Treceți la conținutul principal

Oraşele de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018 - astazi Moscova



Moscova, singurul oraş cu două stadioane

        Vedeta între oraşele care vor găzdui meciuri la Campionatul Mondial din Rusia nu poate fi alta decât capital Moscova. Cea mai mare urbe din Europa continentală, cu 17,1 milioane de locuitori, este situată în central părţii europene a Federaţiei Ruse şi e pregătită să primească timp de o lună peste 1 milion de turişti amestecaţi cu suporteri. Producătorii de suveniruri sunt gata să le ia acestora banii pe celebrele păpuşi “Matrioşka”, căciuli comuniste sau sticle de votcă pe care nu le găseşti în alte ţări. Moscova este şi singurul oraş de la turneul final care participă cu două stadioane, celebrul Luzhniki, pe care se vor juca atât meciul de deschidere, cât şi marea finală, dar şi Otkritie Arena, stadionul lui Spartak care a câştigat duelul cu arena lui Dinamo.



        Foarte important de ştiut este faptul că fan zone-ul din Moscova, locul de întâlnire al fanilor care vor trece prin oraş în timpul Mondialului, a fost ales în Vorobyovy Gory, o grădină imensă a Universităţii de Stat Lomonosov situată pe un deal de pe malul drept al Râului Moskva. Acolo încap maximum 40.000 de fani odată, aceştia putând vedea acolo meciurile pe crane gigant, bea bere, cumpărat material promoţionale sau pur şi simplu socializa.
        Moscova este capital Republicii Ruse, un important centru politic, economic și cultural dar și o destinație extraordinară pentru o vacanță cu totul diferită. Aici veți descoperi  numeroase atracții turistice într-un oraș ce a trecut prin trei regimuri diferite, păstrând cumva câte puțin din spiritul fiecăruia.

        Primele mențiuni istorice legate de Moscova  apar prin 1147 când este menționat ca fiind doar un mic orășel de provincie. Mult mai târziu, în timpul războaielor napoleoniene, aici s-au dus lupte crâncene care au culminat cu incendierea orașului chiar de către ruși, alungându-i pe francezi și obligându-i să se retragă. Iar în cel de-al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au luptat cu îndârjire, respingând înaintarea germană chiar la porțile orașului Moscova și schimbând definitiv soarta conflagrației.


Azi însă, Moscova este este unul dintre cele mai moderne orașe ale țării însă urmele regimului comunist încă se mai văd. Pentru că Rusia, spre deosebire de alte țări, nu a încercat să își șteargă istoria ci doar s-a adaptat noilor cerințe politice și sociale.
        Atracții turistice în Moscova
        Dacă vizitați Moscova, o primă oprire ar trebui să o faceți în fața Kremlin-ului, celebra cetate ce domină centrul orașului și unde veți putea admira palatele și bisericile ridicate altădată de către cneazul Ivan al III-lea  cu multe secole în urmă.


Mausoleul lui Lenin din Moscova

        Și aproape la fel de veche este Piața Roșie, cea mai mare din Moscova, unde sunt expuse mai multe monumente și sculpturi istorice. În folclorul local se spune că Piața Roșie este centrul Federației Ruse și aproape că ajungem să credem asta de vreme ce aici se găsesc câteva dintre cele mai reprezentative monumente ale țării.
        Muzeul de Istorie al Rusiei, Poarta Reînvierii sau Catedrala Kazan sunt doar câteva exemple de obiective ce pot fi vizitate în Piața Roșie dar, de departe, cel mai fascinant pare să fie mausoleul lui Lenin, mumia fostului  lider comunist fiind păstrată aici încă de la moartea sa.


Teatrul Bolshoi din Moscova

        Adesea, când ne gândim la Moscova, prima imagine care ne vine în gând este cea a turlelor viu colorate de pe Catedrala Sfântul Vasile, situată într-una din extremitățile Pieței Roșii. Aceasta a fost ridicată de Ivan cel Groaznic, unul dintre cei mai temuți țari ai Rusiei iar povestea creării ei spune că țarul chiar ar fi dorit să scoată ochii arhitectului care a proiectat acest monument pentru ca niciodată să nu mai creeze ceva similar.
      Iar arta se combină în multe feluri în Moscova. Teatrul Balșoi nu este numai unul din monumentele istorice ale orașului cu o arhitectură deosebit de frumoasă și cu un fronton ce amintește de panteonul grecesc, dar aici au loc unele dintre cele mai apreciate spectacole din Rusia, baletul de aici fiind cunoscut în întreaga lume.


Interiorul Teatrul Bolshoi din Moscova
        Însă dacă la suprafață orașul arată splendid, metroul din Moscova este de-a dreptul superb, fiind de altfel considerat cea mai frumoasă realizare de acest gen din lume. Fiecare stație este decorată la fel de frumos ca orice altă cameră din palatele Moscovei iar iluminarea este asigurată de candelabre masive astfel că turiștii ajunși pentru prima dată aici rămân blocați câteva clipe de aspectul acestei capodopere.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarity Corps) -Erasmus + Vârsta minimă de participare este de 16 ani. Vă rugăm să va înscrieți la următoarele adrese, unde puteți obține informații suplimentare:        Email: sectiadelimbistraine@gmail.com    Telefon: 07401