Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A IRLANDEI - 17 martie

IRLANDA 


Caracteristici geografice

        Insula Irlandei este situată în extrema de nord-vest a Europei.
Suprafaţa: 70.282 km2 (Irlanda de Nord 14.139 km2)

Clima

        Influenţată de Golf Stream (Curentul Golfului) şi cu vânturi predominante din sud-vest clima este omogenă şi temperaturile sunt destul de uniforme în întreaga ţară. Cele mai reci luni sunt Ianuarie şi Februarie cu temperatura medie ziua între 4 C şi 7C, în timp ce Iulie şi August sunt cele mai calde (14 C – 16 C). Temperaturile extreme ale aerului, -10  C şi peste 30 C, sunt extrem de rare.
        În zonele joase nivelul mediu anual de precipitaţii este în mare parte situat între 800 şi 1200 mm însă variază de la mai puţin de 750mm în unele zone estice până la 1500mm în zonele din vest.  În zonele muntoase precipitaţiile anuale pot să depăşească 2000 mm.

Populaţie :4,5 milioane  

Limba

        Limba engleză este recunoscută în calitate de a doua limbă oficială însă este limba de lucru în afara zonelor Gaeltacht unde limba irlandeză continuă să fie vorbită.

               

Religia

        Constituţia Irlandeză garantează tuturor cetăţenilor libertatea conştiinţei şi profesarea şi practicarea religiei.

Politica

        În decembrie 1921 a fost semnat un tratat Anglo - Irlandez şi 26 de comitate au obţinut independenţă în calitate de Stat Liber Irlandez. La şase comitate din Ulster li s-a oferit propriul parlament în Belfast  în 1920 şi au rămas în cadrul Regatului Unit.
        O nouă constituţie a fost introdusă în 1937 şi Irlanda a rămas neutră pe timpul celui de-a Doilea Război Mondial. În 1949 a fost constituită Republica Irlandeză. Irlanda a fost admisă în ONU în 1955  şi a aderat la comunitatea Economică Europeană în 1973 împreună cu Regatul Unit şi Danemarca.
                
Economia

        Ca economie internaţională comercială, cu o mică piaţă domestică, Irlanda este foarte dependentă de comerţul străin. Citată ȋn mod regulat ca una din cele mai deschise pieţe din lume, și clasată sus ȋn indexul de globalizare. Ȋn perioada 1996-2007, GNP-ul irlandez a crescut la o rată rapidă cu o medie de 7% creștere pe an făcȃnd-o cea mai rapidă economie din punct de vedere al creșterii din UE.

        Cu toate aceastea, a avut loc o reversie dramatică ȋn 2008 și economia irlandeză a intrat oficial ȋn recesiune ȋn prima jumătate a anului. Patru ani de la ȋnceputul recesiunii, pȃnă acum, ȋncă nu există dovezi clare că economia se reface. Ȋn timp ce exporturile nete au continuat să crească, acest lucru nu a fost suficient pentru a compensa pentru slăbiciunea continuă a cererii domestice.

        Zona Euro și crizele fiscale domestice continuă să influenţeze atȃt pieţele domestice cȃt si pe cele de export.  Pentru ȋntregul an 2012, GDP real este estimat (de Banca Centrală) să fi crescut cu aproximativ 0.7 procente și GNP cu 1.5 procente. O revenire ȋn creștere a GDP cu aproximativ 1.3 procente în 2013 şi cu aproximativ 2.5 procente în 2014 reflectă aşteptarea unei stabilizări graduale ȋn activitate ȋn economia domestică și o revenire ȋn cererea externă anul viitor. Aceste previziuni reprezintă subiectul unui risc semnificativ, care se poate să rămȃnă principalul conducător al creșterii ȋn orizontul previziunilor.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca