Treceți la conținutul principal

Google Arts & Culture o impresionantă casă a colecțiilor de artă din toată lumea

Google a anunțat relansarea platformei dedicată artei și culturii. Noua „casă” care găzduiește colecții culturale din întreaga lume este Google Arts & Culture, dezvoltată de Google Cultural Institute. Google Arts & Culture este disponibilă pe desktop și pe mobil, prin aplicațiile de iOS și Android.


În noul Google Arts & Culture sunt de găsit noi feluri în care poate fi explorat conținutul prezentat de cele peste 1000 de muzee și instituții culturale partenere din 70 de țări. Poți căuta orice, de la pantofi, la obiecte de aur.Arta poate fi explorată cronologic (de exemplu, cum au evoluat lucrările lui Van Gogh de la sumbru la luminos). Mai mult, lucrările artiștilor pot fi organizate după culoare (de exemplu, cum folosește Monet tonurile de gri în lucrările sale).


A fost adăugat suport pentru Cardboard în aplicațiile de mobil, fiind disponibile peste 20 de tururi în realitatea virtuală, care oferă o experiență vizuală la 360 grade, cu explicații vocale. Poți face un tur virtual al artei stradale din Roma sau să explorezi Templus lui Zeus din perioada clasică grecească, din Sicilia. Aceste tururi în Cardboard sunt disponibile doar în aplicațiile de iOS sau Android, nu și pe versiunea de desktop sau pe cea de browser mobil.


Tot ca noutate, poate fi enumerată funcția de recunoaștere a operelor de artă „Art Recognizer”. Aceasta este disponibilă pentru Dulwich Picture Gallery din Londra, Art Gallery of New South Wales din Sydney și National Gallery of Art din Washinton DC. Cum funcționează: se deschide aplicația, se îndreaptă camera telefonului către opera de artă expusă și îndată vor fi afișate toate informațiile despre ea. Se poate urmări aici un gif care arată cum funcționează funcția Art Recognizer. Obiectivul este implementarea sa în mai multe muzee din toată lumea.

În varianta Google Arts & Culture actualizată se mai pot găsi povești zilnice - „doza” zilnică de cultură, „povești” care sunt evidențiate pe prima pagină. Poate fi vorba despre evidențierea zilei de naștere a unui artist sau a sărbători un eveniment istoric. Aceste povești zilnice adună elemente din colecții din instituții culturale din întreaga lume pentru a spune o poveste care să fie relevantă pentru cât mai mulți utilizatori ai Google Arts & Culture.


În fine, noul Google Arts & Culture este orientat către explorare și interacțiune în rețele de socializare. Platforma permite să explorezi de la pisici în artă de la anul 200 î.Hr până la culoarea roșie în expresionismul abstract și orice între. Poți citi textul original al discursului „I have a dream” al lui Martin Luther King și apoi să vezi unde l-a ținut pentru prima oară în fața publicului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Parcul Zăvoi - imagini de altădată

Unul dintre cele mai frumoase locuri din vechiul Râmnic și cert motiv de mândrie pentru toți râmnicenii a fost și este in continuare Parcul Zăvoi. Numele dat parcului se datorează așezării sale, lângă râul Olănești, zona fiind un zăvoi al râului, adică o pădure crescuta in margine râului, inundata de regula de acesta la revărsări.

Parcul este situat in zona de Sud Vest a orașului, intre albia râului Olănești si fostul vad numit Iazul Morilor (asanat la finalul anilor 70). Conform slovelor de pe Obeliscul situat in Parc, "Prin ofisul din 9 August 1850, dat cu prilejul vizitării orașului, Înălțatul Domnitor Barbu Știrbei a hotărât facerea acestei grădini pentru preumblarea obșteasca".


Într-adevăr, din cate se pare domnitorul ar fi dat din vistieria personala 100 de icosari pentru amenajarea parcului. Astfel, chiar anul următor, după realizarea exproprierilor are loc trasarea aleilor din parc si se taluzează malurilor celor doua iazuri de moara care traversau parcul. Prim inaugurar…

Imagini din Valcea realizate de Carol Pop de Szathmari (1869)

Carol Pop de Szathmári este un nume binecunoscut publicului, demult intrat în conştiinţa naţională alături de iluștrii confraţi din veacul al XIX-lea, precum Aman şi Grigorescu iar, în ultimii ani, începe să fie cunoscut – şi acceptat – de străinătate pentru aportul său ca pionier al artei fotografice.    Carol Pop de Szathmari, prin activitatea sa de fotograf, a fost un pionier în istoria fotografiei româneşti şi internaţionale prin redarea pentru prima dată, în imagini fotografice, a teatrelor de război din Crimeea, utilizând cele mai moderne tehnici fotografice ale secolului al XIX-lea, susţinute de talentul său de pictor. Arta sa fotografică i-a adus recunoaşterea naţională, ca fotograf al curţii domnitoare, iar pe plan internaţional renume prin decoraţiile primite de la capetele încoronate ale Europei.    România Album (1869) – lucrare de mari dimensiuni cu planşe de 47,2 x 64 cm iar fotografiile lipite pe ele de 29,3 x 35,5 cm – a fost elaborat în urma unor lungi ani de muncă, …