Treceți la conținutul principal

Cele mai scumpe cărți din lume (top 12)


        Un clasament ce cuprinde cele mai scumpe 12 cărți din lume, pornind în ordine descrescătoare și crescătoare din punct de vedere al valorii. Trebuie spus că valoarea de piață a acestor capodopere este poate chiar și mai mare, dar clasamentul este alcătuit pe baza sumelor care au fost consemnate în cadrul unor licitații pentru achiziționarea lor. (partea I - locurile 6-12)     

        12. The Tales of Beedle the Bard - $3.98 milioane

       The Tales of Beedle the Bard (Poveștile bardului Beedle) este o carte de povești pentru copii, lansată în 2007, scrisă de către autoarea britanică J. K. Rowling. Cartea este presupusă a fi copia cărții fictive cu același nume din romanul Harry Potter și Talismanele Morții.
       Cartea a fost produsă într-un număr limitat de doar șapte copii, fiecare dintre acestea scrisă de mână și ilustrată de J. K. Rowling. Una dintre acestea, cea decorată cu pietre moonstone, a fost dată spre licitație, inițial estimându-se că va fi vândută cu suma de £50.000 ($103.000), în cele din urmă fiind cumpărată cu £1,95 milioane ($3,98 milioane) de către Amazon, suma plătită devenind astfel cea mai mare achitată pentru un manuscris literal modern. Banii câștigați la licitație au fost donați campaniei caritabile The Children's Voice.

        11.Traite des arbres fruiiers (Treatise on Fruit Trees) - $4.5 milioane

      Cea mai scumpă carte despre pomi fructiferi, Traite des arbres fruiiers, cuprinde un set un set de cinci volume ilustrate,  autor Henri Louis Duhamel du Monceau. A fost cumpărată în 2006 la o licitație  cu suma de 4,5 milioane dolari.
               10. Gutenberg Bible - $5.4 milioane

       La data de 23 februarie 1455 ieşea de sub tipar prima carte tipărită cu litere mobile din Europa, Biblia, care, în mai puţin de jumătate de secol, urma să devină primul bestseller tipărit din lume, cu milioane de exemplare în circulaţie. Istoricii estimează că, în primii ani ai tiparului, au fost publicate aproximativ 180 de exemplare ale Bibliei.
      Tirajul acesta poate părea nesemnificativ pentru noi astăzi, dar era totuși considerabil ținând cont de faptul că în toată Europa existau doar aproximativ 30.000 de cărți. În prezent, din cele 180 de exemplare tipărite, mai există doar 49, care se află în biblioteci, muzee sau universități. Un exemplar a fost vândut cu $5.4 milioane în 1987, iar în prezent valoarea unei exemplar este estimată la 35 milioane dolari.

        9. First Folio: Mr.  William Shakespeare’s Comedies, Histories & Tragedies - $6.16 milioane

        În 1623, doi din colegii de teatru ai lui Shakespeare au publicat “Primul volum” (“The First Folio”), o ediție care includea toate lucrările sale dramatice (în afară de două piesele de teatru care abia recent au fost recunoscute ca fiind ale lui Shakespeare).
             Deşi preţul iniţial era de doar un pound (și încă unul în plus dacă doreai ca exemplarul să fie legat în piele), astăzi este una dintre cele mai apreciate lucrări în rândurile colecţionarilor. Dintre cele 750 de exemplare care au fost produse, se estimează că mai există, în întreaga lume, doar 82.
În 2001, cofondatorul Microsoft, Paul Allen a cumpărat un astfel de exemplar, la o licitație a casei Christie din New York, cu 6.166 milioane dolari .

        8. Povestiri din Canterbury, Geoffrey Chaucer – $7.5 milioane

      Un exemplar din secolul al XV-lea al primei ediții ale Povestirilor din Canterbury a fost vândut, în 1998, la o licitație a casei Christie din Londra, pentru 4,6 milioane de lire sterline (echivalentul de la acea vreme a $7.5 millioane).
      Din cele câteva zeci de exemplare ale ediției din 1477 de a căror existență se știe, acesta a fost ultimul care a aparținut unui colecționar privat şi fusese pentru prima dată achiziționată, în 1776, pentru doar 6 lire sterline.

