Treceți la conținutul principal

Bătălia de la Mărășești în imagini vechi

    Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației.
      Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.
      Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.
      Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.

Pe linia frontului

Cladire distrusă din Mărășești 

Soldați români duc un rănit

 Gara din Mărășești în timpul luptelor

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Râmnicul Vâlcii - Petre Drăgoiescu, 1944 (format pdf)

Petre Drăgoiescu tipărește la Craiova, în 1944, o broşură de 16 pagini, cuprinzând o descriere fermecătoare a orașului Râmnicu Vâlcea, o scurtă prezentare a poziţiei  geografice și date despre starea economică şi culturală a oraşului.
Am transferat în format PDF acestă cărticică ce merită citită pentru frumusețea limbii,  îmbinarea unor date istorice cu legende și mituri. Pentru exemplificare citiți introducerea acestei cărți: „Sunt nume de orașe, în sunetele cărora se ascunde - ca mirosul într-o floare — nu știu ce vrajă de linii şi de culori, o atracție şi un prestigiu care vin înaintea cunoașterii. Unul din aceste nume de oraşe este Râmnicul Vâlcii. „D-ta ești din Râmnicul Vâlcii?" te întâmpină cu ochii iluminați câte un necunoscut, auzindu-te de unde vii. Pentru mulți Râmnicul Vâlcii sună ca o făgăduială de vacantă fericită, în aer răcoros, între coline înverzite şi apa vijeloasă a Oltului.

Cărturarii adulmecă parfumul arhaic al tiparnițelor mănăstirești de unde marii ierarhi, …

ENGLISH CLUB

Secția de carte în limbi străine împreună cu voluntarii străini EVS (Asociația Forumul Cetățenesc Pentru Acțiune SocialăȘi Educație Civică - FCASEC) vă propune o nouă activitate destinată învățării limbilor strane. English Club este un club de conversație în limba engleză care se întâlnește o dată pe săptămână, preț de o oră , pentru a discuta în jurul unei teme de actualitate, dar mai ales pentru a exersa conversația în limba engleză. Temele de discuție sunt întotdeauna deschise și ne poți propune una sau mai multe, încât să ne asigurăm că întâlnirile nu sunt niciodată plictisitoare sau depășite. Prima întâlnire miercuri 3 octombrie 2018, ora 18.      Vă rugăm să va înscrieți la următoarele adrese, unde puteți obține informații suplimentare: Emailsecțiadelimbistrăine@gmail.com Telefon0250/739221; 0350/401794interior 116 Facebookhttps://www.facebook.com/limbi.straine.96 sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Județeana ,,Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, S…