Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Lituaniei - 16 februarie

LITUANIA                                                                                                                
                                                                               
GEOGRAFIE

        Lituania este amplasata in partea vestica a Platformei Est Europene, pe Malul Marii Baltice. Se invecineaza la nord cu Letonia, la sud-est si sud cu Belarus , la sud si sud-vest cu Polonia si cu Federatia Rusa.
        Suprafata tarii este de 65 300 km², ceea ce face ca Lituania sa fie cea mai mare tara dintre cele trei state baltice.Centrul geografic al europei avind coordonatele (54°54' nord si 25°19' est) se afla in Lituania, la 26 km mai la nord de Vilnius.


CLIMA

        Clima Lituaniei este tranzitorie intre maritima si continentala. Din punct de vedere al adecvarii pentru sanatatea umana si activitatile economice, clima poate fi considerata ca fiind una dintre cele mai favorabile. Aceasta se caracterizeaza prin modificari de temperaturi sezoniere de patru ori pe an, caldura moderata in timpul verii, umiditate adecvata si un numar suficient de zile luminoase. Aspectele negative se refera la toamnele si iernile lungi si o perioada de vegetatie relativ scurta. Temperatura maxima pe timp de vara este de +30 grade C, iar iarna temperatura coboara pina la -20 -25grade C.

POPULATIA

        Lituania este cea mai mare si mai populata republica dintre cele trei baltice.Populatia Lituaniei este de 3 349 872. Lituanienii predomina in componenta nationala a populatiei. Ei reprezinta 84% din totalul populatiei tarii. Partea ramasa este compusa din Polonezi, Rusi, Belorusi, Ucrainieni, Germani, Evrei si alte nationalitati. 67% din populatia Lituaniei locuieste in aria urbana. Longevitatea medie a populatiei este de 74,9 ani (69,98 ani pentru barbati, 80,1 ani pentru femei).
        Populatia in cele 5 cele mai mari orase ale Lituaniei:

        1. Vilnius 558 165
        2. Kaunas 352 279
        3. Klaipėda 183 433
        4. Šiauliai 126 215
        5. Panevėžys 112 619

LIMBA

        Limba lituaniana este una dintre cele mai vechi limbi ale Europei si apartine grupului lingvistic Baltic Indo-European. Dintre toate limbile Indo-Europene, limba Lituaniana a fost cea mai de succes in ceea ce priveste pastrarea sistemului fonetic vechi si majoritatii caracteristicilor sale morfologice. Istoria limbii lituaniene scrise incepe in Lithuania Minor (Prusia de Est) la mijlocul secolului XVI. Prima carte scrisa in limba lituaniana a fost Catechismus de catre Martynas Mažvydas, publicata in 1547.
        Limba lituaniana este vorbita de catre aproximativ trei milioane de persoane in Lituania si de catre mai mult de un milion de persoane care locuiesc in alte tari (Statele Unite,Canada, Regatul Britanic, Irlanda, Spania, Australia, Germania, Letonia, Belorusia, Polonia etc.).

VIATA CULTURALA SI SOCIALA

        Descoperirile arheologice atesta ca cultura lituaniana pagina a fost parte a culturii commune a triburilor baltice. Lituania se poate mindri cu o multitudine de dealuri fortificate, care au avut construite pe virfuri structuri de lemn pentru aparare. Aceste dealuri fortificate, impletite cu legende despre conace subterane si fintini fara fund, au devenit parte integranta a peisajului Lituanian.

        Teatrul este o arta prioritara in Lituania. Originile teatrului lituanian dateaza cumulti ani in urma. Spectacolele teatrale se jucau in hambare, curtile fermierilor si chiar in biserici. Inclinatia pentru simbolism si spectacole teatrale ramine de actualitate si astazi.Lituania are un numar mare de directori de teatru, actori, profesionisti excelenti si grupuri de amatori de teatru care string un public larg nu doar in Lituania dar si in alte tari.
        O sarbatoare de duminica este cea in care se obisnuieste daruirea buchetelor “palmier” (asa numitele ‘verbos’) confectionate din flori si ierburi colorate uscate. Noaptea Sfintului Ioan este sarbatorita pe 24 iunie, cea mai scurta noapte a anului.
        Sarbatorile nationale lituaniene sunt Anul Nou (1 ianuarie), Ziua Independentei (16 Februarie), Redobindirea Independentei (11 martie), Pastele, Ziua Muncii (1 mai), Ziua Mamei (prima duminica din mai), Noaptea sfintului Ioan (24 iunie), Incoronarea Mindaugas, Regele Lituaniei (6 iulie), Assumption (15 august), Ziua tuturor sfintilor (1 noiembrie), Craciunul (25–26 decembrie).




SCURT VOCABULAR LITUANIAN - ROMAN

Sveiki    -  Buna
Labas rytas  - Buna dimineata/ziua
Labas vakaras  - Buna seara
Sudie  -La revedere
Taip/Ne  - Da/Nu
Prašau/dėkoju   -  Va rog/Multumesc
Prašau   -  Cu placere
Atsiprašau  -  Ma scuzati
Mano vardas yra -    Numele meu este...
Koks Jūsų vardas?  -   Cum va numiti

LITUANIA PREZENTARE VIDEO


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...