Treceți la conținutul principal

Ce s-a întâmplat astăzi? - 169 de ani de la nașterea lui Bram Stoker

Astăzi se împlinesc 169 de ani de la naşterea lui Bram Stoker, autorul romanului "Dracula", cel care a făcut Transilvania celebră în lume şi a transformat ţara noastră într-o atracţie turistică pentru fanii poveştilor cu vampiri.
Născut pe 8 noiembrie 1847, în partea de nord a oraşului Dublin, Bram Stoker a studiat la Trinity College, pe care l-a absolvit cu o diplomă în matematică. În acelaşi timp, muncea ca funcţionar la castelul din Dublin şi şi-a început activitatea ca scriitor, fiind critic de teatru la ziarul local Dublin Evening Mail

Prima sa lucrare importantă a apărut în 1876, "The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland", o carte de non-ficţiune care a rămas până în prezent o operă de referinţă. Doi ani mai târziu, Stoker s-a căsătorit cu Florence Balcombe, alături de care s-a mutat la Londra, unde a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre.
În capitala britanică, Bram Stoker a intrat în înalta societate şi a avut astfel şansa de a-i întâlni pe James Abbott McNeill Whistler şi pe Sir Arthur Conan Doyle, dar şi pe Hall Caine, care va deveni unul dintre cei mai buni prieteni ai săi şi căruia i-a dedicat "Dracula".Din postura de angajat al Irving Company, Stoker a călătorit în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, unde era foarte popular şi unde a fost de două ori invitat la Casa Albă, ocazii cu care i-a cunoscut pe William McKinley şi Theodore Roosevelt. De altfel, în două dintre romanele sale i-a folosit pe americani ca personaje principale, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Quincey Morris.
Totuşi, scriitorul irlandez nu a călătorit niciodată în estul Europei, locul în care se desfăşoară acţiunea romanului care l-a consacrat pentru totdeauna în istoria literaturii mondiale. Însă "Dracula" nu a apărut doar din imaginaţia autorului, ci a fost rezultatul a şapte ani de cercetare a folclorului european şi a poveştilor mitologice cu vampiri.
De asemenea, scriitorul irlandez a discutat cu Armin Vambery, un autor şi călător maghiar, înainte de a scrie "Dracula". Vambery a fost cel care i-a povestit lui Stoker despre poveştile întunecate ale Carpaţilor, lucruri care au ajutat la crearea peisajului înspăimântător din roman.

Sursa de inspiraţie a lui Stoker a fost Vlad Ţepeş, a cărui legendă a asociat-o cu cea a liliacului hematofag, cunoscut şi sub denumirea de vampir (Desmodus rotundus). Astfel, în 1897, a apărut prima ediţie a romanului "Dracula", o poveste imaginară „care a dat formă unei fantezii universale şi a devenit parte a culturii populare”, aşa cum scrie Encyclopedia of World Biography.
Despre manuscrisul original al romanului, care are 541 de pagini, s-a crezut multă vreme că ar fi definitiv pierdut, până când a fost descoperit la începutul anilor '80 într-un hambar din Pennsylvania, Statele Unite, fiind apoi achiziţionat pentru o sumă necunoscută de Paul Allen, co-fondator al Microsoft.Interesant este faptul că pe coperta originală, autorul şi-a numit lucrarea "Strigoiul", ceea ce l-a determinat pe scriitorul Robert Latham să noteze că „cel mai cunoscut roman horror din toate timpurile şi-a schimbat titlul în ultimul moment”.
      Bram Stoker a încetat din viaţă pe 20 aprilie 1912, la Londra, după ce a suferit mai multe accidente vasculare. Mitul lui Dracula a continuat însă să fascineze, iar la doi ani de la moartea sa, cea care i-a fost soţie a publicat o colecţie de poveşti intitulată "Dracula's Guest and Other Weird Stories".
Nu a trecut mult timp şi a apărut şi prima ecranizare a romanului care l-a făcut celebru. În 1922, regizorul Friedrich Wilhelm Murnau a prezentat "Nosferatu", cu Max Schreck în rolul Contelui Orlok. Adaptarea a fost însă una neautorizată, astfel că numele personajelor şi alte detalii au fost schimbate.Prima adaptare cinematografică autorizată a romanului "Dracula" a apărut în 1931, fiind realizată de studiourile Universal, în regia lui Tod Browning şi cu Bela Lugosi, un actor maghiar născut la Lugoj, în rolul principal.
Din acel moment, romanul lui Stoker a fost ecranizat şi adaptat muzical în mai multe rânduri, dar cel mai mare succes la public l-a avut filmul regizat de Francis Ford Coppola în 1992, intitulat "Dracula", care i-a avut în distribuţie pe Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder şi Anthony Hopkins.
La mai mult de un secol de la apariţia romanului şi după un secol de la moartea autorului, mitul lui Dracula atrage încă oameni din întreaga lume, Castelul Bran şi Cetatea medievală a Sighişoarei aflându-se pe lista celor mai populare destinaţii turistice ale iubitorilor de poveşti cu vampiri şi nu numai.
Opere scrise de Bram Stoker care pot fi citite online

Romane

Povestiri

Alternate titles: Dracula's Daughter, Walpurgis Night, The Dream in the Dead House

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…