Treceți la conținutul principal

Cele mai scumpe cărți din lume (top 6)

      
     Un clasament ce cuprinde cele mai scumpe 12 cărți din lume, pornind în ordine descrescătoare și crescătoare din punct de vedere al valorii. Trebuie spus că valoarea de piață a acestor capodopere este poate chiar și mai mare, dar clasamentul este alcătuit pe baza sumelor care au fost consemnate în cadrul unor licitații pentru achiziționarea lor. (astăzi - locurile 1- 6)     


      6. Gospels of Henry the Lion (Evangheliile lui Henry Leul) - $11,7 milioane

   Scrise intre 1175 si 1188, acestea reprezinta o capodoperă a acelor timpuri. Manuscrisul, care conținea 266 de pagini cu textul celor patru evanghelii, dintre care 50 ilustrații complete, a fost vândut la licitație la 6 decembrie 1983 la Sotheby's din Londra, pentru suma de $11.7 milioane.        
    Prețul de achiziție a fost ridicat, în contextul unei inițiative a guvernului  german de conservare a comorilor naționale. A fost cea mai scumpă carte din lume până în 1994, când Bill Gates a cumpărat Codex Leicester, un manuscris a lui Leonardo da Vinci.





      5. Rothschild Prayer Book - $13,4 milioane

     Este un important manuscris flamand, o capodoperă a Renașterii, scris intre 1500-20 de numeroși artiști. Are 254 folii, cu o dimensiune a paginii de 228 × 160 mm. În 2014 a fost achiziționat de omul de afaceri australian Kerry Stokes, de la Christie's New York  și este expus în Biblioteca Națională a Australiei .





      4. Bay Psalm Book - $14,2 milioane

     Cartea de Psalmi a fost prima carte tipărită în America de Nord. Cartea a fost tipărită pentru prima dată în 1640 la Cambridge, Massachusetts.Tipărirea sa, la numai 20 de ani de la sosirea pelerinilor la Plymouth, Massachusetts, reprezintă o realizare considerabilă. A trecut prin mai multe ediții și a rămas în uz pentru mai mult de un secol.
    Una din cele unsprezece copii cunoscute. care au supraviețuit din prima  ediție, a fost vândută la licitație, în noiembrie 2013, pentru 14,2 milioane de dolari.





     3. Evanghelia după Sf. Cuthber - $14.3 milioane

    Evanghelia după Sf. Cuthbert este o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă.
    Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis. În 2012, Biblioteca naţională a Marii Britanii a achiziționat-o cu echivalentul a $14,3 milioane. Reprezetanţii bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume.






     2. Magna Carta - $21.3 milioane

     Magna Charta Libertatum (expresie latină; în engleză: „The Great Charter”; în traducere: Marea Cartă a Libertăților; forme scurtă   „Magna Carta” este un document emis în Anglia în 1215 în timpul domniei regelui Ioan Fără de Țară.
    Prin această Cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii. În timp, Magna Carta s-a afirmat ca un element de bază al parlamentarismului englez. Cel mai important principiu enuntat in Magna Carta este acela ca nimeni nu este mai presus de lege, nici macar regele. In plus, documentul specifica faptul ca nimeni nu poate fi arestat daca nu exista temei legal iar fiecare om are dreptul la un proces.
    O copie manuscris din secolul XIII a Magna Carta Libertatum a fost vanduta  intr-o licitatie organizata de casa Sotheby's la New York cu 21.321.000 de dolari.






1.              1. Codex Leicester, Leonardo da Vinci – $30,8 milioane

      Cea mai scumpă carte din lume se află în posesia lui Bill Gates. Este vorba despre celebrul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, ,,o colecție de 18 documente duble, adică 36 de file scrise față-verso, realizată de către Leonardo da Vinci între anii 1506 și 1510”. Codexul, cea mai cunoscută lucrare a lui Leonardo, conține gândurile și teoriile sale despre lumea înconjurătoare, de la fosile la mișcarea aperi și la motivele pentru care luna strălucește.
      În 1994 Bill Gates a cumpărat manuscrisul în cadrul unei licitații, transformându-l astfel în cea mai scumpă carte cumpărată vreodată. Și, pentru a sărbători evenimentul, Gates a scanat manuscrisul și l-a distribuit, ca screensaver, odată cu pachetul Microsoft Plus! al Windows 95.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca