Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A OLANDEI - 27 APRILIE


Capitala: Amsterdam
Suprafața: 41 540,4 km²
Populația: 16 829 289 (2014)
Limba oficială în UE: neerlandeză
Sistem politic: monarhie constituțională parlamentară
Stat membru UE de la: 1 ianuarie 1958
  
     Olanda este unul din cele trei state Benelux. Este situată în apusul Europei, între Germania şi Belgia; se învecinează şi cu Marea Nordului. Denumirea oficială a ţării este Regatul Regatul Ţărilor de Jos (Koninkrijk der Nederlanden). Ocupă o suprafaţă de 41 526 metri pătraţi, majoritatea formată de uscat. Olanda este o ţară de câmpii, podişuri se găsesc doar în sud-est. Cel mai înalt punct al ţării este Vaalsberg cu înălţimea de 322 de metri. Cel mai jos punct este Zuidplaspolder, situat la 7 metri faţă de nivelul mării.
Clima este temperată.

        Capitala Olandei este Amsterdam. Importante sunt şi oraşele Rotterdam şi Haga. În ceea ce priveşte forma de guvernământ, Olanda este o monarhie. E împărţită în 12 provincii (Drenthe, Flevoland, Frizia, Gelderland, Groningen, Limburg, Brabantul de Nord, Olanda de Nord, Olanda de Sud, Overijssel, Utrecht, Zeelanda.) şi totodată de ea aparţin două teritorii independente Aruba şi Antilele olandeze. Regatul Ţărilor de jos a fost creat în anul 1815. Cu 15 ani mai târziu Belgia s-a despărţit de el şi şi-a creat propriul regat. În timpul primului război mondial Olanda.
 

        A rămas independentă, dar în timpul celui de-al doilea război mondial a fost sub ocupaţie germană. Această ţara a fost unul din membrii fondatori ai NATO şi a Uniunii Europene de astăzi. De asemenea participă la introducerea Euro în anul 1999.
        În ţară trăiesc aproape un 16 milioane de locuitori, 83% din ei sunt olandezi băştinaşi, restul de 17% sunt de diferite naţioanlităţi., mai ales turci, marocani şi diferite naţionalităţi din răsăritul Europei. Densitatea populaţiei este de 378 de locuitori pe kilometru pătrat.40% din locuitori sunt necredincioşi, 31% sunt romano-catolici şi restul aparţin de biserica reformată olandeză, calvinişti şi musulmani. În Olanda sunt 2 limbi oficiale: neerlandeză şi friziană.
 
        Olanda are o economie prosperă şi deschisă, care este într-o mare măsură dependentă de comerţul exterior. Se remarcă prin relaţiile industriale stabile, şomaj şi inflacie moderată. Olanda este totodată o ţară europeană importantă de tranzit. Industria este concentrată mai ales pe producţia de alimente, chimicale, prelucrarea de petrol şi instalaţii electrice. Agricultura înalt mecanizată dă de lucru la doar 2% din muncitori, dar cu toate acestea furnizează o cantitate mare de producte pentru consumul intern şi pentru export. Cele mai importante culturi sunt cea de cereale, cartofi, sfeclă de zahăr, fructe şi legume. 
 
        Abrevierea internaţionanală a Olandei este NLD, pentru numărul de înmatriculare al maşinilor se utilizeză NL. Domeniul de internet pentru Olanda este .nl, iar prefixul telefonic internaţional este +31.
      

OLANDA PREZENTARE VIDEO Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Râmnicul Vâlcii - Petre Drăgoiescu, 1944 (format pdf)

Petre Drăgoiescu tipărește la Craiova, în 1944, o broşură de 16 pagini, cuprinzând o descriere fermecătoare a orașului Râmnicu Vâlcea, o scurtă prezentare a poziţiei  geografice și date despre starea economică şi culturală a oraşului.
Am transferat în format PDF acestă cărticică ce merită citită pentru frumusețea limbii,  îmbinarea unor date istorice cu legende și mituri. Pentru exemplificare citiți introducerea acestei cărți: „Sunt nume de orașe, în sunetele cărora se ascunde - ca mirosul într-o floare — nu știu ce vrajă de linii şi de culori, o atracție şi un prestigiu care vin înaintea cunoașterii. Unul din aceste nume de oraşe este Râmnicul Vâlcii. „D-ta ești din Râmnicul Vâlcii?" te întâmpină cu ochii iluminați câte un necunoscut, auzindu-te de unde vii. Pentru mulți Râmnicul Vâlcii sună ca o făgăduială de vacantă fericită, în aer răcoros, între coline înverzite şi apa vijeloasă a Oltului.

Cărturarii adulmecă parfumul arhaic al tiparnițelor mănăstirești de unde marii ierarhi, …

Curs gratuit de limba engleză

Secţia de carte în limbi străinevă propune un curs de limbă engleză (nivel mediu) începând cu data de 22 octombrie 2018.         Cursurile se vor desfăşura în fiecare luni, de la ora 17:00, şi vor fi susţinute de Olivia Sailer (voluntar din SUA).
        Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese  unde puteţi obţine informaţii suplimentare:
Email              sectiadelimbistrăine@gmail.com           Telefon          0250/739221; 0350/401794  interior 116                                 Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96
sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.