        7. Constituția SUA, adnotată de George Washington – $ 9,82 milioane

        Cartea cu copertă din piele este semnată de preşedinte pe prima pagină şi a fost legată special pentru el în 1789, primul său an la preşedinţie. Pe marginea textului Constituţiei, George Washington a adăugat mai multe paranteze şi câteva note marginale.
       Volumul a fost achiziţinat de asociaţia Mount Vernon Ladies (asociație care se ocupă cu conservarea rezidenţei istorice a fostului preşedinte de la Mount Vernon), pentru suma de 9,82 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de Christie’s în New York, în data de 22 iunie 2012.


        6 . Păsările Americii, James Audubon – $11.5 milioane

       The Birds of America este o carte a pictorului și naturalistului John James Audubon. Publicată între anii 1827 şi 1838, lucrarea constă din gravuri de 99 cm pe 66 cm, colorate manual, reprezentând păsări în mărime naturală (unele dintre acestea fiind astăzi specii dispărute).
      În decembrie 2010, The Economist estima că din cele zece cele mai scumpe cărți din lume, cinci sunt exemplare ale Păsărilor Americii. Dintre cele 119 de exemplare ale cărții de care se știe că au supraviețuit timpului, unsprezece se află în colecţii particulare.
        În martie 2000, o copie a fost vândută în cadrul unei licitații organizate de casa Christie din New York pentru echivalentul a aproape 7 milioane de euro, în decembrie 2005 aceeași casă de licitații vindea un alt exemplar pentru echivalentul a 4,3 milioane de euro, iar pe 6 decembrie 2010, la Sotheby, Londra, un exemplar a fost vândut pentru echivalentul a 11.5 milioane dolari.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O nouă serie de cursuri gratuite de limbi străine

Secția de carte în limbi străineorganizează cursuri de limbi străine (spaniolă,  italiană, franceză) . Cursurile sunt organizate de Secția de carte în limbi străine în parteneriat cu Asociatia AIDE prin proiectului Euro Volunteers for Youth şi vorîncepe din 21 august 2018,după următorul program:


Cursurile  sunt gratuite  şi se adresează începătorilor. Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese, unde puteţi obţine informaţii suplimentare: Email              secțiadelimbistrăine@gmail.com        Telefon    0250/739221; 0350/401794interior 116     Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană ,,Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României (partea a II-a)

Partea a II-a a Albumului General al României cuprinde peste 100 de fotografii ale unor monumente şi clădiri istorice, mănăstiri şi biserici vechi, dar şi imagini ale celor mai cunoscute oraşe din România.    Desigur, nu puteau să lipsească oraşul Râmnicu Vâlcea, Băile Câlimăneşti, Mănăstirea Cozia sau locuri de legendă şi istorie precum Masa lui Traian.      Informaţiile despre locurile prezentate nu mai sunt de actualitate sau poate chiar nu le mai putem considera corecte (de exemplu de unde provine numele oraşului Râmnicu Vâlcea) ci sunt redate exact cum au apărut în acest album.     Reamintesc că Albumul General al României a fost structurat în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.         Autorul imaginilor este fotograful Alexandru Antoniu (1860-1925).


                …

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României

Albumul General al României, lucrarea ce cuprinde 300 de imagini, a fost structurată în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.
    Autorul imaginilor este Alexandru Antoniu (1860-1925), fotograf care şi-a desfăşurat activitatea în Bucureşti în perioada 1890-1925. În anul 1900, acesta a fost recompensat cu medalia de bronz la Expoziţia universală de la Paris pentru Albumul General al României, publicând, aşa cum arată criticul de artă, Adrian Silvan Ionescu, în studiul, „Fotografi în România. 1840-1940”, alte două albume de mare interes: în 1906 Expoziţia Generală Română 1906 (dedicat M.S. Regelui Carol I, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie), şi în 1910, Din Bucuresci.
    Judeţul Vâlcea este prezentat în ambele părţi - mânăstirile, oraşele dar şi peisajele frumoase a…