Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Republicii Malta - 21 septembrie



Malta este un arhipelag alcatuit din 6 insule:
Malta - cea mai mare ca suprafata (246kmp)
Gozo (67 kmp)
Comino (3,5 kmp)
Cominotto (nelocuita)
Filfla (nelocuita)
St. Paul (nelocuita)

      Malta este situata la circa 90 km sud de Sicilia si 290 km de tarmul Africii. Malta este un podis calcaros scund, cu inaltimea maxima de 417m (insula Gozo). Situat in centrul Marii Mediterane, arhipelagul maltez imbina frumusetea naturala cu 7000 de ani de istorie.



      Din timpuri stravechi, frumusetea incredibila a insulei, piatra de culoarea mierii si porturile naturale au fost raspunzatoare pentru influenta si reputatia cunoscuta in intreaga lume. Situata la poarta Africii si a Orientului, la 90 km sud de Sicilia, Malta se bucura in liniste de mare si soare.
    Coasta cu apele sale cristaline ofera o panorama spectaculoasa: golfuri stancoase, mici plaje cu nisip rosu, piscine naturale, pesteri subacvatice si Fereastra Albastra…. un climat minunat, o gura de aer proaspat. La prora fiecarei barcute de pescuit multicolore, cunoscute pe plan local sub numele de luzzu, se afla batranul ochi protector al lui Osiris.



    Nu este de mirare atunci, tinand cont ca traditia se pierde in negura timpului, ca marea este cea mai pura si mai clara din intreaga Mediterana. Cea mai mare comoara a insulei este piatra sa - un tip deosebit de calcar. Aceasta piatra aurie, care i-a castigat Maltei denumirea de Melita, insula de miere, a inspirat 7000 de ani de arhitectura.
    Istoria constructiilor in Malta dateaza din jurul anului 4000 i.Hr. atunci cand au fost construite templele megalitice. Aceste temple, dedicate Zeitei Mama, isi pastreaza puritatea enigmatica in cele mai frumoase si magice locuri din insula. Templele de la Hagar Qim, ce privesc spre mare si spre insula Filfla, se numara printre cele mai bine conservate temple din cele peste 30 descoperite in intreg arhipelagul maltez.



     In 1530, cand Cavalerii Ioaniti s-au asezat in Malta, nimeni nu ar fi putut sa-si dea seama ca destinul va lega in mod inexplicabil insula de acest ordin religios, hospitalier si militar. Pentru Cavaleri Malta era poarta spre crestinatatea vestica si, pentru mai bine de 200 de ani, in timp ce influenta lor in Europa crestea, ei si-au inzestrat insula cu monumente de care orice mare suveran ar fi fost mandru.
     Orase, fortarete, biserici si palate au transformat Malta in giuvaerul unic care este azi. De pe peninsula stancoasa privind spre Marele Port, Valletta se va arata inaintea ta. Acest oras al cavalerilor nu permite nimanui sa-l cuprinda dintr-o privire. Trebuie sa-l mangai cu privirea, sa te plimbi de-a lungul strazilor drepte si sa te opresti pentru a admira o fatada, un balcon, o curte inconjurata de treceri cu arcade, o fantana sau magnificele blazoane.



      Mdina, vechea capitala a insulei, este considerata a fi una dintre cele mai frumoase cetati medievale locuite din Europa. Nu trebuie sa ratati acest labirint de strazi inguste si serpuite presarate cu biserici si palate. Catedrala inchinata Sfintilor Petru si Pavel, cu frumoasa fatada in stil baroc, merita vizitata cu siguranta.
     Secole mai tarziu destinul Maltei a fost inca o data strans legat de traditia ospitalitatii: multumita Cavalerilor Ioaniti ingrijirea bolnavilor si a ranitilor a devenit o arta. In zilele noastre traditia ospitalitatii este la fel de vie ca in vremea lui Calypso, a Sf. Pavel sau a Cavalerilor Ioaniti. Nici un alt grup de insule nu poate oferi atata frumusete naturala, arta si arhitectura si posibilitati de divertisment precum Malta.



     Aici totul este aproape, neasteptat si foarte accesibil. Dar insulele malteze sunt mai mult decat un muzeu in aer liber. Grupul de insule emana o placere aproape palpabila. Puterea lor de atractie consta intr-un amestec, unic in felul sau, intre vechi si nou si in felul in care aici istoria acompaniaza prezentul. Daca va place sa mancati la restaurant, arta culinara malteza combina cele mai bune ingrediente locale - pestele, fructele de mare, fructele si legumele - cu mancaruri internationale. Si totusi nu exista nimic mai gustos decat painea malteza, proaspat scoasa din cuptorul satului.



PREZENTARE VIDEO MALTA




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...