Treceți la conținutul principal

Vâlcea la 1860 în gravurile lui Auguste Lancelot - partea a II-a

   Continuăm călătoria prin Vâlcea anului 1860, alături de pictorul francez Dieudonne Auguste Lancelot, care a imortalizat locurile vizitate atât în gravuri cât şi în cuvinte - povestirea sa având un farmec aparte, în care se îmbină descrierea cu numerose consideraţii şi impresii personale (am încercat să păstrez parfumul vorbirii de acum 150 de ani).   
  Râmnicul are case pretenţioase, alături de colibe din lemn, «comune oraşelor românesti». Odată mai mult călătorul francez simte lupta dintre vechile tradiţii şi ideile moderne, care «ne îndeamnă să ne îndreptăm spre  capătul cel mai rău al progresului: strălucitorul, înaintea convenabilului; luxul, înaintea ordinei»
   Regiunea dealurilor,cu liniile lor armonioase,cu vegetaţia  splendidă, cu vii şi pomii fructiferi, îi incântä.Se opreşte mai întâi la Mănăstirea Dintr-un Lemn, o biserică modestă, în mijlocul unui cimitir, plin de cruci sculptate şi zugrăvite.


                                                    Mănăstirea Dintr-un Lemn

Cimitirul Mănăstirii Dintr-un Lemn

  De aici merge la Surpatele, unde calugăriţele, meştere în pregătirea dulceţilor, îi fac un întreg curs despre ele. Iar ţăranii văzuţi în colibele sărăcăcioase, îi dau pretextul să ne prezinte părerea sa despre aceştia, probabil atras de temperarnentul, însuşirile fizice, pasiunile puternice ale românilor, la fel ca pe mulţi alţi  romantici ai secolulului al XIX-lea.


Mănăstirea Surpatele

  Pe lângă interesul pentru locuitorii satelor româneşti, predispoziţiile romantice îl mai fac atent şi la credinţele populare, superstiţiile, obiceiurile românilor, de care se ocupă pe larg în paginile următoare.
  Hurezi este o etapă importantă a drumului. Ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, prin frumuseţea şi bogăţia ei, îl reţine mai multà vreme pe călător. Că musafir al prinţului el este găzduit chiar în apartamentele private şi este tratat cu aceleaşi onoruri şi ceremonial că şi acesta. Pictor el însuşi, Lancelot se interesează mult de un calugăr zugrav şi de meşteşugul acestuia în a picta bisericile şi de a prezentat atât de multe detalii.
Mănăstirea Hurezi

Egumenul Mănăstirii Hurezi

  Mai multe amănunte din paginile următoare, sunt dedicate descrierii  Cheilor Bistriţei şi a frumuseţilor naturii înconjurătoare Mănăstirii Bistriţa. Vorbind de Bistriţa, el redevine artist, admirând arhitectură acestei mănastiri, dar şi pictura ce înfăţişează mai mulţi domnitori  Vizitează apoi Arnota, Polovraci, după care se îndreaptă spre Târgu Jiu.


Mănăstirea Bistriţa

Cheile Bistriţei


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarity Corps) -Erasmus + Vârsta minimă de participare este de 16 ani. Vă rugăm să va înscrieți la următoarele adrese, unde puteți obține informații suplimentare:        Email: sectiadelimbistraine@gmail.com    Telefon: 07401