Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A IRLANDEI - 17 martie

IRLANDA 


Caracteristici geografice

        Insula Irlandei este situată în extrema de nord-vest a Europei.
Suprafaţa: 70.282 km2 (Irlanda de Nord 14.139 km2)

Clima

        Influenţată de Golf Stream (Curentul Golfului) şi cu vânturi predominante din sud-vest clima este omogenă şi temperaturile sunt destul de uniforme în întreaga ţară. Cele mai reci luni sunt Ianuarie şi Februarie cu temperatura medie ziua între 4 C şi 7C, în timp ce Iulie şi August sunt cele mai calde (14 C – 16 C). Temperaturile extreme ale aerului, -10  C şi peste 30 C, sunt extrem de rare.
        În zonele joase nivelul mediu anual de precipitaţii este în mare parte situat între 800 şi 1200 mm însă variază de la mai puţin de 750mm în unele zone estice până la 1500mm în zonele din vest.  În zonele muntoase precipitaţiile anuale pot să depăşească 2000 mm.

Populaţie :4,5 milioane  

Limba

        Limba engleză este recunoscută în calitate de a doua limbă oficială însă este limba de lucru în afara zonelor Gaeltacht unde limba irlandeză continuă să fie vorbită.

               

Religia

        Constituţia Irlandeză garantează tuturor cetăţenilor libertatea conştiinţei şi profesarea şi practicarea religiei.

Politica

        În decembrie 1921 a fost semnat un tratat Anglo - Irlandez şi 26 de comitate au obţinut independenţă în calitate de Stat Liber Irlandez. La şase comitate din Ulster li s-a oferit propriul parlament în Belfast  în 1920 şi au rămas în cadrul Regatului Unit.
        O nouă constituţie a fost introdusă în 1937 şi Irlanda a rămas neutră pe timpul celui de-a Doilea Război Mondial. În 1949 a fost constituită Republica Irlandeză. Irlanda a fost admisă în ONU în 1955  şi a aderat la comunitatea Economică Europeană în 1973 împreună cu Regatul Unit şi Danemarca.
                
Economia

        Ca economie internaţională comercială, cu o mică piaţă domestică, Irlanda este foarte dependentă de comerţul străin. Citată ȋn mod regulat ca una din cele mai deschise pieţe din lume, și clasată sus ȋn indexul de globalizare. Ȋn perioada 1996-2007, GNP-ul irlandez a crescut la o rată rapidă cu o medie de 7% creștere pe an făcȃnd-o cea mai rapidă economie din punct de vedere al creșterii din UE.

        Cu toate aceastea, a avut loc o reversie dramatică ȋn 2008 și economia irlandeză a intrat oficial ȋn recesiune ȋn prima jumătate a anului. Patru ani de la ȋnceputul recesiunii, pȃnă acum, ȋncă nu există dovezi clare că economia se reface. Ȋn timp ce exporturile nete au continuat să crească, acest lucru nu a fost suficient pentru a compensa pentru slăbiciunea continuă a cererii domestice.

        Zona Euro și crizele fiscale domestice continuă să influenţeze atȃt pieţele domestice cȃt si pe cele de export.  Pentru ȋntregul an 2012, GDP real este estimat (de Banca Centrală) să fi crescut cu aproximativ 0.7 procente și GNP cu 1.5 procente. O revenire ȋn creștere a GDP cu aproximativ 1.3 procente în 2013 şi cu aproximativ 2.5 procente în 2014 reflectă aşteptarea unei stabilizări graduale ȋn activitate ȋn economia domestică și o revenire ȋn cererea externă anul viitor. Aceste previziuni reprezintă subiectul unui risc semnificativ, care se poate să rămȃnă principalul conducător al creșterii ȋn orizontul previziunilor.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Râmnicul Vâlcii - Petre Drăgoiescu, 1944 (format pdf)

Petre Drăgoiescu tipărește la Craiova, în 1944, o broşură de 16 pagini, cuprinzând o descriere fermecătoare a orașului Râmnicu Vâlcea, o scurtă prezentare a poziţiei  geografice și date despre starea economică şi culturală a oraşului.
Am transferat în format PDF acestă cărticică ce merită citită pentru frumusețea limbii,  îmbinarea unor date istorice cu legende și mituri. Pentru exemplificare citiți introducerea acestei cărți: „Sunt nume de orașe, în sunetele cărora se ascunde - ca mirosul într-o floare — nu știu ce vrajă de linii şi de culori, o atracție şi un prestigiu care vin înaintea cunoașterii. Unul din aceste nume de oraşe este Râmnicul Vâlcii. „D-ta ești din Râmnicul Vâlcii?" te întâmpină cu ochii iluminați câte un necunoscut, auzindu-te de unde vii. Pentru mulți Râmnicul Vâlcii sună ca o făgăduială de vacantă fericită, în aer răcoros, între coline înverzite şi apa vijeloasă a Oltului.

Cărturarii adulmecă parfumul arhaic al tiparnițelor mănăstirești de unde marii ierarhi, …

Curs gratuit de limba engleză

Secţia de carte în limbi străinevă propune un curs de limbă engleză (nivel mediu) începând cu data de 22 octombrie 2018.         Cursurile se vor desfăşura în fiecare luni, de la ora 17:00, şi vor fi susţinute de Olivia Sailer (voluntar din SUA).
        Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese  unde puteţi obţine informaţii suplimentare:
Email              sectiadelimbistrăine@gmail.com           Telefon          0250/739221; 0350/401794  interior 116                                 Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96
sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.