Treceți la conținutul principal

Vâlcea la 1860 în gravurile lui Auguste Lancelot - partea a II-a

   Continuăm călătoria prin Vâlcea anului 1860, alături de pictorul francez Dieudonne Auguste Lancelot, care a imortalizat locurile vizitate atât în gravuri cât şi în cuvinte - povestirea sa având un farmec aparte, în care se îmbină descrierea cu numerose consideraţii şi impresii personale (am încercat să păstrez parfumul vorbirii de acum 150 de ani).   
  Râmnicul are case pretenţioase, alături de colibe din lemn, «comune oraşelor românesti». Odată mai mult călătorul francez simte lupta dintre vechile tradiţii şi ideile moderne, care «ne îndeamnă să ne îndreptăm spre  capătul cel mai rău al progresului: strălucitorul, înaintea convenabilului; luxul, înaintea ordinei»
   Regiunea dealurilor,cu liniile lor armonioase,cu vegetaţia  splendidă, cu vii şi pomii fructiferi, îi incântä.Se opreşte mai întâi la Mănăstirea Dintr-un Lemn, o biserică modestă, în mijlocul unui cimitir, plin de cruci sculptate şi zugrăvite.


                                                    Mănăstirea Dintr-un Lemn

Cimitirul Mănăstirii Dintr-un Lemn

  De aici merge la Surpatele, unde calugăriţele, meştere în pregătirea dulceţilor, îi fac un întreg curs despre ele. Iar ţăranii văzuţi în colibele sărăcăcioase, îi dau pretextul să ne prezinte părerea sa despre aceştia, probabil atras de temperarnentul, însuşirile fizice, pasiunile puternice ale românilor, la fel ca pe mulţi alţi  romantici ai secolulului al XIX-lea.


Mănăstirea Surpatele

  Pe lângă interesul pentru locuitorii satelor româneşti, predispoziţiile romantice îl mai fac atent şi la credinţele populare, superstiţiile, obiceiurile românilor, de care se ocupă pe larg în paginile următoare.
  Hurezi este o etapă importantă a drumului. Ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, prin frumuseţea şi bogăţia ei, îl reţine mai multà vreme pe călător. Că musafir al prinţului el este găzduit chiar în apartamentele private şi este tratat cu aceleaşi onoruri şi ceremonial că şi acesta. Pictor el însuşi, Lancelot se interesează mult de un calugăr zugrav şi de meşteşugul acestuia în a picta bisericile şi de a prezentat atât de multe detalii.
Mănăstirea Hurezi

Egumenul Mănăstirii Hurezi

  Mai multe amănunte din paginile următoare, sunt dedicate descrierii  Cheilor Bistriţei şi a frumuseţilor naturii înconjurătoare Mănăstirii Bistriţa. Vorbind de Bistriţa, el redevine artist, admirând arhitectură acestei mănastiri, dar şi pictura ce înfăţişează mai mulţi domnitori  Vizitează apoi Arnota, Polovraci, după care se îndreaptă spre Târgu Jiu.


Mănăstirea Bistriţa

Cheile Bistriţei


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

O nouă serie de cursuri gratuite de limbi străine

Secția de carte în limbi străineorganizează cursuri de limbi străine (spaniolă,  italiană, franceză) . Cursurile sunt organizate de Secția de carte în limbi străine în parteneriat cu Asociatia AIDE prin proiectului Euro Volunteers for Youth şi vorîncepe din 21 august 2018,după următorul program:


Cursurile  sunt gratuite  şi se adresează începătorilor. Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese, unde puteţi obţine informaţii suplimentare: Email              secțiadelimbistrăine@gmail.com        Telefon    0250/739221; 0350/401794interior 116     Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană ,,Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României (partea a II-a)

Partea a II-a a Albumului General al României cuprinde peste 100 de fotografii ale unor monumente şi clădiri istorice, mănăstiri şi biserici vechi, dar şi imagini ale celor mai cunoscute oraşe din România.    Desigur, nu puteau să lipsească oraşul Râmnicu Vâlcea, Băile Câlimăneşti, Mănăstirea Cozia sau locuri de legendă şi istorie precum Masa lui Traian.      Informaţiile despre locurile prezentate nu mai sunt de actualitate sau poate chiar nu le mai putem considera corecte (de exemplu de unde provine numele oraşului Râmnicu Vâlcea) ci sunt redate exact cum au apărut în acest album.     Reamintesc că Albumul General al României a fost structurat în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.         Autorul imaginilor este fotograful Alexandru Antoniu (1860-1925).


                …

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României

Albumul General al României, lucrarea ce cuprinde 300 de imagini, a fost structurată în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.
    Autorul imaginilor este Alexandru Antoniu (1860-1925), fotograf care şi-a desfăşurat activitatea în Bucureşti în perioada 1890-1925. În anul 1900, acesta a fost recompensat cu medalia de bronz la Expoziţia universală de la Paris pentru Albumul General al României, publicând, aşa cum arată criticul de artă, Adrian Silvan Ionescu, în studiul, „Fotografi în România. 1840-1940”, alte două albume de mare interes: în 1906 Expoziţia Generală Română 1906 (dedicat M.S. Regelui Carol I, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie), şi în 1910, Din Bucuresci.
    Judeţul Vâlcea este prezentat în ambele părţi - mânăstirile, oraşele dar şi peisajele frumoase a…