Treceți la conținutul principal

Vincent van Gogh - unul dintre cei mai importanti pictori din istoria artei

      

      Vincent Willem van Gogh (30 martie, 1853 –  29 iulie, 1890), artist olandez, reprezentant al curentului post-impresionist,  considerat astazi unul dintre cei mai importanti pictori din istoria artei.
        Lucrarile sale prezinta obiecte, persoane si locuri cunoscute de acesta, printr-o viziune puternica, de obicei distorsionata, cu un colorit subtil si in acelasi timp foarte viu.Este cunoscut ca o reprezentare aproape didactica a mitului artistului romantic, care sufera pentru arta sa si se lupta mereu cu demonii interiori.


        Despre van Gogh circula trei povesti, inspirate din realitate, care 

i-au construit o imagine stranie si excentrica, fie si pentru un artist genial: ca si-a taiat urechea intr-un acces de furie (de fapt doar lobul acesteia), ca s-a sinucis pentru ca nimeni nu ii aprecia lucrarile (in realitate in ultimele sase luni ale vietii a beneficiat de aprecierile publicului si criticilor, ceea ce de fapt l-a deprimat), si ca a pictat in acest stil suferind de o boala psihica (lucrarile sale erau realizate doar in perioadele de luciditate).        Vincent van Gogh a realizat aproximativ 900 lucrari de pictura si 1100 de desene, o opera impresionanta si cantitativ, in doar un deceniu. Multe dintre cele mai cunoscute dintre lucrarile sale au fost create in ultimii doi ani ai vietii. Paradoxal chiar inainte de sinucidere s-a dovedit un artist deosebit de prolific : in ultimele doua luni de viata a pictat peste 90 de lucrari.
      A suferit din cauza bolilor psihice, avand lungi perioade in care era internat in sanatorii. Starea sa mintala a fost puternic afectata de ritmul infernal de lucru pe care si-l impusese, de mancarea proasta si dependenta de tutun, cafea si alcool.


      A murit prea devreme pentru a se bucura in timpul vietii de succesul pe care il merita. Doar postum a inceput sa fie apreciat, in buna parte datorita eforturilor de a-i promova lucrarile facute de cumnata sa. La 11 ani dupa disparitia artistului a fost deschisa la Paris o expozitie cu 71 de tablouri, primul gest de recunoastere a valorii lui van Gogh.
      Considerat un pionier al curentului expresionist, van Gogh a avut o influenta covarsitoare asupra artei secolului  XX, in special in prima parte a acestuia, cand majoritatea artistilor au fost marcati de opera si personalitatea pictorului olandez.Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…