Treceți la conținutul principal

Reportaj și imagini inedite de pe Valea Oltului din 1910

Reportaj și imagini inedite de pe Valea Oltului din 1910

Revista Luceafărul nr. 15-16, 1-16 august 1910, este rezervată aproape în întregime unui reportaj despre Valea Oltului, scris de Teodor Romul Popescu. Redăm în întregime acest text, pentru frumusețea descrierii dar și pentru numeroasele fotografii inedite publicate cu acest prilej. Astăzi prima parte- trebuie sa ne amintim ca la vremea respectivă Transilvania nu era unita cu patria mamă, iar granița era pe Valea Oltului.



Câteva frumuseti ale pământului românesc
Călăuză ilustrată pentru excursioniști

Spre graniță

Bătrănul Olt, înainte de a ajunge la Turnu-Roşu, trece de trei ori prin strămtorile munților, la Tuşnad, la Răkos şi aici la Boița. El e navigabil de pe la Hăromszăk. La 1838 pluteau pe apele lui 18 năi pănă la Dunăre. Chiar şi mai demult, la 1222, regele Andreiu al II-Iea, prin bula sa de aur, a permis cavalerilor germani să ţină 6 corăbii pe Olt. Astăzi curge liniştit dealungul Carpaților Făgăraşului (72 km.). Împovărat numai de amintirile trecutului îşi duce valurile întunecate, ca de jale, în tăcere spre Dunăre. Cănd trece pe lăngă castelul Turnu-Roşu, valurile lui parcă se trezesc din somn, ca să ne amintească povestea acestor ziduri părăsite. De Turnu-Roşu, proprietatea universității săseşti, se face amintire încă la ca întăritură de graniță.

Aşa cum e astăzi, aşezat pe clinul muntelui, în mijlocul valului în forma unei stele colțuroase, s'a zidit însă numai la 1533. De pe şosea, pe nişte trepte, în formă de spirală, ajungem în curtea castelului. Turnul, cu temelia pătrată, e încă bine păstrat, ca şi camerile mari şi luminoase din etajul întăi şi al doilea. Tradițiunea spune, că turnul ar fi fost vopsit cu sănge turcesc, de unde şi-a şi luat numirea de Turnu-Roşu. Acest punct aşezat la intrarea strămtorii, lungă de 60 km, a fost de mare însemnătate în cursul vremilor. Cănd au cucerit Romanii Dacia, una din armatele principale a străbătut prin acest pas. Imperiul roman, după cum se ştie, era legat de noua provincie prin următoarele drumuri: unul ducea până la porțile de fier, unde şi astăzi se pot vedea stâlpii mărelului pod, clădit de arhitectul Apolodor din Damasc. Acesta era drumul principal.

Al doilea ducea prin străintoarea Vulcanului la Sarmisegetuza (Ulpia Traiană); iar altul ducea prin strâmtoarea Turnului-Roşu. Linia acestui drum nu e încă definitiv stabilită. După reliefurile de pe columna lui Traian acest drum ducea pe ţărmul drept al Oltului.
              
            


La Călimăneşti trecea peste Olt, ca să încunjure muntele Cozia, înainte de a intră în pas pe la Bivolari. Ducea apoi peste Rădăcineşti (Arutela), Perişani şi Piteşti la Copăceni, la Racovița (Praetorium), pe la insula stăncoasă Robeşti, ca să se întălnească cu al doilea drum ce venea dela Titeşti peste Boişora spre Căineni (Pons Vetus), de unde inergeă pe malul drept, prin Turnu-Roşu, la Caput Stenarum (Tălmaciu). Pe vechile ruine ale acestui drum roman, Carol VI şi-a zidit prin inginerul Schwarz, mai târziu nobilul de Springfels, renumita Via Carolina. Deasupra noului drum al statului, făcut la 1851-58, pe cea dintăi stăncă ieşită afară să poate ceti inscripția săpată 'n piatră: „Via Carolina in Daciam aperta".

Schwarz de Springfels, în insemnările lui, de pe la 1717, înşiră şi greutățile ce a trebuit să le învingă la construirea acestui drum. Ne spune că în vreo trei locuri a fost cu neputintă să sfărme blocurile de stăncă ce se întindeau pănă în apa Oltului, aşa că drumul a trebuit să fie clădit pe parlea cealaltă a răului.
După ce trecem pe lăngă făntăna împăratului (Kaiserbrunnen), făcută întru amintirea vizitei ce-a făcut-o acestor regiuni impăratul Francisc losif I, ajungem la vestitul turn al Romanilor sau, după alții, al Dacilor. Astăzi se numeşte de obiceiu turnul dărămat. Valurile Oltului ocolesc cu sfială rămăşitele şubrede ale turnului care odinioară era atât de puternic. Se zice că ruinele zidurilor groase îşi prelungesc povestea de clădire până prin veacul al II-lea după Hristos. Cronicarul Ostermayer spune că, în 1533, apele Oltului au fost aşa de mari, încăt, în Făgăraş, au pătruns pănă în Castel şi au dus cu sine  întreg Turnul- Roşu de la Sibiu, care e identic cu acest turn al Romanilor.

Puterea de distrugere a naturii, în cursul vremilor, a fost mai tare decât puterea mânilor omeneşti, cari au aşezat temeliile acestor ziduri îndărătnice, de cari azi se razimă, ca o ironie, locuinta nouă a cantonierului. Dealul din dosul turnului se numeşte „Dealul Turcilor". El ne aduce aminte de biruința lui George Hecht asupra armatei turceşti în strămtoareaTurnului-roşu,la 1493. cănd 15.000 de lifte păgăne au înroşit apele Oltului cu sângele lor. Mai departe, lăngă drum, se vede o piatră albă, care e semnul triangulatiunii mai noi.
          

Pe partea stăngă trecem pe lângă o cherestea a societătii „Vorschussverein" din Făgăraş. De aici se zăreşte stănca pe care era inte-resanta cetătuie Lauterburg. Ea a fost una dintre cele mai vechi cetătui. Sub contele Colardus, la 1456, a fost întărită şi servea ca scut de graniță împotriva năvălirilor din Orient. 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...