Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A BULGARIEI - 3 MARTIE

Bulgaria  (България)  este o țară în Europa de Est, Peninsula Balcanică, pe coasta de vest a Mării Negre. Se învecinează la nord cu România, la nord-vest cu Serbia, la sud-vest cu Republica Macedonia, la sud cu Grecia iar la sud-est cu Turcia. Fiind situată în apropiere de strâmtorile turcești, pe aici trec rutele principale terestre din Europa spre Orientul Mijlociu și Asia prin Bulgaria.
Capitala: Sofia                                           
Suprafața: 110 899,7 km²
Populația: 7 327 224 (2012)
Populația ca procent din totalul populației UE: 1,5 % (2012)
PIB: 39,927 miliarde EUR (2012)
Limba oficială în UE: bulgară
Sistem politic: republică parlamentară
Stat membru UE de la: 1 ianuarie 2007
Locuri în Parlamentul European: 17
Moneda: leva bulgărească (BGN)
Posibilitatea de a călători fără pașaport: nu - Bulgaria nu este stat membru al spațiului Schengen.
Președinția Consiliului: Bulgaria va deține pentru prima dată președinția rotativă în 2018.

Clima
        Clima este continentală în interior; ierni reci, umede, cu zăpadă în altitudini mai mari, veri calde și umede; temperată, pe coasta Mării Negre, cu temperaturi mai puţin extreme.
Relieful
        Cea mai mare parte a teritoriului este formată din munţi, având înălţimi mici în nord şi sud-est; cel mai înalt punct: Musala 2925 m

Istoria
       O ramură a slavilor a fuzionat cu proto-bulgarii, un trib din Asia Centrală, la sfârșitul secolului al VII-lea, pentru a forma primul stat bulgar în Balcani.
        În următoarele secole, bulgarii și imperiile bizantine au dominat Europa de Sud-Est, dar până la sfârșitul secolului al XIV-lea, regiunea a fost invadată de turcii otomani. Bulgaria a recâștigat independența în 1878, în mare parte ca urmare a intervenției Rusiei, care a prins tăiat aripile Imperiului Otoman în Bulgaria și a instalat un prinț german minor în funcţia de conducător al nou stat independent. Toţi eroii care au marcat istoria țării au fost luptători pentru libertate: Rakovski (Раковски), revoluția și scriitor, Vassil Levski (Васил Левски) - Apostolul de libertate, sau Hristo Botev (Христо Ботев), poet și luptător.

     După seria războaielor din Balcani, Bulgaria a avut nesansa să fie în continuare ocupată de partea care a pierde ambelut războaie mondiale, a căzut în sfera de influență sovietică și a devenit o Republica Populara în 1946. Dominația comunistă a instaurată rapid, dar pentru mulți oameni sfârșitul acestui regim în 1989 a fost iluzoriu, deși Bulgaria a deținut alegeri pluri-partid alegeri pentru prima data dupa al Doilea Război Mondial. Astăzi, reforma și democratizarea au adus Bulgaria în NATO ori, cu aderarea la UE, sărbătorită în 2007.

        În timpul comunismului, Marea Neagra a fost o destinație favorită pentru călătorii în spatele Cortinei de Fier. Acum, tot mai mulți vest-europeni au fost interesati de turismul din Bulgaria, mulți cumparandu-si case de vacanta langa Marea Neagra sau alte locuri pitorești. În timpul crizei financiare din 2008 la nivel mondial, Bulgaria a fost grav afectată de recesiune, în cazul în care țara a intrat intr-o recesiune de 5%, iar șomajul s-a dublat.


Sărbători
·         Baba Marta (Баба Марта) (bunica Marta), 1 martie. O sarbatoare foarte veche bulgară, un echivalent bulgaresc al mărţişorului românesc.
·         03 martie (Трети март). Bulgaria celebrează eliberarea sa de 500 de ani de dominație otomană (1393-1878).
·      20 aprilie - 20 aprilie 1876 este ziua începerea oficială cea mai mare revoltă a poporului bulgar împotriva dominației otomane.
·         Gergiovden, 6 mai. Sf. Gheorghe și sărbătoare oficială a armatei bulgare.
·         Sf. Chiril și Metodiu (Ден на Кирил и Методий), 24 mai. Ziua în care Sf. Chiril (827-869) și Sf. Metodie (826-884) au creat alfabetul chirilic.
·         Adormirea Maicii Domnului - Golyama Bogoroditsa , 15 august.
·         Ziua Reunificării (Ден на съединението), 6 septembrie. Este ziua în care cele două părți ale Bulgariei, Principatul Bulgariei cu Rumelia de Est (autonom în Imperiul Otoman) au fost reunite.
· Ziua Independentei (Ден на Независимостта на България), 22 septembrie. A avut loc declarația "de jure" de independență a Bulgariei, în 1908, la Veliko Tarnovo.PREZENTARE VIDEO BULGARIA TRAVEL


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O nouă serie de cursuri gratuite de limbi străine

Secția de carte în limbi străineorganizează cursuri de limbi străine (spaniolă,  italiană, franceză) . Cursurile sunt organizate de Secția de carte în limbi străine în parteneriat cu Asociatia AIDE prin proiectului Euro Volunteers for Youth şi vorîncepe din 21 august 2018,după următorul program:


Cursurile  sunt gratuite  şi se adresează începătorilor. Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese, unde puteţi obţine informaţii suplimentare: Email              secțiadelimbistrăine@gmail.com        Telefon    0250/739221; 0350/401794interior 116     Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană ,,Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României (partea a II-a)

Partea a II-a a Albumului General al României cuprinde peste 100 de fotografii ale unor monumente şi clădiri istorice, mănăstiri şi biserici vechi, dar şi imagini ale celor mai cunoscute oraşe din România.    Desigur, nu puteau să lipsească oraşul Râmnicu Vâlcea, Băile Câlimăneşti, Mănăstirea Cozia sau locuri de legendă şi istorie precum Masa lui Traian.      Informaţiile despre locurile prezentate nu mai sunt de actualitate sau poate chiar nu le mai putem considera corecte (de exemplu de unde provine numele oraşului Râmnicu Vâlcea) ci sunt redate exact cum au apărut în acest album.     Reamintesc că Albumul General al României a fost structurat în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.         Autorul imaginilor este fotograful Alexandru Antoniu (1860-1925).


                …

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României

Albumul General al României, lucrarea ce cuprinde 300 de imagini, a fost structurată în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.
    Autorul imaginilor este Alexandru Antoniu (1860-1925), fotograf care şi-a desfăşurat activitatea în Bucureşti în perioada 1890-1925. În anul 1900, acesta a fost recompensat cu medalia de bronz la Expoziţia universală de la Paris pentru Albumul General al României, publicând, aşa cum arată criticul de artă, Adrian Silvan Ionescu, în studiul, „Fotografi în România. 1840-1940”, alte două albume de mare interes: în 1906 Expoziţia Generală Română 1906 (dedicat M.S. Regelui Carol I, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie), şi în 1910, Din Bucuresci.
    Judeţul Vâlcea este prezentat în ambele părţi - mânăstirile, oraşele dar şi peisajele frumoase a…