Treceți la conținutul principal

Oraşele de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018 - astazi MoscovaMoscova, singurul oraş cu două stadioane

        Vedeta între oraşele care vor găzdui meciuri la Campionatul Mondial din Rusia nu poate fi alta decât capital Moscova. Cea mai mare urbe din Europa continentală, cu 17,1 milioane de locuitori, este situată în central părţii europene a Federaţiei Ruse şi e pregătită să primească timp de o lună peste 1 milion de turişti amestecaţi cu suporteri. Producătorii de suveniruri sunt gata să le ia acestora banii pe celebrele păpuşi “Matrioşka”, căciuli comuniste sau sticle de votcă pe care nu le găseşti în alte ţări. Moscova este şi singurul oraş de la turneul final care participă cu două stadioane, celebrul Luzhniki, pe care se vor juca atât meciul de deschidere, cât şi marea finală, dar şi Otkritie Arena, stadionul lui Spartak care a câştigat duelul cu arena lui Dinamo.        Foarte important de ştiut este faptul că fan zone-ul din Moscova, locul de întâlnire al fanilor care vor trece prin oraş în timpul Mondialului, a fost ales în Vorobyovy Gory, o grădină imensă a Universităţii de Stat Lomonosov situată pe un deal de pe malul drept al Râului Moskva. Acolo încap maximum 40.000 de fani odată, aceştia putând vedea acolo meciurile pe crane gigant, bea bere, cumpărat material promoţionale sau pur şi simplu socializa.
        Moscova este capital Republicii Ruse, un important centru politic, economic și cultural dar și o destinație extraordinară pentru o vacanță cu totul diferită. Aici veți descoperi  numeroase atracții turistice într-un oraș ce a trecut prin trei regimuri diferite, păstrând cumva câte puțin din spiritul fiecăruia.

        Primele mențiuni istorice legate de Moscova  apar prin 1147 când este menționat ca fiind doar un mic orășel de provincie. Mult mai târziu, în timpul războaielor napoleoniene, aici s-au dus lupte crâncene care au culminat cu incendierea orașului chiar de către ruși, alungându-i pe francezi și obligându-i să se retragă. Iar în cel de-al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au luptat cu îndârjire, respingând înaintarea germană chiar la porțile orașului Moscova și schimbând definitiv soarta conflagrației.


Azi însă, Moscova este este unul dintre cele mai moderne orașe ale țării însă urmele regimului comunist încă se mai văd. Pentru că Rusia, spre deosebire de alte țări, nu a încercat să își șteargă istoria ci doar s-a adaptat noilor cerințe politice și sociale.
        Atracții turistice în Moscova
        Dacă vizitați Moscova, o primă oprire ar trebui să o faceți în fața Kremlin-ului, celebra cetate ce domină centrul orașului și unde veți putea admira palatele și bisericile ridicate altădată de către cneazul Ivan al III-lea  cu multe secole în urmă.


Mausoleul lui Lenin din Moscova

        Și aproape la fel de veche este Piața Roșie, cea mai mare din Moscova, unde sunt expuse mai multe monumente și sculpturi istorice. În folclorul local se spune că Piața Roșie este centrul Federației Ruse și aproape că ajungem să credem asta de vreme ce aici se găsesc câteva dintre cele mai reprezentative monumente ale țării.
        Muzeul de Istorie al Rusiei, Poarta Reînvierii sau Catedrala Kazan sunt doar câteva exemple de obiective ce pot fi vizitate în Piața Roșie dar, de departe, cel mai fascinant pare să fie mausoleul lui Lenin, mumia fostului  lider comunist fiind păstrată aici încă de la moartea sa.


Teatrul Bolshoi din Moscova

        Adesea, când ne gândim la Moscova, prima imagine care ne vine în gând este cea a turlelor viu colorate de pe Catedrala Sfântul Vasile, situată într-una din extremitățile Pieței Roșii. Aceasta a fost ridicată de Ivan cel Groaznic, unul dintre cei mai temuți țari ai Rusiei iar povestea creării ei spune că țarul chiar ar fi dorit să scoată ochii arhitectului care a proiectat acest monument pentru ca niciodată să nu mai creeze ceva similar.
      Iar arta se combină în multe feluri în Moscova. Teatrul Balșoi nu este numai unul din monumentele istorice ale orașului cu o arhitectură deosebit de frumoasă și cu un fronton ce amintește de panteonul grecesc, dar aici au loc unele dintre cele mai apreciate spectacole din Rusia, baletul de aici fiind cunoscut în întreaga lume.


Interiorul Teatrul Bolshoi din Moscova
        Însă dacă la suprafață orașul arată splendid, metroul din Moscova este de-a dreptul superb, fiind de altfel considerat cea mai frumoasă realizare de acest gen din lume. Fiecare stație este decorată la fel de frumos ca orice altă cameră din palatele Moscovei iar iluminarea este asigurată de candelabre masive astfel că turiștii ajunși pentru prima dată aici rămân blocați câteva clipe de aspectul acestei capodopere.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…