Treceți la conținutul principal

Cele mai scumpe cărți din lume (top 12)


        Un clasament ce cuprinde cele mai scumpe 12 cărți din lume, pornind în ordine descrescătoare și crescătoare din punct de vedere al valorii. Trebuie spus că valoarea de piață a acestor capodopere este poate chiar și mai mare, dar clasamentul este alcătuit pe baza sumelor care au fost consemnate în cadrul unor licitații pentru achiziționarea lor. (partea I - locurile 6-12)     

        12. The Tales of Beedle the Bard - $3.98 milioane

       The Tales of Beedle the Bard (Poveștile bardului Beedle) este o carte de povești pentru copii, lansată în 2007, scrisă de către autoarea britanică J. K. Rowling. Cartea este presupusă a fi copia cărții fictive cu același nume din romanul Harry Potter și Talismanele Morții.
       Cartea a fost produsă într-un număr limitat de doar șapte copii, fiecare dintre acestea scrisă de mână și ilustrată de J. K. Rowling. Una dintre acestea, cea decorată cu pietre moonstone, a fost dată spre licitație, inițial estimându-se că va fi vândută cu suma de £50.000 ($103.000), în cele din urmă fiind cumpărată cu £1,95 milioane ($3,98 milioane) de către Amazon, suma plătită devenind astfel cea mai mare achitată pentru un manuscris literal modern. Banii câștigați la licitație au fost donați campaniei caritabile The Children's Voice.

        11.Traite des arbres fruiiers (Treatise on Fruit Trees) - $4.5 milioane

      Cea mai scumpă carte despre pomi fructiferi, Traite des arbres fruiiers, cuprinde un set un set de cinci volume ilustrate,  autor Henri Louis Duhamel du Monceau. A fost cumpărată în 2006 la o licitație  cu suma de 4,5 milioane dolari.
               10. Gutenberg Bible - $5.4 milioane

       La data de 23 februarie 1455 ieşea de sub tipar prima carte tipărită cu litere mobile din Europa, Biblia, care, în mai puţin de jumătate de secol, urma să devină primul bestseller tipărit din lume, cu milioane de exemplare în circulaţie. Istoricii estimează că, în primii ani ai tiparului, au fost publicate aproximativ 180 de exemplare ale Bibliei.
      Tirajul acesta poate părea nesemnificativ pentru noi astăzi, dar era totuși considerabil ținând cont de faptul că în toată Europa existau doar aproximativ 30.000 de cărți. În prezent, din cele 180 de exemplare tipărite, mai există doar 49, care se află în biblioteci, muzee sau universități. Un exemplar a fost vândut cu $5.4 milioane în 1987, iar în prezent valoarea unei exemplar este estimată la 35 milioane dolari.

        9. First Folio: Mr.  William Shakespeare’s Comedies, Histories & Tragedies - $6.16 milioane

        În 1623, doi din colegii de teatru ai lui Shakespeare au publicat “Primul volum” (“The First Folio”), o ediție care includea toate lucrările sale dramatice (în afară de două piesele de teatru care abia recent au fost recunoscute ca fiind ale lui Shakespeare).
             Deşi preţul iniţial era de doar un pound (și încă unul în plus dacă doreai ca exemplarul să fie legat în piele), astăzi este una dintre cele mai apreciate lucrări în rândurile colecţionarilor. Dintre cele 750 de exemplare care au fost produse, se estimează că mai există, în întreaga lume, doar 82.
În 2001, cofondatorul Microsoft, Paul Allen a cumpărat un astfel de exemplar, la o licitație a casei Christie din New York, cu 6.166 milioane dolari .

        8. Povestiri din Canterbury, Geoffrey Chaucer – $7.5 milioane

      Un exemplar din secolul al XV-lea al primei ediții ale Povestirilor din Canterbury a fost vândut, în 1998, la o licitație a casei Christie din Londra, pentru 4,6 milioane de lire sterline (echivalentul de la acea vreme a $7.5 millioane).
      Din cele câteva zeci de exemplare ale ediției din 1477 de a căror existență se știe, acesta a fost ultimul care a aparținut unui colecționar privat şi fusese pentru prima dată achiziționată, în 1776, pentru doar 6 lire sterline.

        7. Constituția SUA, adnotată de George Washington – $ 9,82 milioane

        Cartea cu copertă din piele este semnată de preşedinte pe prima pagină şi a fost legată special pentru el în 1789, primul său an la preşedinţie. Pe marginea textului Constituţiei, George Washington a adăugat mai multe paranteze şi câteva note marginale.
       Volumul a fost achiziţinat de asociaţia Mount Vernon Ladies (asociație care se ocupă cu conservarea rezidenţei istorice a fostului preşedinte de la Mount Vernon), pentru suma de 9,82 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de Christie’s în New York, în data de 22 iunie 2012.


        6 . Păsările Americii, James Audubon – $11.5 milioane

       The Birds of America este o carte a pictorului și naturalistului John James Audubon. Publicată între anii 1827 şi 1838, lucrarea constă din gravuri de 99 cm pe 66 cm, colorate manual, reprezentând păsări în mărime naturală (unele dintre acestea fiind astăzi specii dispărute).
      În decembrie 2010, The Economist estima că din cele zece cele mai scumpe cărți din lume, cinci sunt exemplare ale Păsărilor Americii. Dintre cele 119 de exemplare ale cărții de care se știe că au supraviețuit timpului, unsprezece se află în colecţii particulare.
        În martie 2000, o copie a fost vândută în cadrul unei licitații organizate de casa Christie din New York pentru echivalentul a aproape 7 milioane de euro, în decembrie 2005 aceeași casă de licitații vindea un alt exemplar pentru echivalentul a 4,3 milioane de euro, iar pe 6 decembrie 2010, la Sotheby, Londra, un exemplar a fost vândut pentru echivalentul a 11.5 milioane dolari.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Imagini din Valcea realizate de Carol Pop de Szathmari (1869)

Carol Pop de Szathmári este un nume binecunoscut publicului, demult intrat în conştiinţa naţională alături de iluștrii confraţi din veacul al XIX-lea, precum Aman şi Grigorescu iar, în ultimii ani, începe să fie cunoscut – şi acceptat – de străinătate pentru aportul său ca pionier al artei fotografice.    Carol Pop de Szathmari, prin activitatea sa de fotograf, a fost un pionier în istoria fotografiei româneşti şi internaţionale prin redarea pentru prima dată, în imagini fotografice, a teatrelor de război din Crimeea, utilizând cele mai moderne tehnici fotografice ale secolului al XIX-lea, susţinute de talentul său de pictor. Arta sa fotografică i-a adus recunoaşterea naţională, ca fotograf al curţii domnitoare, iar pe plan internaţional renume prin decoraţiile primite de la capetele încoronate ale Europei.    România Album (1869) – lucrare de mari dimensiuni cu planşe de 47,2 x 64 cm iar fotografiile lipite pe ele de 29,3 x 35,5 cm – a fost elaborat în urma unor lungi ani de muncă, …