Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A BULGARIEI - 3 MARTIE

Bulgaria  (България)  este o țară în Europa de Est, Peninsula Balcanică, pe coasta de vest a Mării Negre. Se învecinează la nord cu România, la nord-vest cu Serbia, la sud-vest cu Republica Macedonia, la sud cu Grecia iar la sud-est cu Turcia. Fiind situată în apropiere de strâmtorile turcești, pe aici trec rutele principale terestre din Europa spre Orientul Mijlociu și Asia prin Bulgaria.
Capitala: Sofia                                           
Suprafața: 110 899,7 km²
Populația: 7 327 224 (2012)
Populația ca procent din totalul populației UE: 1,5 % (2012)
PIB: 39,927 miliarde EUR (2012)
Limba oficială în UE: bulgară
Sistem politic: republică parlamentară
Stat membru UE de la: 1 ianuarie 2007
Locuri în Parlamentul European: 17
Moneda: leva bulgărească (BGN)
Posibilitatea de a călători fără pașaport: nu - Bulgaria nu este stat membru al spațiului Schengen.
Președinția Consiliului: Bulgaria va deține pentru prima dată președinția rotativă în 2018.

Clima
        Clima este continentală în interior; ierni reci, umede, cu zăpadă în altitudini mai mari, veri calde și umede; temperată, pe coasta Mării Negre, cu temperaturi mai puţin extreme.
Relieful
        Cea mai mare parte a teritoriului este formată din munţi, având înălţimi mici în nord şi sud-est; cel mai înalt punct: Musala 2925 m

Istoria
       O ramură a slavilor a fuzionat cu proto-bulgarii, un trib din Asia Centrală, la sfârșitul secolului al VII-lea, pentru a forma primul stat bulgar în Balcani.
        În următoarele secole, bulgarii și imperiile bizantine au dominat Europa de Sud-Est, dar până la sfârșitul secolului al XIV-lea, regiunea a fost invadată de turcii otomani. Bulgaria a recâștigat independența în 1878, în mare parte ca urmare a intervenției Rusiei, care a prins tăiat aripile Imperiului Otoman în Bulgaria și a instalat un prinț german minor în funcţia de conducător al nou stat independent. Toţi eroii care au marcat istoria țării au fost luptători pentru libertate: Rakovski (Раковски), revoluția și scriitor, Vassil Levski (Васил Левски) - Apostolul de libertate, sau Hristo Botev (Христо Ботев), poet și luptător.

     După seria războaielor din Balcani, Bulgaria a avut nesansa să fie în continuare ocupată de partea care a pierde ambelut războaie mondiale, a căzut în sfera de influență sovietică și a devenit o Republica Populara în 1946. Dominația comunistă a instaurată rapid, dar pentru mulți oameni sfârșitul acestui regim în 1989 a fost iluzoriu, deși Bulgaria a deținut alegeri pluri-partid alegeri pentru prima data dupa al Doilea Război Mondial. Astăzi, reforma și democratizarea au adus Bulgaria în NATO ori, cu aderarea la UE, sărbătorită în 2007.

        În timpul comunismului, Marea Neagra a fost o destinație favorită pentru călătorii în spatele Cortinei de Fier. Acum, tot mai mulți vest-europeni au fost interesati de turismul din Bulgaria, mulți cumparandu-si case de vacanta langa Marea Neagra sau alte locuri pitorești. În timpul crizei financiare din 2008 la nivel mondial, Bulgaria a fost grav afectată de recesiune, în cazul în care țara a intrat intr-o recesiune de 5%, iar șomajul s-a dublat.


Sărbători
·         Baba Marta (Баба Марта) (bunica Marta), 1 martie. O sarbatoare foarte veche bulgară, un echivalent bulgaresc al mărţişorului românesc.
·         03 martie (Трети март). Bulgaria celebrează eliberarea sa de 500 de ani de dominație otomană (1393-1878).
·      20 aprilie - 20 aprilie 1876 este ziua începerea oficială cea mai mare revoltă a poporului bulgar împotriva dominației otomane.
·         Gergiovden, 6 mai. Sf. Gheorghe și sărbătoare oficială a armatei bulgare.
·         Sf. Chiril și Metodiu (Ден на Кирил и Методий), 24 mai. Ziua în care Sf. Chiril (827-869) și Sf. Metodie (826-884) au creat alfabetul chirilic.
·         Adormirea Maicii Domnului - Golyama Bogoroditsa , 15 august.
·         Ziua Reunificării (Ден на съединението), 6 septembrie. Este ziua în care cele două părți ale Bulgariei, Principatul Bulgariei cu Rumelia de Est (autonom în Imperiul Otoman) au fost reunite.
· Ziua Independentei (Ден на Независимостта на България), 22 septembrie. A avut loc declarația "de jure" de independență a Bulgariei, în 1908, la Veliko Tarnovo.PREZENTARE VIDEO BULGARIA TRAVEL


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…