Treceți la conținutul principal

ZIUA NAȚIONALĂ A SPANIEI - 12 OCTOMBRIE

Spania                                            
Anul aderării la UE: 1986
Capitala: Madrid
Suprafaţa totală: 504 782 km²
Populaţia: 45,8 milioane
Moneda: face parte din zona euro din 1999 (€)
Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1991

        Spania continentală este dominată de podişuri înalte şi lanţuri muntoase precum Pirineii sau Sierra Nevada, din care izvorăsc câteva dintre râurile principale: Ebro, Duero, Tagus şi Guadalquivir. Insulele Baleare sunt situate în Marea Mediterană, în timp ce Insulele Canare, care au statut autonom, se află în largul coastelor Africii.

        Spania este monarhie constituţională ereditară, cu parlament bicameral (Cortes). Constituţia din 1978 pune accentul pe diversitatea lingvistică şi culturală, în cadrul unei Spanii unite. Ţara are 17 comunităţi autonome (regiuni), ale căror autorităţi sunt alese prin vot direct, la nivel regional. În Catalonia, Ţara Bască şi Galicia limbile regionale au, de asemenea, statut oficial, alături de limba naţională, spaniola, denumită şi castiliană.

        Activităţile economice importante ale Spaniei sunt sectorul serviciilor şi industria prelucrătoare, alături de turism şi agricultură (în special, culturi de fructe şi legume şi producţia de vin şi ulei de măsline).
      Nume precum Velázquez (sec. al XVII-lea), Goya (sec. XVIII-XIX) şi Picasso, Dali şi Miro (sec. al XX-lea) sunt reprezentative pentru viaţa artistică bogată a Spaniei.
      De asemenea, muzica şi dansurile flamenco sunt apreciate la nivel mondial, în timp ce romanul lui Cervantes, Don Quijote, este unul din punctele de reper ale literaturii europene moderne. Lumea filmului cunoaşte, de asemenea, câteva nume spaniole sonore, precum Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar şi Luis Buñuel, regizori care au obţinut mai multe premii internaţionale.

        Printre specialităţile tradiţionale spaniole se numără paella (orez cu pui, fructe de mare şi legume), tortilla (omletă cu cartofi) şi sangria (vin roşu, servit cu fructe).

        Spania este a doua cea mai populară țară din punct de vedere turistic din lume, după Franța, cu 60 de milioane de vizitatori pe an.
        Cele mai populare destinații sunt metropolele Madrid și Barcelona, plus orașele Córdoba, Sevilia, Granada și Malaga în Andaluzia. În alte părți a țării, Toledo, Salamanca și Santiago de Compostela sunt vizitate. Spania este și o destinație populară de vară, cu Valencia, Insulele Canare și Insulele Baleare fiind foarte vizitate.
 

PREZENTARE VIDEO SPANIA
 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...