Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Portugaliei - 10 iunie

Portugalia în cifre                                               

Populaţia:            10,5 milioane locuitori
Capitala:              Lisabona
Suprafaţa:           92 000 km2
Limba oficială:    portugheză
Religia:  romano-catolică
Teritorii externe:  Madeira şi Insulele Azore
Fusul orar:           GMT + 0, cu două ore mai devreme decât în Bucureşti
Prefixul ţării:      +351
Moneda:             Euro (€)
GDP pe cap de locuitor: 22 413 €/an
Sărbători naţionale şi zile nelucrătoare:      01. Ianuarie, 25. Aprilie, Vinerea Mare, 1. Mai, Rusaliile, 10. Iunie, 15. August, 5. Octombrie, 1. Noimebrie, 1, 8 şi 25. Decembrie


Portugalia – prezentare

   Portugalia se află situată în partea de Sud-Vest al Europei, pe Peninsula Iberică. Ţara se învecinează la Vest şi la Sud cu Oceanul Atlantic iar la Nord şi Est cu Spania, singura ei ţară vecină. Însă adevăratul vecin al Portugaliei este marea – descoperirile portugheze au adus în Europa culturile necunoscute ale pădurilor virgine din Brazilia, din Africa neagră sau Asia galbenă.

  Datorită portughezilor cunoaştem astăzi trestia de zahăr şi ceaiul, portughezii au adus pentru prima dată porcelanul din China. Sunt de origine portugheză evantaiul, umbrela de soare, sau perna cu pătura de mătase. Primii stăpâni adevăraţi ai oceanelor au fost portughezii care au modernizat Europa Medievală cu descoperirile lor. În Portugalia găsim peisaje sălbatice pustii, plaje minunate, oraşe impozante, pereţii placaţi cu faianţe, strălucire maură, gotică engleză şi atracţiile renaşterii portugheze. Călătorii care vizitează Portugalia găsesc o mulţime de obiective de vizitat, peisaje minunate, mâncăruri şi băuturi delicioase.


Clima portugaliei

  Clima portugaliei este plăcută caracteristic mediteraneană, care se impune mai ales în regiunile sudice. Clima Portugaliei este puternic înfluenţată de Curentul Golfului şi de Oceanul Atlantic. În partea de Nord a Portugaliei variaţiile de temperatură sunt reduse şi precipitaţiile sunt mai abundente. În părţile interioare ale ţării predomină climatul continental. Verile sunt foarte calde şi secetoase în părţile Sudice, temperaturile ajung adesea la 40 °C. În Portugalia soarele bate 2500 – 3200 ore anual, iarna zilnic 4 – 6 ore iar vara 10 – 12 ore. Precipitaţiile se reduc dinspre Nord către Sud şi sunt caracteristice mai ales iarna.

Bucătăria portugheză

Mâncărurile portugheze
    Ingredientele folosite în bucătăria portugheză sunt uleiul de măsline, ceapă multă, ouăle, roşiile şi ciupercile comestibile. Fiind o ţară maritimă consumul de peşte este însemnat, bucătăria portugheză cunoaşte mai multe sute de feluri de preparate din peşte. Alături de felurile din peşte sunt consumate diverse mâncăruri din ouă, orez, legume, diferite specii de raci şi scoici. La prepararea mâncărurilor sunt deseori utilizate vinurile de Porto sau de Madeira.


Băuturile portugheze
  Printre băuturile cele mai renumite sunt vinurile, în cadrul acestora se remarcă vinul de Porto. Vinul de Porto este maturizat în butoaie speciale, prin metode speciale. Deşi materia primă a vinului de Porto provine din regiunile Pinhao şi Regua, datorită faptului că prelucrarea se realizează în Porto, aşadar şi denumirea vine de aici.
   Specialitatea vinului de Porto este dată de faptul că vinul din butoaie este îmbuteliat după 2 – 3 ani, la care se adaugă o esenţă foarte veche (produsă tot din vin de Porto). Esenţa este deseori înlocuită cu ţuică produsă din vinurile locale. Vinul de Porto poate fi sec, demiculce sau dulce, poate fi produs din vin alb sau roşu. Alături de vinuri este preferat rachiul de cireşe şi lichiorul de căpşuni.


Economia portugheză
   La începutul secolului XX-lea Portugalia a fost o ţară agrară subdezvoltată, situaţie care s-a schimbat considerabil în secolul al XXI-ea. În anul 1986 Portugalia a aderat la Uniunea Europeană, şi cu aceasta s-a început formarea unei economii globale moderne. Alături de ramurile tradiţionale ale economiei portugheze (pescuitul, cultura plantelor, mineritul) care erau construite mai ales pentru susţinerea populaţiei, în mod continuu apar ramuri industriale moderne ( exportul, industria serviciilor, turismul, serviciile financiare) care joacă un rol tot mai important în economia Portugaliei.     Importante sunt de asemenea construcţia de automobile (VW, Peugeot, Citroen), biotehnologia şi cercetarea spaţială. Portugalia se află printre primele 20 de ţări dintre cele mai vizitate ale lumii, anual sosesc în ţară peste 13 milioane de turişti. Locurile cele mai vizitate sunt Lisabona, Algarve, Madeira şi Porto.

Limba portugheză
   Limba portugheză este vorbită în lume de peste 230 milioane de oameni. Limba portugheză este de asemenea limba oficială în 9 ţări (Portugalia, Brazilia, Angola, Insulele Capului Verde, Guinea-Bissau, Guinea Ecuatorială, Mozambic, Sao Tome şi Principe), astfel portugheza este cea de a 9-a limbă vorbită în lume.

Marii descoperitori portughezi

  Bartolomeo Diaz, a înconjurat pentru prima dată partea sudică a continentului African, pe care l-a denumit Capul Bunei Speranţe, Ferdinand Magellan, a fost primul care a înconjurat Pământul pe mare în 1522, Vasco da Gamma, în 1490 a descoperit calea maritimă către India, şi Pedro Alvarez Cabral, a descoperit Brazilia.

PREZENTARE VIDEO PORTUGALIA

  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Râmnicul de odinioară - Piața

"Umorul, gluma, ironia, plăcerea de a lua pe alţii în deriziune sînt trăsături recunoscute poporului român. La piaţă, aceste trăsături ies la iveală cu o bucurie crudă, cu o dezlănţuită poftă şi fervoare. Îmi amintesc de piaţa oraşului de odinioară, pe care o străbăteam în lung şi în lat de cîte ori mă trimiteau părinţii după cumpărături. Atracţia ei asupra mea era incontestabilă. În piaţă timpul dispărea, fiind înlocuit cu animaţia, cu forfota necontenită, cu febrilitatea oamenilor. Comportamentul individului e altul în piaţă decît aiurea, pe stradă sau într-o grădină publică.
Piaţă la Râmnicu Vâlcea -Amedeo Preziosi, 29 June 1869
E inutil şi aproape indecent să amintesc de bogăţia şi ieftinătatea pieţii de altădată, ce aparţine parcă unei epoci fabuloase, preistorice. De altminteri, mi-am propus să scriu îndeosebi despre mentalitatea oamenilor de odinioară; aceştia se întîlneau în piaţă nu numai ca să cumpere de-ale mîncării, dar şi să converseze, să facă pronosticuri asupr…

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio, este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii), la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus!

Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți oamenii merg la plajă.Cel…