Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Franţei 14 iulie

Ziua Frantei

Pentru orice francez, ziua de 14 iulie are o semnificatie deosebita, cu o puternica incarcatura emotionala. Fiind vorba despre Revolutia Franceza, de la 1789 incoace, se poate spune ca ziua de 14 iulie a insemnat sfarsitul a ceea ce s-a numit “Vechiul Regim” si, totodata, inceputul unei noi ere.



        14 iulie a devenit apoi ziua nationala a Frantei, sarbatorita cu entuziasm si patriotism in fiecare an.
        Pe 14 iulie 1789 populatia Parisului a luat cu asalt vechea fortareata a Bastiliei, devenita inchisoare regala, care era considerata un simbol al absolutismului. Cucerirea ei a demonstrat ca puterea regala nu mai era de neinvins, ci ca aceasta trebuia sa tina cont de vointa si opiniile natiunii franceze. 


        In 1789, Bastilia mai “adapostea” doar sapte detinuti, dar aceasta era totusi considerata un adevarat simbol al Vechiului Regim ce trebuia inlaturat. Revolutia de la Paris era in plina desfasurare. In dimineata acelei zile, o parte din populatia Parisului face rost de arme si asediaza inchisoarea, a carei garnizoana se preda, dupa o scurta rezistenta simbolica. De acum vor incepe cele mai importante evenimente ale Revolutiei franceze si, odata cu ele, sfarsitul regimului absolutist. 


         Ziua de 14 iulie este sarbatorita pentru prima data de catre francezi exact un an mai tarziu, in 1790, sub numele de “sarbatoarea Federatiei”, printr-o mare adunare populara pe Champs de Mars, la Paris. Este prima aniversare a acestei zile, care va deveni, abia dupa aproape un secol, ziua nationala a Frantei.    


        De aceasta zi - si de Revolutia franceza, in general - este legat si cantecul Marseillezei, compus in 1792, declarat imn national in 1795.

        Dupa aproape un secol, Franta are nevoie de simboluri care sa ii aminteasca maretia si gloria de altadata. Intre timp, trecuse prin experienta razboaielor purtate de Napoleon, apoi prin succesivele schimbari de regim (restauratia Bourbonilor, monarhia din Iulie, republica, al doilea imperiu, din nou republica). Dupa prabusirea imperiului lui Napoleon al III-lea, in 1870, amintirea revolutiei devine cale de insufletire a patriotismului francezilor, dar si de sprijinire a regimului republican.

     

      In 1879, 14 iulie este sarbatorita semioficial. Un an mai tarziu, Benjamin Raspail propune un proiect de lege prin care Republica franceza adopta ca sarbatoare nationala ziua de 14 iulie. Astfel, din 1880 si pana astazi, francezii sarbatoresc aceasta data ca zi a Frantei. 
        Dupa primul razboi mondial, ziua de 14 iulie a fost celebrata, in 1919, cu mult fast, ca o adevarata sarbatoare a victoriei. In acelasi spirit festiv, francezii s-au bucurat de aceasta zi si in 1945, la un an de la eliberarea Parisului. 


        Aceasta sarbatoare cunoaste an de an un mare succes. La Paris are loc traditionala defilare militara pe Champs-Elysées, pregatita in amanunt. De asemenea, seara si noaptea, orasul este puternic iluminat si se aprind artificii multicolore. In 1989 s-a sarbatorit bicentenarul Revolutiei franceze (200 de ani), la care au asistat personalitati din intreaga lume. 

         Desi steagul tricolor (rosu, alb si albastru) reprezinta Franta, personajul feminin Marianne a ramas un simbol al Frantei, al Revolutiei si al republicii. Este vorba despre o tanara, care poarta o boneta frigiana pe cap, iar numele sau provine din numele compus Marie-Anne, foarte raspandit in secolul al XVIII-lea. Personajul este reprezentat pe monedele franceze si pe marcile postale, ca un simbol al Republicii. Si cocosul galic este un stravechi simbol al spiritului francez, existand inca din antichitate (gallus, in latina, inseamna si gal si cocos). A fost reluat in secolul al XVI-lea si - mai ales - dupa Revolutia de la 1789. Cocosul apare pe o moneda de aur franceza batuta in 1899, este intalnit chiar si ca emblema sportiva pe echipamentul nationalei Frantei. 
     

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarity Corps) -Erasmus + Vârsta minimă de participare este de 16 ani. Vă rugăm să va înscrieți la următoarele adrese, unde puteți obține informații suplimentare:        Email: sectiadelimbistraine@gmail.com    Telefon: 07401