Treceți la conținutul principal

Earth Day – April 22 (Ziua Pământului - 22 aprilie)

This Earth Day, let’s get really big stuff done for our planet.

The movement continues.

       We are now entering the 46th year of a movement that continues to inspire, challenge ideas, ignite passion, and motivate people to action.
        In 1970, the year of our first Earth Day, the movement gave voice to an emerging consciousness, channeling human energy toward environmental issues. Forty-six years later, we continue to lead with groundbreaking ideas and by the power of our example.


       And so it begins. Today. Right here and right now. Earth Day is more than just a single day — April 22, 2016. It’s bigger than attending a rally and taking a stand.
        This Earth Day and beyond, let’s make big stuff happen. Let’s plant 7.8 billion trees for the Earth. Let’s divest from fossil fuels and make cities 100% renewable. Let’s take the momentum from the Paris Climate Summit and build on it.


ZIUA PAMANTULUI

        Marcata pentru prima data in 1970, Ziua Plantei Pamant a fost initiata de senatorul american Gaylord Nelson si celebrata, initial, doar pe teritoriul SUA. Din 1990, datorita eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pamant a inceput sa fie organizata la nivel international, in peste 140 de tari.
        La randul ei, Ziua Internationala a Mamei-Pamant este marcata de catre toate statele membre ale Natiunilor Unite, fiind o initiativa ONU concretizata prin Rezolutia 63/278, in 2009. "Mama-Pamant" este un concept antic comun in mai multe limbi si culturi, recunoscand legatura noastra cu planeta care sustine si ne hraneste. Aceasta zi nu inlocuieste celebrarea Zilei Plantei Pamant, prin ea se doreste o subliniere a importantei pe care trebuie sa o acordam planetei noastre. In unele parti ale globului pamantesc, ziua dedicata acestuia se marcheaza in luna martie odata cu echinoctiul de primavara.

        In 2016, zilele dedicate Pamantului au obiective comune pornind de la tema "Arbori pentru Pamant", sugestiva pentru misiunea de a largi si diversifica miscarea pentru mediu, la nivel mondial, potrivit site-urilor earthday.org. / un.org. Intre obiective se afla si mobilizarea mai eficienta pentru a construi un mediu sanatos, durabil, prin combaterea schimbarilor climatice.
       Tema din acest an pregateste atingerea obiectivului de plantare a 7,8 miliarde de copaci in urmatorii cinci ani, cand aniversarea planetei ajunge la a 50-a editie. Actiunea de plantare a copacilor a fost demarata avandu-se in vedere faptul ca acestia ajuta la combaterea schimbarilor climatice. Ei absorb CO2 in exces si substantele daunatoare din atmosfera. Copacii ne ajuta sa respiram un aer curat si contracareaza pierderea speciilor.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...