Treceți la conținutul principal

Gravurile lui Lancelot - Vâlcea la 1860 (partea I - De la Argeș la Cozia)

  Dieudonne Auguste Lancelot face parte din pleiada de artişti francezi din secolele XVIII – XIX care a lăsat desene, schiţe, acuarele ca părţi ale unor albume de călătorie documentând Răsăritul exotic. Lucrările lui fac parte din patrimoniul european de sorginte preromantică şi romantică. Ajunge înainte de anul 1860 în ţinuturile româneşti însoţindu-l pe istoricul francez Durrnny preocupat de războiul Crimeei. Artistul descrie şi vizualizează realităţi româneşti în relatarea sa De Paris a Bucarest, publicată în „Tour de Monde", apărut în 1865 la Paris.
   Profitând de invitaţia prinţului Brâncoveanu, care s-a dovedit a fi mare filantrop, ctitor şi reparator de biserici, Lancelot porneşte spre Oltenia.Deşi bogat în peripeţii, drumul de la Curtea de Argeș spre Cozia, prin Jiblea îl impresionează.
Masa lui Traian

   Natură tării noastre îl încânta şi, că să o explice, are expresii din care se vede că a priceput-o cu adevărat: «Ceea ce da mai ales un caracter sublim peisajelor din acest ţinut şi la această altitudine, e faptul că nimic nu te distrage de la contemplarea naturii. . . . Pe tot întinsul ţării desfăşurat înaintea noastră, cât ochiul poate vedea şi urechea auzi, nici un sgomot, nici o formă, nu amintesc civilizaţia şi pe omul de acum».


Sosirea la Cozia

   Inteligent, tânăr, educat, tânărul francez  s-a dovedit foarte interesat de tot ce vede,relatând  într-un stil curgător, bogat în imagini, uneori cu multă simpatie toate evenimentele trăite
   Suntem alături de el tot timpul călătoriei, ne minunăm de claritatea viziunii sale, asistăm la scene cormice, la întâmplări neplăcute, dar primite cu bonomie şi humor, şi la tot pasul trebuie sá mărturisim că, ceea ce ni se prezintă este cu adevărat românesc.


Mănăstirea Cozia

  Mănăstirea mândră are de o mină inospitalieră.La zgomotul răului totdeauna mănios, la singurätatea şi sălbăticia peisajului de munte, se adaugă aceastä notă sinistră pentru a marl. neplăcerea călătorilor, relatează Lancelot.
 
Mănăstirea Cozia (interior)

    După o scurtă vizită la masă lui Traian,acompaniat de un călugăr «mândru de naţionalitatea sa şi posedând un respect admirabil al tradiţiilor , povestind cu multe digresiuni istorice şi cu citate de la Dosoftei, mitropolitul Moldovei», Lancelot porneşte spre Râmnic. Cu această ocazie ne vorbeşte de aurul şi de sarea din munţii noştri și de măreția acestora. 


Intrarea în Râmnicu Vâlcea

Sursa - Tour de Monde,1865

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…