Treceți la conținutul principal

Vâlcea în acuarelele lui Amedeo Preziosi (1868 - 1869)

    De acuarelele lui Amedeo Preziosi te indragostesti pe loc, oriunde le-ai descoperi: la muzeu sau in vreun album tiparit cu grija, pe internet sau in vreo expozitie dedicata peisagistilor. Dupa cele doua scurte vizite in Romania, la invitatia printului Carol I (1868-1869), Preziosi ne-a lasat practic un mic muzeu de arta, un tezaur de arta plastica, dar si importanta sursa de informare pentru istorici si antropologi.


   Contele Amedeo Preziosi s-a nascut in 1816 (tata italian, mama frantuzoiaca) in La Valetta. A parasit Malta pentru studii de drept, la cererea tatalui, dar s-a dedicat artelor, la Paris. A revenit in Malta, dar nu pentru a se ocupa de chestii juridice, ci pentru a picta. Din cauza neintelegerilor cu tatal sau a plecat la Constantinopol, atras de acel exotism care ii inflacarase pe romantici. Talentul l-a propulsat rapid, fiind cunoscut atat la curtea sultanului, cat si in mediile diplomatice din capitala fostului Imperiu bizantin. Intalnirea cu printul Carol I pare sa fi avut loc in 1866, cu ocazia vizitei protocolare facute sultanului de catre proaspatul domn.
     Totusi, se cunoscuse in 1864 cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza, in acelasi mediu, tot atunci facand cunostinta cu pictorul Carol Szathmary, de care il va lega o stransa prietenie.La invitatia lui Carol I, prima vizita a lui Preziosi pe pamant valah are loc in iunie 1868, a doua in vara anului urmator.


      În total, Preziosi a creat 255 de lucrări pe teme româneşti pentru prinţ şi alte familii române. Dupa moartea sa, el a fost uitat până în 1934, când imaginile sale prezentând Bucureştiul au fost aduse din nou în faţa publicului. În 1985, i-a fost dedicată o expoziţie importantă organizată de Muzeul Victoria and Albert din Londra. Chiar înainte de a deveni cunoscut drept Micul Paris, Bucureştiul secolului al XIX-lea avea totuşi un farmec al lui, surprins cu desăvârşire de unul dintre cei mai iluştri pictori ai Orientului, contele Amadeo Preziosi.
    In acuarela lui Preziosi nu este idealizare, ceea ce nu poate decat sa sporeasca valoarea documentara a operelor sale.Trebuie sa-i fim recunoscatori lui Preziosi, sa-l cunoastem pentru ca prin acuarelele sale ne putem noi cunoaste mai bine.
      Am ales din acuarelele sale cateva care prezintă locuri din Vâlcea.

Piaţa la Râmnicu Vâlcea


Mânăstirea Cozia

Trecerea Oltului

Mânăstirea Surpatele


Călugări de la Mânăstirea Bistriţa


Mânăstirea dintr-un lemn







Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarity Corps) -Erasmus + Vârsta minimă de participare este de 16 ani. Vă rugăm să va înscrieți la următoarele adrese, unde puteți obține informații suplimentare:        Email: sectiadelimbistraine@gmail.com    Telefon: 07401