Treceți la conținutul principal

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României (partea a II-a)

      Partea a II-a a Albumului General al României cuprinde peste 100 de fotografii ale unor monumente şi clădiri istorice, mănăstiri şi biserici vechi, dar şi imagini ale celor mai cunoscute oraşe din România.
   Desigur, nu puteau să lipsească oraşul Râmnicu Vâlcea, Băile Câlimăneşti, Mănăstirea Cozia sau locuri de legendă şi istorie precum Masa lui Traian.
     Informaţiile despre locurile prezentate nu mai sunt de actualitate sau poate chiar nu le mai putem considera corecte (de exemplu de unde provine numele oraşului Râmnicu Vâlcea) ci sunt redate exact cum au apărut în acest album.
    Reamintesc că Albumul General al României a fost structurat în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.
        Autorul imaginilor este fotograful Alexandru Antoniu (1860-1925).


                                                             Oraşul Rîmnicu-Vâlcea 

    Situat sub poalele dealului Capela, la confluenţa rîului Râmnic cu Oltul. Se cunoaşte bine din anii 1240 şi 1259, iar de la anul 1290 este capitala judeţului. La 1355 desfiinţându-se Mitropolia de la Severin, se înfiinţă Episcopia la Râmnic de către Vladislav Basarab Voevod. A fost într'o vreme şi capitala tărei Lotrului. Numele derivă de la Romanicus. Aici se dice, că ar fi fost o cetate romană anume: Pons-Alutae. În Rimnic sunt mai multe biserici istorice.
    


                                                                   Vedere pe Olt 

        Una din cele mai frumoase din Oltenia. De o parte mănăstirea Cozia, de cealaltă calea ferată, în mijloc Oltul, iar în fund perspectiva Carpaţilor.


                                                                 Satul Călimăneştl 

          Se află în judeţul Rîmnicul Vâlcei. Aici se află un izvor de pucioasă. 


                                                                    Băile Călimăneşti 

       Se află aşezate la marginea satului. Este staţiune balneară a statulut de primul rang. Ape minerale atermale. 


                                                                     Căciulata 

        Izvor de apă minerală alcalină aproape de stabilimentul băilor Călimăneştî. Are o reputaţie europeană. Căciulata în România şi Contrexeville în Franţa sunt unicile surse contra boalelor de rinichi. Napoleon III proiectase în 1869 să se stabilească la Căciulata pentru a urma cura acestei ape, nenorocitul răsboiu însă care isbucni în 1870 împedică realizarea acestui proiect. 


                                                                  Schitul Turnul

      Aşezat pe marginea Oltului. Refăcut de episcopul Timuş în 1900, îi serveşte astă-zi drept reşedinţă de vară.


                                                                    Satul Brezoiu 

      Aşezat la gura rîului Lotru. Aci s'a instalat încă de mult o mare fabrică de lemnărie. Are o biserică veche zidită în 1780 de episcopul Iosef al Argeşului.



                                                                      Masa lui Traian

       I se mal zice şi masa lui Mihaiu Viteazul. Este o lespede de piatră pe marginea stângă a Oltulut pe drumul spre Sibiu. Legenda spune că aci s'a aşezat şi Traian şi Mihaiu, în mijlocul căpitanilor lor, când au păşit cu oaste în Transilvania.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca