Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A GERMANIEI - 3 OCTOMBRIE

                                                      
        Germania                
Anul aderării la UE: membru fondator (1952)
Capitala: Berlin
Suprafaţa totală: 356 854 km²
Populaţia: 82 milioane
Moneda: face parte din zona euro din 1999 (€)
Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1985


Germania este ţara cu cea mai numeroasă populaţie din Uniunea Europeană. Teritoriul său se întinde de la Marea Nordului şi Marea Baltică, în nord, până la Munţii Alpi, în sud, fiind traversat de câteva dintre cele mai mari fluvii europene, precum Rinul, Dunărea şi Elba.
Germania este republică federală. Puterea legislativă este deţinută de Bundestag, organism ai cărui membri sunt aleşi o dată la patru ani prin vot popular şi de Bundesrat, organism format din 69 de reprezentanţi ai celor 16 state (Bundesländer).

După cel de-al doilea război mondial, Germania a fost divizată în două părţi: vestul democratic şi estul comunist (Republica Democrată Germană). Zidul Berlinului a devenit un simbol al acestei diviziuni. La un an după căderea acestuia, în 1989, Germania a fost reunificată.
Germana este limba maternă cea mai vorbită în spaţiul Uniunii Europene. A treia putere economică a lumii, Germania produce autovehicule, echipamente de înaltă precizie, echipamente electronice şi de comunicaţii, produse chimice şi farmaceutice şi multe altele. Companiile germane au făcut investiţii importante în ţările central şi est-europene care au aderat la Uniune în 2004.
Contribuţia acestei ţări la dezvoltarea patrimoniul muzicii clasice europene este remarcabilă – este suficient să amintim numele Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms şi Richard Wagner. Nu mai puţin copleşitoare este contribuţia scriitorilor şi gânditorilor germani printre care Luther, Goethe, Schiller, Nietzsche, Kant, Brecht şi Thomas Mann.


Germania se situează pe locul doi în lume la producţia de hamei, fiind renumită pentru calitatea berii pe care o produce. La fel de faimoase sunt şi vinurile din văile râurilor Moselle şi Rin.


Prezentare video GermaniaComentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Râmnicul Vâlcii - Petre Drăgoiescu, 1944 (format pdf)

Petre Drăgoiescu tipărește la Craiova, în 1944, o broşură de 16 pagini, cuprinzând o descriere fermecătoare a orașului Râmnicu Vâlcea, o scurtă prezentare a poziţiei  geografice și date despre starea economică şi culturală a oraşului.
Am transferat în format PDF acestă cărticică ce merită citită pentru frumusețea limbii,  îmbinarea unor date istorice cu legende și mituri. Pentru exemplificare citiți introducerea acestei cărți: „Sunt nume de orașe, în sunetele cărora se ascunde - ca mirosul într-o floare — nu știu ce vrajă de linii şi de culori, o atracție şi un prestigiu care vin înaintea cunoașterii. Unul din aceste nume de oraşe este Râmnicul Vâlcii. „D-ta ești din Râmnicul Vâlcii?" te întâmpină cu ochii iluminați câte un necunoscut, auzindu-te de unde vii. Pentru mulți Râmnicul Vâlcii sună ca o făgăduială de vacantă fericită, în aer răcoros, între coline înverzite şi apa vijeloasă a Oltului.

Cărturarii adulmecă parfumul arhaic al tiparnițelor mănăstirești de unde marii ierarhi, …

Curs gratuit de limba engleză

Secţia de carte în limbi străinevă propune un curs de limbă engleză (nivel mediu) începând cu data de 22 octombrie 2018.         Cursurile se vor desfăşura în fiecare luni, de la ora 17:00, şi vor fi susţinute de Olivia Sailer (voluntar din SUA).
        Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese  unde puteţi obţine informaţii suplimentare:
Email              sectiadelimbistrăine@gmail.com           Telefon          0250/739221; 0350/401794  interior 116                                 Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96
sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.