Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A POLONIEI 11 NOIEMBRIE

Polonia
                                                                
Anul aderării la UE: 2004
Capitala: Varşovia
Suprafaţa totală: 312 679 km²
Populaţia: 38,1 milioane
Moneda: zlot polonez (zł)
Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 2007

Nordul Poloniei, care se întinde până la Marea Baltică, are un relief în cea mai mare parte plan, în timp ce graniţa de sud este formată de lanţul carpatic (inclusiv Munţii Tatra). Regiunea Mazuria este zona lacustră cea mai întinsă şi mai vizitată din Polonia.

Statul polonez are o vechime de peste 1000 de ani. În secolul al XVI-lea, Polonia era una dintre marile puteri ale Europei. Odată cu victoria obţinută în bătălia de la Viena (1683), regele Ioan III Sobieski al Poloniei a salvat oraşul de sub asediul otoman, eliminând ameninţarea unei posibile ocupări a Europei de vest.
Resursele subsolului sunt bogate, permiţând exploatarea de fier, zinc, cupru şi sare brută. Salina Wieliczka, construită în secolul al XIII-lea, cuprinde un adevărat oraş subteran, având inclusiv un sanatoriu, spaţii culturale, capele şi o cafenea. Tot oraşul, de la scări până la candelabre, este construit din sare.

Constituţia actuală a Poloniei datează din 1997. Preşedintele este ales prin vot popular direct, pe o perioadă de cinci ani. Cei 460 de membri ai Camerei Inferioare a Parlamentului (Sejm), la fel ca şi cei 100 de membri ai Senatului, sunt aleşi direct printr-un sistem de reprezentare proporţională, pentru un mandat de patru ani.
Preparatele tradiţionale poloneze sunt supa de sfeclă roşie, un tip de sarmale (foi de varză umplute cu carne şi orez) şi pierogi (găluşte umplute, de exemplu, cu varză şi ciuperci).

Printre personalităţile Poloniei se numără astonomul Copernic, compozitorul Chopin, omul de ştiinţă Maria Curie-Sklodowska, regizorii Roman Polanski şi Krzysztof Kieslowski, precum şi Papa Ioan Paul al II-lea.




POLONIA PREZENTARE VIDEO 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarity Corps) -Erasmus + Vârsta minimă de participare este de 16 ani. Vă rugăm să va înscrieți la următoarele adrese, unde puteți obține informații suplimentare:        Email: sectiadelimbistraine@gmail.com    Telefon: 07401