Treceți la conținutul principal

Ziua naţională a Portugaliei - 10 iunie

Portugalia în cifre                                               

Populaţia:            10,5 milioane locuitori
Capitala:              Lisabona
Suprafaţa:           92 000 km2
Limba oficială:    portugheză
Religia:  romano-catolică
Teritorii externe:  Madeira şi Insulele Azore
Fusul orar:           GMT + 0, cu două ore mai devreme decât în Bucureşti
Prefixul ţării:      +351
Moneda:             Euro (€)
GDP pe cap de locuitor: 22 413 €/an
Sărbători naţionale şi zile nelucrătoare:      01. Ianuarie, 25. Aprilie, Vinerea Mare, 1. Mai, Rusaliile, 10. Iunie, 15. August, 5. Octombrie, 1. Noimebrie, 1, 8 şi 25. Decembrie


Portugalia – prezentare

   Portugalia se află situată în partea de Sud-Vest al Europei, pe Peninsula Iberică. Ţara se învecinează la Vest şi la Sud cu Oceanul Atlantic iar la Nord şi Est cu Spania, singura ei ţară vecină. Însă adevăratul vecin al Portugaliei este marea – descoperirile portugheze au adus în Europa culturile necunoscute ale pădurilor virgine din Brazilia, din Africa neagră sau Asia galbenă.

  Datorită portughezilor cunoaştem astăzi trestia de zahăr şi ceaiul, portughezii au adus pentru prima dată porcelanul din China. Sunt de origine portugheză evantaiul, umbrela de soare, sau perna cu pătura de mătase. Primii stăpâni adevăraţi ai oceanelor au fost portughezii care au modernizat Europa Medievală cu descoperirile lor. În Portugalia găsim peisaje sălbatice pustii, plaje minunate, oraşe impozante, pereţii placaţi cu faianţe, strălucire maură, gotică engleză şi atracţiile renaşterii portugheze. Călătorii care vizitează Portugalia găsesc o mulţime de obiective de vizitat, peisaje minunate, mâncăruri şi băuturi delicioase.


Clima portugaliei

  Clima portugaliei este plăcută caracteristic mediteraneană, care se impune mai ales în regiunile sudice. Clima Portugaliei este puternic înfluenţată de Curentul Golfului şi de Oceanul Atlantic. În partea de Nord a Portugaliei variaţiile de temperatură sunt reduse şi precipitaţiile sunt mai abundente. În părţile interioare ale ţării predomină climatul continental. Verile sunt foarte calde şi secetoase în părţile Sudice, temperaturile ajung adesea la 40 °C. În Portugalia soarele bate 2500 – 3200 ore anual, iarna zilnic 4 – 6 ore iar vara 10 – 12 ore. Precipitaţiile se reduc dinspre Nord către Sud şi sunt caracteristice mai ales iarna.

Bucătăria portugheză

Mâncărurile portugheze
    Ingredientele folosite în bucătăria portugheză sunt uleiul de măsline, ceapă multă, ouăle, roşiile şi ciupercile comestibile. Fiind o ţară maritimă consumul de peşte este însemnat, bucătăria portugheză cunoaşte mai multe sute de feluri de preparate din peşte. Alături de felurile din peşte sunt consumate diverse mâncăruri din ouă, orez, legume, diferite specii de raci şi scoici. La prepararea mâncărurilor sunt deseori utilizate vinurile de Porto sau de Madeira.


Băuturile portugheze
  Printre băuturile cele mai renumite sunt vinurile, în cadrul acestora se remarcă vinul de Porto. Vinul de Porto este maturizat în butoaie speciale, prin metode speciale. Deşi materia primă a vinului de Porto provine din regiunile Pinhao şi Regua, datorită faptului că prelucrarea se realizează în Porto, aşadar şi denumirea vine de aici.
   Specialitatea vinului de Porto este dată de faptul că vinul din butoaie este îmbuteliat după 2 – 3 ani, la care se adaugă o esenţă foarte veche (produsă tot din vin de Porto). Esenţa este deseori înlocuită cu ţuică produsă din vinurile locale. Vinul de Porto poate fi sec, demiculce sau dulce, poate fi produs din vin alb sau roşu. Alături de vinuri este preferat rachiul de cireşe şi lichiorul de căpşuni.


Economia portugheză
   La începutul secolului XX-lea Portugalia a fost o ţară agrară subdezvoltată, situaţie care s-a schimbat considerabil în secolul al XXI-ea. În anul 1986 Portugalia a aderat la Uniunea Europeană, şi cu aceasta s-a început formarea unei economii globale moderne. Alături de ramurile tradiţionale ale economiei portugheze (pescuitul, cultura plantelor, mineritul) care erau construite mai ales pentru susţinerea populaţiei, în mod continuu apar ramuri industriale moderne ( exportul, industria serviciilor, turismul, serviciile financiare) care joacă un rol tot mai important în economia Portugaliei.     Importante sunt de asemenea construcţia de automobile (VW, Peugeot, Citroen), biotehnologia şi cercetarea spaţială. Portugalia se află printre primele 20 de ţări dintre cele mai vizitate ale lumii, anual sosesc în ţară peste 13 milioane de turişti. Locurile cele mai vizitate sunt Lisabona, Algarve, Madeira şi Porto.

Limba portugheză
   Limba portugheză este vorbită în lume de peste 230 milioane de oameni. Limba portugheză este de asemenea limba oficială în 9 ţări (Portugalia, Brazilia, Angola, Insulele Capului Verde, Guinea-Bissau, Guinea Ecuatorială, Mozambic, Sao Tome şi Principe), astfel portugheza este cea de a 9-a limbă vorbită în lume.

Marii descoperitori portughezi

  Bartolomeo Diaz, a înconjurat pentru prima dată partea sudică a continentului African, pe care l-a denumit Capul Bunei Speranţe, Ferdinand Magellan, a fost primul care a înconjurat Pământul pe mare în 1522, Vasco da Gamma, în 1490 a descoperit calea maritimă către India, şi Pedro Alvarez Cabral, a descoperit Brazilia.

PREZENTARE VIDEO PORTUGALIA

  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Imagini din Valcea realizate de Carol Pop de Szathmari (1869)

Carol Pop de Szathmári este un nume binecunoscut publicului, demult intrat în conştiinţa naţională alături de iluștrii confraţi din veacul al XIX-lea, precum Aman şi Grigorescu iar, în ultimii ani, începe să fie cunoscut – şi acceptat – de străinătate pentru aportul său ca pionier al artei fotografice.    Carol Pop de Szathmari, prin activitatea sa de fotograf, a fost un pionier în istoria fotografiei româneşti şi internaţionale prin redarea pentru prima dată, în imagini fotografice, a teatrelor de război din Crimeea, utilizând cele mai moderne tehnici fotografice ale secolului al XIX-lea, susţinute de talentul său de pictor. Arta sa fotografică i-a adus recunoaşterea naţională, ca fotograf al curţii domnitoare, iar pe plan internaţional renume prin decoraţiile primite de la capetele încoronate ale Europei.    România Album (1869) – lucrare de mari dimensiuni cu planşe de 47,2 x 64 cm iar fotografiile lipite pe ele de 29,3 x 35,5 cm – a fost elaborat în urma unor lungi ani de muncă, …