Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A IRLANDEI - 17 martie

IRLANDA 


Caracteristici geografice

        Insula Irlandei este situată în extrema de nord-vest a Europei.
Suprafaţa: 70.282 km2 (Irlanda de Nord 14.139 km2)

Clima

        Influenţată de Golf Stream (Curentul Golfului) şi cu vânturi predominante din sud-vest clima este omogenă şi temperaturile sunt destul de uniforme în întreaga ţară. Cele mai reci luni sunt Ianuarie şi Februarie cu temperatura medie ziua între 4 C şi 7C, în timp ce Iulie şi August sunt cele mai calde (14 C – 16 C). Temperaturile extreme ale aerului, -10  C şi peste 30 C, sunt extrem de rare.
        În zonele joase nivelul mediu anual de precipitaţii este în mare parte situat între 800 şi 1200 mm însă variază de la mai puţin de 750mm în unele zone estice până la 1500mm în zonele din vest.  În zonele muntoase precipitaţiile anuale pot să depăşească 2000 mm.

Populaţie :4,5 milioane  

Limba

        Limba engleză este recunoscută în calitate de a doua limbă oficială însă este limba de lucru în afara zonelor Gaeltacht unde limba irlandeză continuă să fie vorbită.

               

Religia

        Constituţia Irlandeză garantează tuturor cetăţenilor libertatea conştiinţei şi profesarea şi practicarea religiei.

Politica

        În decembrie 1921 a fost semnat un tratat Anglo - Irlandez şi 26 de comitate au obţinut independenţă în calitate de Stat Liber Irlandez. La şase comitate din Ulster li s-a oferit propriul parlament în Belfast  în 1920 şi au rămas în cadrul Regatului Unit.
        O nouă constituţie a fost introdusă în 1937 şi Irlanda a rămas neutră pe timpul celui de-a Doilea Război Mondial. În 1949 a fost constituită Republica Irlandeză. Irlanda a fost admisă în ONU în 1955  şi a aderat la comunitatea Economică Europeană în 1973 împreună cu Regatul Unit şi Danemarca.
                
Economia

        Ca economie internaţională comercială, cu o mică piaţă domestică, Irlanda este foarte dependentă de comerţul străin. Citată ȋn mod regulat ca una din cele mai deschise pieţe din lume, și clasată sus ȋn indexul de globalizare. Ȋn perioada 1996-2007, GNP-ul irlandez a crescut la o rată rapidă cu o medie de 7% creștere pe an făcȃnd-o cea mai rapidă economie din punct de vedere al creșterii din UE.

        Cu toate aceastea, a avut loc o reversie dramatică ȋn 2008 și economia irlandeză a intrat oficial ȋn recesiune ȋn prima jumătate a anului. Patru ani de la ȋnceputul recesiunii, pȃnă acum, ȋncă nu există dovezi clare că economia se reface. Ȋn timp ce exporturile nete au continuat să crească, acest lucru nu a fost suficient pentru a compensa pentru slăbiciunea continuă a cererii domestice.

        Zona Euro și crizele fiscale domestice continuă să influenţeze atȃt pieţele domestice cȃt si pe cele de export.  Pentru ȋntregul an 2012, GDP real este estimat (de Banca Centrală) să fi crescut cu aproximativ 0.7 procente și GNP cu 1.5 procente. O revenire ȋn creștere a GDP cu aproximativ 1.3 procente în 2013 şi cu aproximativ 2.5 procente în 2014 reflectă aşteptarea unei stabilizări graduale ȋn activitate ȋn economia domestică și o revenire ȋn cererea externă anul viitor. Aceste previziuni reprezintă subiectul unui risc semnificativ, care se poate să rămȃnă principalul conducător al creșterii ȋn orizontul previziunilor.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…