Ziua Internațională a Dunării
este aniversată în fiecare an la 29 iunie. Manifestările dedicate acestei zile
se desfășoară în toate cele 14 state dunărene, pentru a marca dorința acestor țări de a adopta
măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului european în fața unor amenințări diverse, precum
fenomenele extreme (secetă sau inundații) sau poluări
accidentale. În zonele din apropierea malurilor fluviului sunt organizate
festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative și de divertisment.
Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun,
în ciuda diferențelor de culturi și istorii, având în schimb o dorință comună -
responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.
Marcarea Zilei Internaționale a Dunării a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, oferă cadrul de cooperare al guvernelor, organizațiilor neguvernamentale, instituții de cercetare și industrie, această dată fiind marcată la nivel internațional la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea.
Oficiali ai statelor situate în bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia și Ucraina) și din partea Comisiei Europene au semnat documentul, aducând în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenția a fost semnată de Bosnia și Herțegovina, Serbia și Muntenegru. România este depozitarul Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
Ziua Internațională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
Comentarii
Trimiteți un comentariu