atena)

Consulate onorifice:
           Consulatul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg în România

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Râmnicul Vâlcii - Petre Drăgoiescu, 1944 (format pdf)

Petre Drăgoiescu tipărește la Craiova, în 1944, o broşură de 16 pagini, cuprinzând o descriere fermecătoare a orașului Râmnicu Vâlcea, o scurtă prezentare a poziţiei  geografice și date despre starea economică şi culturală a oraşului.
Am transferat în format PDF acestă cărticică ce merită citită pentru frumusețea limbii,  îmbinarea unor date istorice cu legende și mituri. Pentru exemplificare citiți introducerea acestei cărți: „Sunt nume de orașe, în sunetele cărora se ascunde - ca mirosul într-o floare — nu știu ce vrajă de linii şi de culori, o atracție şi un prestigiu care vin înaintea cunoașterii. Unul din aceste nume de oraşe este Râmnicul Vâlcii. „D-ta ești din Râmnicul Vâlcii?" te întâmpină cu ochii iluminați câte un necunoscut, auzindu-te de unde vii. Pentru mulți Râmnicul Vâlcii sună ca o făgăduială de vacantă fericită, în aer răcoros, între coline înverzite şi apa vijeloasă a Oltului.

Cărturarii adulmecă parfumul arhaic al tiparnițelor mănăstirești de unde marii ierarhi, …

Curs gratuit de limba engleză

Secţia de carte în limbi străinevă propune un curs de limbă engleză (nivel mediu) începând cu data de 22 octombrie 2018.         Cursurile se vor desfăşura în fiecare luni, de la ora 17:00, şi vor fi susţinute de Olivia Sailer (voluntar din SUA).
        Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese  unde puteţi obţine informaţii suplimentare:
Email              sectiadelimbistrăine@gmail.com           Telefon          0250/739221; 0350/401794  interior 116                                 Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96
sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.