Treceți la conținutul principal

Ziua Europeană a Limbilor - 26 septembrie

De ce o Zi Europeană a Limbilor?

    Niciodată nu au existat atâtea ocazii de a lucra sau de a studia într-o altă țară europeană, dar lipsa cunoștințelor lingvistice împiedică un mare număr de persoane să beneficieze de aceste oportunități.
      
     Din cauza globalizării și a structurilor marilor întreprinderi internaționale, competențele în limbi străine sunt din ce în ce mai indispensabile cetățenilor pentru a lucra în mod eficient în propria țară. Doar limba engleză nu este, adesea, suficientă.
       Europa posedă o veritabilă comoară lingvistică: există mai mult de 200 de limbi europene, fără a mai socoti limbile vorbite de cetățenii originari din alte continente. Această resursă importantă trebuie să fie recunoscută, utilizată și întreținută.
       Învățarea limbilor prezintă avantaje pentru toată lumea și pentru toate vârstele; niciodată nu este prea târziu pentru a învăța o limbă și pentru a profita de oportunitățile pe care le oferă. Cunoașterea, fie și a câtorva cuvinte în limba țării pe care o vizităm (pentru vacanțe, de exemplu), permite stabilirea de contacte de o mare bogăție.
      Învățarea limbilor altor popoare ne permite să ne înțelegem mai bine unii pe alții și să ne depășim diferențele culturale.


OBIECTIV
Competențele lingvistice sunt o necesitate și un drept pentru TOTI: acesta este unul dintre mesajele principale ale Zilei Europene a Limbilor.



Obiectivele generale constau în a dezvolta o conștientizare:
        -  a bogăției diversității lingvistice a Europei, care trebuie să fie menținută și încurajată;
       -  a necesității diversificării gamei de limbi învățate (incluzând limbi mai puțin răspândite), care se traduce în plurilingvism;
    - a importanței dezvoltării cel puțin a unui anumit grad de competențe în două limbi sau mai mult, pentru o deplină participare la cetățenia democratică în Europa.


Comitetul de Miniștri a decis declararea celebrării unei Zile Europene a Limbilor în data de 26 septembrie a fiecărui an.  El a recomandat ca Ziua să fie organizată în mod flexibil și descentralizat astfel încât să răspundă dorințelor și resurselor statelor membre care ar putea astfel mai bine să definească propriile lor demersuri; a recomandat de asemenea Consiliul Europei să propună o temă comună în fiecare an. Comitetul de Miniștri invită Uniunea Europeană să se alăture acestei inițiative. Să sperăm că Ziua va fi celebrată în cooperare cu toți partenerii pertinenți.
            Decizia Comitetului de Miniștri a Consiliului Europei, Strasbourg (a 776-a reuniune – 6 decembrie 2001)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...