Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Lituaniei - 16 februarie

LITUANIA                                                                                                                
                                                                               
GEOGRAFIE

        Lituania este amplasata in partea vestica a Platformei Est Europene, pe Malul Marii Baltice. Se invecineaza la nord cu Letonia, la sud-est si sud cu Belarus , la sud si sud-vest cu Polonia si cu Federatia Rusa.
        Suprafata tarii este de 65 300 km², ceea ce face ca Lituania sa fie cea mai mare tara dintre cele trei state baltice.Centrul geografic al europei avind coordonatele (54°54' nord si 25°19' est) se afla in Lituania, la 26 km mai la nord de Vilnius.


CLIMA

        Clima Lituaniei este tranzitorie intre maritima si continentala. Din punct de vedere al adecvarii pentru sanatatea umana si activitatile economice, clima poate fi considerata ca fiind una dintre cele mai favorabile. Aceasta se caracterizeaza prin modificari de temperaturi sezoniere de patru ori pe an, caldura moderata in timpul verii, umiditate adecvata si un numar suficient de zile luminoase. Aspectele negative se refera la toamnele si iernile lungi si o perioada de vegetatie relativ scurta. Temperatura maxima pe timp de vara este de +30 grade C, iar iarna temperatura coboara pina la -20 -25grade C.

POPULATIA

        Lituania este cea mai mare si mai populata republica dintre cele trei baltice.Populatia Lituaniei este de 3 349 872. Lituanienii predomina in componenta nationala a populatiei. Ei reprezinta 84% din totalul populatiei tarii. Partea ramasa este compusa din Polonezi, Rusi, Belorusi, Ucrainieni, Germani, Evrei si alte nationalitati. 67% din populatia Lituaniei locuieste in aria urbana. Longevitatea medie a populatiei este de 74,9 ani (69,98 ani pentru barbati, 80,1 ani pentru femei).
        Populatia in cele 5 cele mai mari orase ale Lituaniei:

        1. Vilnius 558 165
        2. Kaunas 352 279
        3. Klaipėda 183 433
        4. Šiauliai 126 215
        5. Panevėžys 112 619

LIMBA

        Limba lituaniana este una dintre cele mai vechi limbi ale Europei si apartine grupului lingvistic Baltic Indo-European. Dintre toate limbile Indo-Europene, limba Lituaniana a fost cea mai de succes in ceea ce priveste pastrarea sistemului fonetic vechi si majoritatii caracteristicilor sale morfologice. Istoria limbii lituaniene scrise incepe in Lithuania Minor (Prusia de Est) la mijlocul secolului XVI. Prima carte scrisa in limba lituaniana a fost Catechismus de catre Martynas Mažvydas, publicata in 1547.
        Limba lituaniana este vorbita de catre aproximativ trei milioane de persoane in Lituania si de catre mai mult de un milion de persoane care locuiesc in alte tari (Statele Unite,Canada, Regatul Britanic, Irlanda, Spania, Australia, Germania, Letonia, Belorusia, Polonia etc.).

VIATA CULTURALA SI SOCIALA

        Descoperirile arheologice atesta ca cultura lituaniana pagina a fost parte a culturii commune a triburilor baltice. Lituania se poate mindri cu o multitudine de dealuri fortificate, care au avut construite pe virfuri structuri de lemn pentru aparare. Aceste dealuri fortificate, impletite cu legende despre conace subterane si fintini fara fund, au devenit parte integranta a peisajului Lituanian.

        Teatrul este o arta prioritara in Lituania. Originile teatrului lituanian dateaza cumulti ani in urma. Spectacolele teatrale se jucau in hambare, curtile fermierilor si chiar in biserici. Inclinatia pentru simbolism si spectacole teatrale ramine de actualitate si astazi.Lituania are un numar mare de directori de teatru, actori, profesionisti excelenti si grupuri de amatori de teatru care string un public larg nu doar in Lituania dar si in alte tari.
        O sarbatoare de duminica este cea in care se obisnuieste daruirea buchetelor “palmier” (asa numitele ‘verbos’) confectionate din flori si ierburi colorate uscate. Noaptea Sfintului Ioan este sarbatorita pe 24 iunie, cea mai scurta noapte a anului.
        Sarbatorile nationale lituaniene sunt Anul Nou (1 ianuarie), Ziua Independentei (16 Februarie), Redobindirea Independentei (11 martie), Pastele, Ziua Muncii (1 mai), Ziua Mamei (prima duminica din mai), Noaptea sfintului Ioan (24 iunie), Incoronarea Mindaugas, Regele Lituaniei (6 iulie), Assumption (15 august), Ziua tuturor sfintilor (1 noiembrie), Craciunul (25–26 decembrie).
SCURT VOCABULAR LITUANIAN - ROMAN

Sveiki    -  Buna
Labas rytas  - Buna dimineata/ziua
Labas vakaras  - Buna seara
Sudie  -La revedere
Taip/Ne  - Da/Nu
Prašau/dėkoju   -  Va rog/Multumesc
Prašau   -  Cu placere
Atsiprašau  -  Ma scuzati
Mano vardas yra -    Numele meu este...
Koks Jūsų vardas?  -   Cum va numiti

LITUANIA PREZENTARE VIDEO


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…