Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Lituaniei - 16 februarie

LITUANIA                                                                                                                
                                                                               
GEOGRAFIE

        Lituania este amplasata in partea vestica a Platformei Est Europene, pe Malul Marii Baltice. Se invecineaza la nord cu Letonia, la sud-est si sud cu Belarus , la sud si sud-vest cu Polonia si cu Federatia Rusa.
        Suprafata tarii este de 65 300 km², ceea ce face ca Lituania sa fie cea mai mare tara dintre cele trei state baltice.Centrul geografic al europei avind coordonatele (54°54' nord si 25°19' est) se afla in Lituania, la 26 km mai la nord de Vilnius.


CLIMA

        Clima Lituaniei este tranzitorie intre maritima si continentala. Din punct de vedere al adecvarii pentru sanatatea umana si activitatile economice, clima poate fi considerata ca fiind una dintre cele mai favorabile. Aceasta se caracterizeaza prin modificari de temperaturi sezoniere de patru ori pe an, caldura moderata in timpul verii, umiditate adecvata si un numar suficient de zile luminoase. Aspectele negative se refera la toamnele si iernile lungi si o perioada de vegetatie relativ scurta. Temperatura maxima pe timp de vara este de +30 grade C, iar iarna temperatura coboara pina la -20 -25grade C.

POPULATIA

        Lituania este cea mai mare si mai populata republica dintre cele trei baltice.Populatia Lituaniei este de 3 349 872. Lituanienii predomina in componenta nationala a populatiei. Ei reprezinta 84% din totalul populatiei tarii. Partea ramasa este compusa din Polonezi, Rusi, Belorusi, Ucrainieni, Germani, Evrei si alte nationalitati. 67% din populatia Lituaniei locuieste in aria urbana. Longevitatea medie a populatiei este de 74,9 ani (69,98 ani pentru barbati, 80,1 ani pentru femei).
        Populatia in cele 5 cele mai mari orase ale Lituaniei:

        1. Vilnius 558 165
        2. Kaunas 352 279
        3. Klaipėda 183 433
        4. Šiauliai 126 215
        5. Panevėžys 112 619

LIMBA

        Limba lituaniana este una dintre cele mai vechi limbi ale Europei si apartine grupului lingvistic Baltic Indo-European. Dintre toate limbile Indo-Europene, limba Lituaniana a fost cea mai de succes in ceea ce priveste pastrarea sistemului fonetic vechi si majoritatii caracteristicilor sale morfologice. Istoria limbii lituaniene scrise incepe in Lithuania Minor (Prusia de Est) la mijlocul secolului XVI. Prima carte scrisa in limba lituaniana a fost Catechismus de catre Martynas Mažvydas, publicata in 1547.
        Limba lituaniana este vorbita de catre aproximativ trei milioane de persoane in Lituania si de catre mai mult de un milion de persoane care locuiesc in alte tari (Statele Unite,Canada, Regatul Britanic, Irlanda, Spania, Australia, Germania, Letonia, Belorusia, Polonia etc.).

VIATA CULTURALA SI SOCIALA

        Descoperirile arheologice atesta ca cultura lituaniana pagina a fost parte a culturii commune a triburilor baltice. Lituania se poate mindri cu o multitudine de dealuri fortificate, care au avut construite pe virfuri structuri de lemn pentru aparare. Aceste dealuri fortificate, impletite cu legende despre conace subterane si fintini fara fund, au devenit parte integranta a peisajului Lituanian.

        Teatrul este o arta prioritara in Lituania. Originile teatrului lituanian dateaza cumulti ani in urma. Spectacolele teatrale se jucau in hambare, curtile fermierilor si chiar in biserici. Inclinatia pentru simbolism si spectacole teatrale ramine de actualitate si astazi.Lituania are un numar mare de directori de teatru, actori, profesionisti excelenti si grupuri de amatori de teatru care string un public larg nu doar in Lituania dar si in alte tari.
        O sarbatoare de duminica este cea in care se obisnuieste daruirea buchetelor “palmier” (asa numitele ‘verbos’) confectionate din flori si ierburi colorate uscate. Noaptea Sfintului Ioan este sarbatorita pe 24 iunie, cea mai scurta noapte a anului.
        Sarbatorile nationale lituaniene sunt Anul Nou (1 ianuarie), Ziua Independentei (16 Februarie), Redobindirea Independentei (11 martie), Pastele, Ziua Muncii (1 mai), Ziua Mamei (prima duminica din mai), Noaptea sfintului Ioan (24 iunie), Incoronarea Mindaugas, Regele Lituaniei (6 iulie), Assumption (15 august), Ziua tuturor sfintilor (1 noiembrie), Craciunul (25–26 decembrie).
SCURT VOCABULAR LITUANIAN - ROMAN

Sveiki    -  Buna
Labas rytas  - Buna dimineata/ziua
Labas vakaras  - Buna seara
Sudie  -La revedere
Taip/Ne  - Da/Nu
Prašau/dėkoju   -  Va rog/Multumesc
Prašau   -  Cu placere
Atsiprašau  -  Ma scuzati
Mano vardas yra -    Numele meu este...
Koks Jūsų vardas?  -   Cum va numiti

LITUANIA PREZENTARE VIDEO


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O nouă serie de cursuri gratuite de limbi străine

Secția de carte în limbi străineorganizează cursuri de limbi străine (spaniolă,  italiană, franceză) . Cursurile sunt organizate de Secția de carte în limbi străine în parteneriat cu Asociatia AIDE prin proiectului Euro Volunteers for Youth şi vorîncepe din 21 august 2018,după următorul program:


Cursurile  sunt gratuite  şi se adresează începătorilor. Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese, unde puteţi obţine informaţii suplimentare: Email              secțiadelimbistrăine@gmail.com        Telefon    0250/739221; 0350/401794interior 116     Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană ,,Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României (partea a II-a)

Partea a II-a a Albumului General al României cuprinde peste 100 de fotografii ale unor monumente şi clădiri istorice, mănăstiri şi biserici vechi, dar şi imagini ale celor mai cunoscute oraşe din România.    Desigur, nu puteau să lipsească oraşul Râmnicu Vâlcea, Băile Câlimăneşti, Mănăstirea Cozia sau locuri de legendă şi istorie precum Masa lui Traian.      Informaţiile despre locurile prezentate nu mai sunt de actualitate sau poate chiar nu le mai putem considera corecte (de exemplu de unde provine numele oraşului Râmnicu Vâlcea) ci sunt redate exact cum au apărut în acest album.     Reamintesc că Albumul General al României a fost structurat în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.         Autorul imaginilor este fotograful Alexandru Antoniu (1860-1925).


                …

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României

Albumul General al României, lucrarea ce cuprinde 300 de imagini, a fost structurată în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.
    Autorul imaginilor este Alexandru Antoniu (1860-1925), fotograf care şi-a desfăşurat activitatea în Bucureşti în perioada 1890-1925. În anul 1900, acesta a fost recompensat cu medalia de bronz la Expoziţia universală de la Paris pentru Albumul General al României, publicând, aşa cum arată criticul de artă, Adrian Silvan Ionescu, în studiul, „Fotografi în România. 1840-1940”, alte două albume de mare interes: în 1906 Expoziţia Generală Română 1906 (dedicat M.S. Regelui Carol I, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie), şi în 1910, Din Bucuresci.
    Judeţul Vâlcea este prezentat în ambele părţi - mânăstirile, oraşele dar şi peisajele frumoase a…