Treceți la conținutul principal

Ce s-a întâmplat astăzi? - 169 de ani de la nașterea lui Bram Stoker

Astăzi se împlinesc 169 de ani de la naşterea lui Bram Stoker, autorul romanului "Dracula", cel care a făcut Transilvania celebră în lume şi a transformat ţara noastră într-o atracţie turistică pentru fanii poveştilor cu vampiri.
Născut pe 8 noiembrie 1847, în partea de nord a oraşului Dublin, Bram Stoker a studiat la Trinity College, pe care l-a absolvit cu o diplomă în matematică. În acelaşi timp, muncea ca funcţionar la castelul din Dublin şi şi-a început activitatea ca scriitor, fiind critic de teatru la ziarul local Dublin Evening Mail

Prima sa lucrare importantă a apărut în 1876, "The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland", o carte de non-ficţiune care a rămas până în prezent o operă de referinţă. Doi ani mai târziu, Stoker s-a căsătorit cu Florence Balcombe, alături de care s-a mutat la Londra, unde a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre.
În capitala britanică, Bram Stoker a intrat în înalta societate şi a avut astfel şansa de a-i întâlni pe James Abbott McNeill Whistler şi pe Sir Arthur Conan Doyle, dar şi pe Hall Caine, care va deveni unul dintre cei mai buni prieteni ai săi şi căruia i-a dedicat "Dracula".



Din postura de angajat al Irving Company, Stoker a călătorit în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, unde era foarte popular şi unde a fost de două ori invitat la Casa Albă, ocazii cu care i-a cunoscut pe William McKinley şi Theodore Roosevelt. De altfel, în două dintre romanele sale i-a folosit pe americani ca personaje principale, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Quincey Morris.
Totuşi, scriitorul irlandez nu a călătorit niciodată în estul Europei, locul în care se desfăşoară acţiunea romanului care l-a consacrat pentru totdeauna în istoria literaturii mondiale. Însă "Dracula" nu a apărut doar din imaginaţia autorului, ci a fost rezultatul a şapte ani de cercetare a folclorului european şi a poveştilor mitologice cu vampiri.
De asemenea, scriitorul irlandez a discutat cu Armin Vambery, un autor şi călător maghiar, înainte de a scrie "Dracula". Vambery a fost cel care i-a povestit lui Stoker despre poveştile întunecate ale Carpaţilor, lucruri care au ajutat la crearea peisajului înspăimântător din roman.

Sursa de inspiraţie a lui Stoker a fost Vlad Ţepeş, a cărui legendă a asociat-o cu cea a liliacului hematofag, cunoscut şi sub denumirea de vampir (Desmodus rotundus). Astfel, în 1897, a apărut prima ediţie a romanului "Dracula", o poveste imaginară „care a dat formă unei fantezii universale şi a devenit parte a culturii populare”, aşa cum scrie Encyclopedia of World Biography.
Despre manuscrisul original al romanului, care are 541 de pagini, s-a crezut multă vreme că ar fi definitiv pierdut, până când a fost descoperit la începutul anilor '80 într-un hambar din Pennsylvania, Statele Unite, fiind apoi achiziţionat pentru o sumă necunoscută de Paul Allen, co-fondator al Microsoft.



Interesant este faptul că pe coperta originală, autorul şi-a numit lucrarea "Strigoiul", ceea ce l-a determinat pe scriitorul Robert Latham să noteze că „cel mai cunoscut roman horror din toate timpurile şi-a schimbat titlul în ultimul moment”.
      Bram Stoker a încetat din viaţă pe 20 aprilie 1912, la Londra, după ce a suferit mai multe accidente vasculare. Mitul lui Dracula a continuat însă să fascineze, iar la doi ani de la moartea sa, cea care i-a fost soţie a publicat o colecţie de poveşti intitulată "Dracula's Guest and Other Weird Stories".
Nu a trecut mult timp şi a apărut şi prima ecranizare a romanului care l-a făcut celebru. În 1922, regizorul Friedrich Wilhelm Murnau a prezentat "Nosferatu", cu Max Schreck în rolul Contelui Orlok. Adaptarea a fost însă una neautorizată, astfel că numele personajelor şi alte detalii au fost schimbate.



Prima adaptare cinematografică autorizată a romanului "Dracula" a apărut în 1931, fiind realizată de studiourile Universal, în regia lui Tod Browning şi cu Bela Lugosi, un actor maghiar născut la Lugoj, în rolul principal.
Din acel moment, romanul lui Stoker a fost ecranizat şi adaptat muzical în mai multe rânduri, dar cel mai mare succes la public l-a avut filmul regizat de Francis Ford Coppola în 1992, intitulat "Dracula", care i-a avut în distribuţie pe Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder şi Anthony Hopkins.
La mai mult de un secol de la apariţia romanului şi după un secol de la moartea autorului, mitul lui Dracula atrage încă oameni din întreaga lume, Castelul Bran şi Cetatea medievală a Sighişoarei aflându-se pe lista celor mai populare destinaţii turistice ale iubitorilor de poveşti cu vampiri şi nu numai.




Opere scrise de Bram Stoker care pot fi citite online

Romane

Povestiri

Alternate titles: Dracula's Daughter, Walpurgis Night, The Dream in the Dead House

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunulu...

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivi...

Cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți

  Secția de   „ Carte în limbi străine ”  a Bibliotecii Județene  „ Antim Ivireanul ”  Vâlcea  în parteneriat cu  Asociația   „ Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm ”  (AIDE) și  Asociația  „ Focus On Youth ”     organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru adulți :    Turcă, Franceză, Spaniolă și Arabă                Cursurile  vor reîncepe din 25 martie 2024, după următorul program : Limba Turcă - Luni  17-18                Trainer : Muhammet Mustafa Yașar      Rifat Akgul Limba Spaniolă  - Luni 18-19  Trainer : Laura Milan Valera Limba Arabă - Marți  17- 18 Trainer Ayman  Elmlegy Limba Franceză - Marți  18-19 Trainer : Laetitia Raawan Cursurile sunt gratuite și se adresează începătorilor. Cursurile sunt susținute de voluntarii străini ESC (European Solidarit...