Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A ESTONIEI - 24 FEBRUARIE

ESTONIA                    
       
        Estonia este o tara baltica, alaturi de suratele ei, Letonia si Lituania. Cu 1.300.000 de locuitori si o suprafata de 45.000 de kilometri patrati, este cea mai mica dintre statele care inconjoara Marea Baltica. 70% din populatie reprezinta estonieni iar restul, cetateni de origine rusa sau imigranti adusi in tara in timpul ocupatiei ruse. Sporturile nationale sunt fotbalul si basketul.
        In zona se intalnesc curentii oceanici cu vanturi reci de pe continent, dar temperatura medie in timpul anului este una comfortabila de 15 - 20 de grade Celsius. Nu exista munti, nici macar dealuri in schimb in Estonia se gasesc paduri (ce acopera 40% din suprafata tarii) si lacuri (peste 1400).
      Estonienii sunt inruditi cu finlandezii, iar limba lor are influente finlandeze si unguresti. Este de asemenea singura limba oficiala a Uniunii Europene care nu are o origine indo-europeana.


Istorie

        Istoria Estoniei, la fel ca cea a altor state balcanice, a fost o succesiune de lupte pentru pastrarea independentei si a integritatii natiunii impotriva invaziilor natiunilor vecine. Rusii, care erau determinati sa obtina o "poarta" spre regiunea baltica, au obtinut Estonia de la Suedia, dupa tratatul de la Nystadt din 1721.
        Dupa ce Germania a invadat Uniunea Sovietica in timpul celui de-al doile arazboi mondial, Estonia a devenit cea de-a 15-a republica sovietica socialista. Au trecut patru decenii pana cand Mihail Gorbachev, ca secretar general al partidului comunist, a oferit sansa unei schimbari pentru statele baltice.
        Pe fondul degradarii structurilor de putere ale imperiuluiui sovietic, in 1991 cele trei tari baltice au lucrat impreuna pentru a-si castiga independenta. Evenimentul fericit a avut loc pe 20 august 1991, in urma Revolutiei Cantate, numita astfel pentru ca manifestantii recitau cantece populare, care erau interzise sub comunisti. Manifestarea a inceput in Lituania si treptat a cuprins Estonia si Letonia.
        Estonia a intrat in Uniunea Europeana in 2004. Ritmul de dezvoltare al economiei este destul de rapid, datorita investitiilor facute de companii scandinave in diferitele sectoare industriale. Moneda nationala se numeste Kroon.

        Capitala tarii este orasul Talinn, un port localizat in Golful cu acelasi nume. Talinn este un oras interesant in primul rand datorita faptului ca este impartit in trei zone importante, fiecare cu propriul stil arhitectonic. O zona plasata la inaltime, pe locul unei foste cetati, construite in secolul 13. Mai jos se afla o alta sectiune, cu cladiri construite intre secolele 14 si 16. Ultimul district este cel al cladirilor noi. Cladirile medievale ale orasului sunt foarte bine pastrate.
        Alte orase importante sunt Tartu (vechi oras universitar), Narva (cetate de granita in nord) si Parnu.
      Restul tarii este impartita in 15 unitati administrative asemanatoare judetelor noastre. Daca vizitati Estonia, ganditi-va sa mergeti vara pentru a vedea fenomenul "noptilor albe". Datorita pozitiei pe glob, soarele apune in Estonia in timpul verii pe la ora 10 seara, iar lumina crepusculara persista dincolo de aceasta ora.

Gastronomie

        Mancarea traditionala estoniana isi are radacinile in mancarea familiilor de la tara, bazata pe carne de porc, cartofi si legume din gradina. Principalele influente culinare vin de la germani, care au condus Estonia mai multe secole. Specialitatile nationale sunt Sult (piftie de vitel), Taidetud vasikarind (friptura impanata de vitel), Rosolje (hering cu otet si sfecla), gasca umpluta cu mere si prune si supa de bureti. Bauturile traditionale sunt berea Saare, vinul fiert si Vana Tallinn.


Turism

        Majoritatea turistilor sosesc prima data in capitala Tallinn, acest oras medieval hanseatic, centrul cultural si de afaceri al Estoniei. In nordul tarii veti intalni un amestec intre istoria colorata si prezentul dinamic, un contrast ce se reflecta in stilul de viata si natura compusa din tinuturi mlastinoase si sate romantice, paduri primordiale si stanci de calcar ce va ofera panorame ale marii. Sudul tarii este unic si misterios - natura bogata, lacurile si dealurile au faurit caracterul locuitorilor, atmosfera nostalgica a oraselor si ambianta boema a orasului universitar Tartu. Vestul se caracterizeaza prin intinderi mari de teren, liniste si briza marii.

PREZENTARE VIDEO BEAUTIFUL ESTONIAComentarii

Postări populare de pe acest blog

O nouă serie de cursuri gratuite de limbi străine

Secția de carte în limbi străineorganizează cursuri de limbi străine (spaniolă,  italiană, franceză) . Cursurile sunt organizate de Secția de carte în limbi străine în parteneriat cu Asociatia AIDE prin proiectului Euro Volunteers for Youth şi vorîncepe din 21 august 2018,după următorul program:


Cursurile  sunt gratuite  şi se adresează începătorilor. Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese, unde puteţi obţine informaţii suplimentare: Email              secțiadelimbistrăine@gmail.com        Telefon    0250/739221; 0350/401794interior 116     Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană ,,Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României (partea a II-a)

Partea a II-a a Albumului General al României cuprinde peste 100 de fotografii ale unor monumente şi clădiri istorice, mănăstiri şi biserici vechi, dar şi imagini ale celor mai cunoscute oraşe din România.    Desigur, nu puteau să lipsească oraşul Râmnicu Vâlcea, Băile Câlimăneşti, Mănăstirea Cozia sau locuri de legendă şi istorie precum Masa lui Traian.      Informaţiile despre locurile prezentate nu mai sunt de actualitate sau poate chiar nu le mai putem considera corecte (de exemplu de unde provine numele oraşului Râmnicu Vâlcea) ci sunt redate exact cum au apărut în acest album.     Reamintesc că Albumul General al României a fost structurat în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.         Autorul imaginilor este fotograful Alexandru Antoniu (1860-1925).


                …

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României

Albumul General al României, lucrarea ce cuprinde 300 de imagini, a fost structurată în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.
    Autorul imaginilor este Alexandru Antoniu (1860-1925), fotograf care şi-a desfăşurat activitatea în Bucureşti în perioada 1890-1925. În anul 1900, acesta a fost recompensat cu medalia de bronz la Expoziţia universală de la Paris pentru Albumul General al României, publicând, aşa cum arată criticul de artă, Adrian Silvan Ionescu, în studiul, „Fotografi în România. 1840-1940”, alte două albume de mare interes: în 1906 Expoziţia Generală Română 1906 (dedicat M.S. Regelui Carol I, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie), şi în 1910, Din Bucuresci.
    Judeţul Vâlcea este prezentat în ambele părţi - mânăstirile, oraşele dar şi peisajele frumoase a…