Treceți la conținutul principal

Secţia de carte în limbi străine a fost prezentă la Congresul anual IFLA 2017

   Secţia de carte în limbi străine a fost prezentă la Congresul anual IFLA (Wroclav, Polonia, 19-25 august 2017), cea mai importantă  întâlnire profesională a biliotecarilor şi bibliotecilor din toată lumea, prin prezentarea proiectului Turn on Literature, de către partenerii noştri din Danemarca şi Norvegia.   

   IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) Federatia Internationala a Asociaţiilor de Bibliotecari şi Biblioteci,  este organizaţia internaţională de profil, care reprezintă interesele bibliotecilor,  bibliotecarilor precum şi ale serviciilor de  bibliotecă  la nivel mondial.


    În cadrul lucrărilor congresului de anul acesta, bibliotecarii din Roskilde Bibliotekerne ( Danemarca) şi Bergen Offentlige Bibliotek (Norvegia), au  prezentat obiectivele şi rezultatele Proiectului Turn on Literature, la care  Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea , prin Secţia de carte în limbi străine, este partener.

    Cei trei parteneri vor colabora pentru a crea prezentări inovatoare ale operelor interactive de literatură digitală și pentru a difuza lucrări reprezentative, din acest nou concept de literatură, în bibliotecile implicate. Literatura digitală este un domeniu în care autorii combină  posibilitățile de utilizare a dispozitivelor digitale (computere, tablete, software, telefoane inteligente etc.) pentru a crea literatură contemporană. Parteneriatul va deschide calea pentru ca acest sectorul cultural să ajungă mai uşor la noile generații de cititori și de a utiliza noi modalități de transmitere şi prezentare a literaturii digitale, un domeniu nou pentru Romania.
    In continuare, se poate accesa documentul, în limba engleză, prin care  proiectul Turn on Literature a fost prezentat în cadrul sesiunilor Congresului IFLA 2017.
Turn on literature presented by Allan Thomsen Volhøj


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Imagini din Valcea realizate de Carol Pop de Szathmari (1869)

Carol Pop de Szathmári este un nume binecunoscut publicului, demult intrat în conştiinţa naţională alături de iluștrii confraţi din veacul al XIX-lea, precum Aman şi Grigorescu iar, în ultimii ani, începe să fie cunoscut – şi acceptat – de străinătate pentru aportul său ca pionier al artei fotografice.    Carol Pop de Szathmari, prin activitatea sa de fotograf, a fost un pionier în istoria fotografiei româneşti şi internaţionale prin redarea pentru prima dată, în imagini fotografice, a teatrelor de război din Crimeea, utilizând cele mai moderne tehnici fotografice ale secolului al XIX-lea, susţinute de talentul său de pictor. Arta sa fotografică i-a adus recunoaşterea naţională, ca fotograf al curţii domnitoare, iar pe plan internaţional renume prin decoraţiile primite de la capetele încoronate ale Europei.    România Album (1869) – lucrare de mari dimensiuni cu planşe de 47,2 x 64 cm iar fotografiile lipite pe ele de 29,3 x 35,5 cm – a fost elaborat în urma unor lungi ani de muncă, …