Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Portugaliei - 10 iunie

    Cea mai vestica tara a Europei este si una dintre cele mai putin promovate destinatii turistice internationale. Motivele ne sunt total necunoscute, dar va putem spune ca aceasta notorietatea relativ scazuta are si cateva beneficii demne de luat in seama. Chiar daca Portugalia reprezinta visul oricarui turist, aceasta tara nu are nici aglomeratia Frantei si nici preturile Angliei. Portugalia are toate atuurile unei destinatii perfecte iar prezentarea ei in aceasta perioada nu este intamplatoare: primavara este sezonul in care tara Atlanticului infloreste – atat la propriu cat si la figurat.
 

     Portugalia este cunoscuta si sub numele de tara celor 3 de F: Fotbal, orasul Fatima – unul dintre cele mai importante orase de pelerinaj ale crestinatatii, si renumita muzica Fado. Dincolo de aceste trei simboluri nationale, Portugalia este renumita in lumea intreaga pentru vinul de Porto, pentru cetatile sale medievale, pentru o istorie fascinanta dar si pentru cele doua zone insulare de un exotism greu de egalat, mai ales in Europa: Azore si Madeira precum si regiunea Agrave, din sudul tarii, renumita pentru frumusetea si modernismul ei. Pledoaria pro Portugalia poate continua pe multe pagini. Aceasta tara se aseamana aproape fizic cu o galerie de arta. Peisajele sale sunt picatate in culori vii, pastelate. Indiferent cat vei sta aici, timpul ti se va parea insuficient. Oamenii sunt vestiti pentru ospitalitatea lor, orasele mari oferta turistului tot felul de posibilitati de petrecere a timpului, satele traditionale, vechi, iti incanta privirea, viata culturala se afla aici ca la ea acasa, iar plajele enorme la Atlantic te vor fascina. Daca vrei o vacanta care sa le includa pe toate aceastea, destinatia iti este deja cunoscuta.



O mica introducere
     Din punct de vedere istoric Portugalia a cunoscut o multime de suisuri si coborasuri, perioade negre sau, din contra, vremuri glorioase care ii imbogatesc valoarea din prezent. Acest teritoriu rupt parca din Spania si imprejmuit de cealalta parte de Oceanul Atlantic si-a castigat independenta in 1143. Inca din cele mai vechi timpuri locuitorii acestui pamant au avut ca principale preocupari pescuitul sau comertul naval.

    Legaturile Portugaliei cu oceanul au atins un nivel absolut in secolele XV, XVI cand aceasta mica tara a devenit unul dintre cei mai importanti jucatori in lumea Imperiilor Coloniale. Lisabona, port la Atlantic a cunoscut o perioada de aur in detrimentul celorlate orase – porturi europene, cum ar fi Venetia sau Genova. Importanta sa comerciala precum si frumusetea cadrului natural au reprezentat motive suficiente pentru o dezvoltare arhitecturala extrem de frumoasa, care poate fi admirata si astazi. Gloria Portugaliei a incetat la sfarsitul secolului al XVI-lea cand tara a fost anexata Spaniei. In 1640 isi recastiga independenta dar in secolul XVIII este ocupata de francezi in Razboaiele Napoleonice, iar mai apoi isi pierde, una cate una, toate coloniile braziliene. In secolul al XX-lea, dupa aproape 50 de ani de fascism, Portugalia recunoaste independenta tuturor coloniilor sale din Africa si Asia pentru ca in 1986 sa devina memebru cu drepturi depline al Uniunii Europene.


Atractii si recomandari
    Cu o suprafata de aproximativ 90.000 de kilometri patrati si cu o populatie ce nu depasteste 12 milioane de locuitori Portugalia nu este o tara mare – lucru benefic din punct de vedere turistic. Distanta dintre orase poate fi strabatuta rapid iar uncircuit de doua, maxim trei saptamani ar trebui sa fie suficient pentru parcurgerea obiectivelor turistice celor mai importante. Totusi, aceasta tara relativ mica are resurse turistice incredibil de mari.

     Lisabona capitala Portugaliei, port vestic pe coasta Atlanticului, are o populatie de aproximativ 2 milioane de locuitori si reprezinta unul dintre cele mai frumoase orase-capitala ale Europei. Are un farmec medieval care te lasa fara cuvinte.
Orasul este asezat pe malurile celui mai important rau al tarii: Tejo – care izvoraste din Spania si care se varsa in Atlantic abia dupa ce imparte Portugalia in doua. Frumusetea Lisabonei izvoraste din nou si vechi, dint traditie si modernism, dintr-un amalgam socant dar totusi armonios de influente de toate felurile. Taverne, stradute intotocheate, moschei si biserici sau catedrale crestine, vestigii romane si cetati medievale, castele princiare si porturi negustoresti, muzee si parcuri, cefenele si terase stradale, baruri, muzica, mancaruri tradionale si spiritul latin care infierbanta atmosfera.Lisabona este orasul asezat pe sapte coline, orasul plimbarilor interminabile, orasul muzeelor si al vietii de noapte.
Dintre atractii (care sunt extrem de multe) merita mentionate:
Oceanariumul din Lisabona este cel mai mare din Europa gazduind acvarii imense in care traiesc sute de specii de pesti: de la cei decorativi, inofensivi pana la specii rare de pesti rapitori.
Castelul Sao Jorge reprezinta “inima” capitalei portugheze. Fortificatiile impunatoare, construite in secolul VI, domina Lisabona si pot fi vazute din orice punct. Castelul se afla in aria istorica Alfama – cartierul maur – iar in apropierea lui se afla alte obiective de un real interes turistic: Muzeul de Arta Decorativa, Catedrala – cea mai veche cladire a orasului, Teatrul Roman sau Muzeul Militar.
Bairro Alto este un cartier select, plin de stradute pretabile shoppingului high class. Aceasta parte a orasului isi incanta vizitatorii prin arhitectura medievala extrem de colorata din punct de vedere al influentelor. Bairro Alto este si cel mai tanar si viu cartier al Lisabonei aici existand o multime de malluri, cluburi, restaurante si cafenele mereu aglomerate.



Portugalia insulara si zona de sud, Algrave
    Insulele Madeira si arhipeleagul insulelor Azore reprezinta adevarate colturi de rai. Cunoscute in toata lumea pentru plajele lor dar si datorita vietii de noapte extrem de aglomerate, aceste taramuri paradisiace sunt vizitate anual de sute de mii de turisti. O alta zona extrem de exotica a Portugaliei este Algrave – zona de sud a tarii cunoscuta pentru facilitatile sale in materie de golf sau sporturi nautice.


Prezentare video Portugalia

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...