Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A OLANDEI - 27 APRILIE


Capitala: Amsterdam
Suprafața: 41 540,4 km²
Populația: 16 829 289 (2014)
Limba oficială în UE: neerlandeză
Sistem politic: monarhie constituțională parlamentară
Stat membru UE de la: 1 ianuarie 1958
  
     Olanda este unul din cele trei state Benelux. Este situată în apusul Europei, între Germania şi Belgia; se învecinează şi cu Marea Nordului. Denumirea oficială a ţării este Regatul Regatul Ţărilor de Jos (Koninkrijk der Nederlanden). Ocupă o suprafaţă de 41 526 metri pătraţi, majoritatea formată de uscat. Olanda este o ţară de câmpii, podişuri se găsesc doar în sud-est. Cel mai înalt punct al ţării este Vaalsberg cu înălţimea de 322 de metri. Cel mai jos punct este Zuidplaspolder, situat la 7 metri faţă de nivelul mării.
Clima este temperată.

        Capitala Olandei este Amsterdam. Importante sunt şi oraşele Rotterdam şi Haga. În ceea ce priveşte forma de guvernământ, Olanda este o monarhie. E împărţită în 12 provincii (Drenthe, Flevoland, Frizia, Gelderland, Groningen, Limburg, Brabantul de Nord, Olanda de Nord, Olanda de Sud, Overijssel, Utrecht, Zeelanda.) şi totodată de ea aparţin două teritorii independente Aruba şi Antilele olandeze. Regatul Ţărilor de jos a fost creat în anul 1815. Cu 15 ani mai târziu Belgia s-a despărţit de el şi şi-a creat propriul regat. În timpul primului război mondial Olanda.
 

        A rămas independentă, dar în timpul celui de-al doilea război mondial a fost sub ocupaţie germană. Această ţara a fost unul din membrii fondatori ai NATO şi a Uniunii Europene de astăzi. De asemenea participă la introducerea Euro în anul 1999.
        În ţară trăiesc aproape un 16 milioane de locuitori, 83% din ei sunt olandezi băştinaşi, restul de 17% sunt de diferite naţioanlităţi., mai ales turci, marocani şi diferite naţionalităţi din răsăritul Europei. Densitatea populaţiei este de 378 de locuitori pe kilometru pătrat.40% din locuitori sunt necredincioşi, 31% sunt romano-catolici şi restul aparţin de biserica reformată olandeză, calvinişti şi musulmani. În Olanda sunt 2 limbi oficiale: neerlandeză şi friziană.
 
        Olanda are o economie prosperă şi deschisă, care este într-o mare măsură dependentă de comerţul exterior. Se remarcă prin relaţiile industriale stabile, şomaj şi inflacie moderată. Olanda este totodată o ţară europeană importantă de tranzit. Industria este concentrată mai ales pe producţia de alimente, chimicale, prelucrarea de petrol şi instalaţii electrice. Agricultura înalt mecanizată dă de lucru la doar 2% din muncitori, dar cu toate acestea furnizează o cantitate mare de producte pentru consumul intern şi pentru export. Cele mai importante culturi sunt cea de cereale, cartofi, sfeclă de zahăr, fructe şi legume. 
 
        Abrevierea internaţionanală a Olandei este NLD, pentru numărul de înmatriculare al maşinilor se utilizeză NL. Domeniul de internet pentru Olanda este .nl, iar prefixul telefonic internaţional este +31.
      

OLANDA PREZENTARE VIDEO Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…