Treceți la conținutul principal

Vâlcea la 1860 în gravurile lui Auguste Lancelot - partea a III-a

   Oricât de interesantă şi precisă ar fi descrierea locurilor vizitate de Auguste Lancelot, cele mai importante rămân desenele sale,comparându-se cu reportajele fotografice din zilele noastre.
Mănăstirea Cozia

Cheile Bistriţei


    Lunga sa descriere din Le Tour du monde (volumul 17, 1868) este însoţită de 80 de gravuri, din care, cea mai mare parte prezintă monumente, mănăstiri, peisaje din Vâlcea. Diferit faţă de alti călători straini ajunşi pe meleagurile noastre, Lancelot dedică un capitol întreg tradiţiilor populare, religioase dar şi meşteşugurilor tradiţionale româneşti.
 Călugăriţă de la Surpatele

Fierărie

   Spre deosebire de alţi artişti străini, el a avut, nu numai darul de a observă lucrurile ca un pictor, ci şi un sentiment de pietate pentru ceea ce constituie moştenirea cultural şi artistică a generaţiilor trecute lăsate generaţiilor prezente.

 Port popular
Intrare într-o casă ţărănească

  Multe din gravurile sale ne prezintă chipuri de ţărani, femei în portul popular,călugăriţe, preoţi, meşteri fierari precum şi imagini representative din satele noastre: biserici, gospodării, şi chiar interiorul caselor.

Căpiţe de fân

Biserica din sat

    Toate aceste mărturii, fie scrise sau în imagini, formează un album complet, prin evocarea vieţii de toate zilele, simplă şi modestă, a strămoşilor noştri, făcută de un om ce a arătat respect şi înţelegere pentru ei.

Interior casă ţărănească

Meşteri in faţa Mănăstirii Surpatele

        

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca