Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A ESTONIEI - 24 FEBRUARIE

ESTONIA                    
       
        Estonia este o tara baltica, alaturi de suratele ei, Letonia si Lituania. Cu 1.300.000 de locuitori si o suprafata de 45.000 de kilometri patrati, este cea mai mica dintre statele care inconjoara Marea Baltica. 70% din populatie reprezinta estonieni iar restul, cetateni de origine rusa sau imigranti adusi in tara in timpul ocupatiei ruse. Sporturile nationale sunt fotbalul si basketul.
        In zona se intalnesc curentii oceanici cu vanturi reci de pe continent, dar temperatura medie in timpul anului este una comfortabila de 15 - 20 de grade Celsius. Nu exista munti, nici macar dealuri in schimb in Estonia se gasesc paduri (ce acopera 40% din suprafata tarii) si lacuri (peste 1400).
      Estonienii sunt inruditi cu finlandezii, iar limba lor are influente finlandeze si unguresti. Este de asemenea singura limba oficiala a Uniunii Europene care nu are o origine indo-europeana.


Istorie

        Istoria Estoniei, la fel ca cea a altor state balcanice, a fost o succesiune de lupte pentru pastrarea independentei si a integritatii natiunii impotriva invaziilor natiunilor vecine. Rusii, care erau determinati sa obtina o "poarta" spre regiunea baltica, au obtinut Estonia de la Suedia, dupa tratatul de la Nystadt din 1721.
        Dupa ce Germania a invadat Uniunea Sovietica in timpul celui de-al doile arazboi mondial, Estonia a devenit cea de-a 15-a republica sovietica socialista. Au trecut patru decenii pana cand Mihail Gorbachev, ca secretar general al partidului comunist, a oferit sansa unei schimbari pentru statele baltice.
        Pe fondul degradarii structurilor de putere ale imperiuluiui sovietic, in 1991 cele trei tari baltice au lucrat impreuna pentru a-si castiga independenta. Evenimentul fericit a avut loc pe 20 august 1991, in urma Revolutiei Cantate, numita astfel pentru ca manifestantii recitau cantece populare, care erau interzise sub comunisti. Manifestarea a inceput in Lituania si treptat a cuprins Estonia si Letonia.
        Estonia a intrat in Uniunea Europeana in 2004. Ritmul de dezvoltare al economiei este destul de rapid, datorita investitiilor facute de companii scandinave in diferitele sectoare industriale. Moneda nationala se numeste Kroon.

        Capitala tarii este orasul Talinn, un port localizat in Golful cu acelasi nume. Talinn este un oras interesant in primul rand datorita faptului ca este impartit in trei zone importante, fiecare cu propriul stil arhitectonic. O zona plasata la inaltime, pe locul unei foste cetati, construite in secolul 13. Mai jos se afla o alta sectiune, cu cladiri construite intre secolele 14 si 16. Ultimul district este cel al cladirilor noi. Cladirile medievale ale orasului sunt foarte bine pastrate.
        Alte orase importante sunt Tartu (vechi oras universitar), Narva (cetate de granita in nord) si Parnu.
      Restul tarii este impartita in 15 unitati administrative asemanatoare judetelor noastre. Daca vizitati Estonia, ganditi-va sa mergeti vara pentru a vedea fenomenul "noptilor albe". Datorita pozitiei pe glob, soarele apune in Estonia in timpul verii pe la ora 10 seara, iar lumina crepusculara persista dincolo de aceasta ora.

Gastronomie

        Mancarea traditionala estoniana isi are radacinile in mancarea familiilor de la tara, bazata pe carne de porc, cartofi si legume din gradina. Principalele influente culinare vin de la germani, care au condus Estonia mai multe secole. Specialitatile nationale sunt Sult (piftie de vitel), Taidetud vasikarind (friptura impanata de vitel), Rosolje (hering cu otet si sfecla), gasca umpluta cu mere si prune si supa de bureti. Bauturile traditionale sunt berea Saare, vinul fiert si Vana Tallinn.


Turism

        Majoritatea turistilor sosesc prima data in capitala Tallinn, acest oras medieval hanseatic, centrul cultural si de afaceri al Estoniei. In nordul tarii veti intalni un amestec intre istoria colorata si prezentul dinamic, un contrast ce se reflecta in stilul de viata si natura compusa din tinuturi mlastinoase si sate romantice, paduri primordiale si stanci de calcar ce va ofera panorame ale marii. Sudul tarii este unic si misterios - natura bogata, lacurile si dealurile au faurit caracterul locuitorilor, atmosfera nostalgica a oraselor si ambianta boema a orasului universitar Tartu. Vestul se caracterizeaza prin intinderi mari de teren, liniste si briza marii.

PREZENTARE VIDEO BEAUTIFUL ESTONIAComentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…