Treceți la conținutul principal

Cărți din Biblioteca Vaticanului disponibile onlineCei care vor să aibă acces la o parte din librăria de cărți și manuscrise ale Vaticanului în format digital, pot acum să o facă direct din browser. Aproximativ 5.000 de volume au fost scanate și publicate gratuit pe site-ul oficial al bibliotecii din Vatican, putând fi acum citite de oricine, de oriunde și de pe orice dispozitiv.
Cărțile au fost scanate folosindu-se un software care redă imagini la rezoluții mari, indiferent de tipul dispozitivului utilizat. Proiectul, a cărui dezvoltare a durat patru ani, a debutat inițial în 2014, în luna martie. Atunci a fost pusă la punct infrastructura serviciului astfel încât acum  vizitatorii să poată accesa conținutul librăriei digitale.Biblioteca din Vatican a fost fondată în 1475 și este una dintre cele mai vechi din lume. În prezent include 1,1 milioane de cărți și multe alte zeci de mii de lucrări și manuscrise. Prefectul bibliotecii, Monsignor Cesare Pasini, a declarat că Vaticanul va adopta noile tehnologii pentru a face aceste  scrieri mai bine cunoscute în lume.
Ce nu vom găsi probabil niciodată pe site-ul bibliotecii sunt cărțile găzduite în Arhivele Secrete ale Vaticanului, care au fost separate de bibliotecă în secolul 17. Zvonurile spun că acolo se găsesc alte 150.000 de cărți, ale căror conținut nu este cunoscut.


Cărțile și manuscrisele pot fi consultate online accesând link-ul  http://digi.vatlib.it/ Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Parcul Zăvoi - imagini de altădată

Unul dintre cele mai frumoase locuri din vechiul Râmnic și cert motiv de mândrie pentru toți râmnicenii a fost și este in continuare Parcul Zăvoi. Numele dat parcului se datorează așezării sale, lângă râul Olănești, zona fiind un zăvoi al râului, adică o pădure crescuta in margine râului, inundata de regula de acesta la revărsări.

Parcul este situat in zona de Sud Vest a orașului, intre albia râului Olănești si fostul vad numit Iazul Morilor (asanat la finalul anilor 70). Conform slovelor de pe Obeliscul situat in Parc, "Prin ofisul din 9 August 1850, dat cu prilejul vizitării orașului, Înălțatul Domnitor Barbu Știrbei a hotărât facerea acestei grădini pentru preumblarea obșteasca".


Într-adevăr, din cate se pare domnitorul ar fi dat din vistieria personala 100 de icosari pentru amenajarea parcului. Astfel, chiar anul următor, după realizarea exproprierilor are loc trasarea aleilor din parc si se taluzează malurilor celor doua iazuri de moara care traversau parcul. Prim inaugurar…

Imagini din Valcea realizate de Carol Pop de Szathmari (1869)

Carol Pop de Szathmári este un nume binecunoscut publicului, demult intrat în conştiinţa naţională alături de iluștrii confraţi din veacul al XIX-lea, precum Aman şi Grigorescu iar, în ultimii ani, începe să fie cunoscut – şi acceptat – de străinătate pentru aportul său ca pionier al artei fotografice.    Carol Pop de Szathmari, prin activitatea sa de fotograf, a fost un pionier în istoria fotografiei româneşti şi internaţionale prin redarea pentru prima dată, în imagini fotografice, a teatrelor de război din Crimeea, utilizând cele mai moderne tehnici fotografice ale secolului al XIX-lea, susţinute de talentul său de pictor. Arta sa fotografică i-a adus recunoaşterea naţională, ca fotograf al curţii domnitoare, iar pe plan internaţional renume prin decoraţiile primite de la capetele încoronate ale Europei.    România Album (1869) – lucrare de mari dimensiuni cu planşe de 47,2 x 64 cm iar fotografiile lipite pe ele de 29,3 x 35,5 cm – a fost elaborat în urma unor lungi ani de muncă, …