Treceți la conținutul principal

Americanii sărbătoresc Ziua Recunoștinței - joi 23 noiembrie 2017

   Se spune că Ziua Recunoștinței în forma modernă își are originile în sărbătoarea recoltei pe care pelerinii au ținut-o pentru prima dată în Massachusetts, 1961. Prima zi a Recunoștinței în adevăratul sens al cunvântului se consideră a fi avut loc în 1963, când pelerinii au mulțumit pentru recoltele bogate, deși a plouat din abundență și exista pericolul unor recolte nu chiar satisfăcătoare. Aceste mulțumiri și laude timpurii luau forma unor slujbe special organizate în biserică, nu neaparat sub formă de sărbătoare. In a doua jumătate a secolului al XVII-lea, mulțumirile după recoltă au devenit mult mai fecvente și au început să devină evenimente anuale.

The first Thanksgiving 1621 / J.L.G. Ferris

Ziua Recunoștinței în zilele noastre. Cum și ce sărbătoresc oamenii?


    Ziua Recunoștinței este o sărbătoare anuală, în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an, pentru bucatele de pe masă și pentru faptul că familia a reușit să se adune din nou. Ziua  Recunoștinței se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada).Sărbătoarea a devenit treptat o zi pentru familii și prieteni, o zi în care se ia masa împreună.

President Roosevelt signing his 1902 Thanksgiving Proclamation Act

    Preparatele specifice zile sunt:  curcan, cartofi dulci, sos de afine, plăcintă de dovleac, porumb dulce și alte legume umplute cu diferite mixuri. Mâncărurile ce se servesc în această zi de sărbătoare sunt originare de pe continentul american, iar europenii le-au adoptat cu drag imediat ce au ajuns pe noul continent. Ziua Recunoștinței este ocazia oamenilor de a mulțumi pentru ceea ce au. Curcanul joacă un rol central în celebrarea Zilei Recunoștinței, iar din această cauză sărbătoarea mai poartă numele și de “Ziua Curcanului”.


    Interesant este că de ziua Recunoștinței nu se muncește, este zi oficială liberă, la fel ca și ziua de vineri ce-i urmează. Practic sunt patru zile libere, patru zile de weekend  pentru cei mai norocoși, perioadă de călătorii și vizite în care familia se reîntregește. Ziua Recunoștinței este una dintre cele mai populare perioade în care se călătorește.


   O altă tradiție practicată cu ocazia acestei sărbători este grațierea, de către președintele american,  a unui curcan. Gestul este simbolic, iar curcanul salvat nu va ajunge pe masă, ci într-o fermă istorică în care își va continua liniștit existența.
HISTORY OF THANKSGIVING (VIDEO)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.



   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…