Treceți la conținutul principal

S-a intâmplat pe 27 ianuarie

1832 - S-a născut Lewis Carol (Charles Dogson), scriitor şi matematician englez, autorul celebrei povestiri "Alice în ţara minunilor" (m.14.01.1898).

Charles Lutwidge Dodgson sa nascut la 27 iunie 1832 in Daresbury,Cheshire County,Anglia ,fiind unul dintre numerosii copii ai unui arhidiacon anglican.Desi familia sa era conservatoare,tipic victoriana,Charles a avut o copilarie fericita.Spirit inventiv el nascocea mereu jocuri si jucarii cu care isi distra fratii.La 11 ani intra la faimoasa scoala din Rugby, apoi studiaza la Oxford iar dupa absolvire devine profesor de matematica la Christ Church College din Oxford.

Celibatar,conformist,profesor pedant,Dodgson ar fi ramas probabil un anonim daca la 4 iulie 1862, in timpul unei excursii cu barca pe riul Issis nu ar fi istorisit o superba poveste insotitorilor sai.In acea excursie,Dodgson era insotit de cele trei micute fiice ale decanului Liddell de la universitatea unde preda si de un prieten.
Povestea a fost spusa si dupa aceea tiparita la rugamintea lui Alice Liddell,fiica mijlocie a decanului.Publicata in 1865,povestea ce a capatat titlul "Alice in Wonderland" ("Alice in Tara Minunilor") va avea un succes fulminant.Autorul, care publicase cartea sub pseudonimul Lewis Carroll, a devenit brusc celebru.

Lewis Carroll scria (si publica) din 1860 in diverse reviste poezii,povestiri fantastice pentru copii,lucrari matematice,toate fara nici un ecou la public pana la "Alice  in Wonderland" Lewis Carroll va publica o noua carte avind-o eroina pe Alice "Through the Looking Glass" inspirata de o alta fetita,Alice Theodora Raikes pe care o cunoscuse in 1867 la Londra.
Si aceasta carte va fi un mare succes, sporind faima autorului.Carroll a ramas insa toata viata un om timid,avind mari complexe in fata adultilor din cauza unei usoare balbaieli congenitale de care suferea.De aceea el se simtea bine doar in prezenta copiilor si prefera comunicarea scrisa cu adultii ,de-a lungul vietii trimitand peste 100.000 de scrisori.


 

    Scriitorul a fost pasionat si de fotografie (o noutate tehnologica a acelor timpuri) realizand peste 3000 de fotografii, majoritatea lor infatisand fetite,dar si personalitati ca poetii Dante Gabriel Rossetti si Alfred Tennyson.In 1876 publica poemul 'The hunting of the Snark" un poem usor absurd care sa bucurat si el de succes.Spre sfirsitul vietii ,in 1893, publica romanul fantastic "Silvia si Bruno", considerat insa de critica un esec.
Scriitorul moare la 15 iunie 1898 in urma unei bronhopneumonii.Considerat ,prin operele sale un precursor al suprarealismului,dadaismului,teatrului absurd si a postmodernismului, Lewis Carroll ramine unul dintre cei mai importanti scriitori englezi din toate timpurile.Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…