Treceți la conținutul principal

Cele mai scumpe cărți din lume (top 6)

      
     Un clasament ce cuprinde cele mai scumpe 12 cărți din lume, pornind în ordine descrescătoare și crescătoare din punct de vedere al valorii. Trebuie spus că valoarea de piață a acestor capodopere este poate chiar și mai mare, dar clasamentul este alcătuit pe baza sumelor care au fost consemnate în cadrul unor licitații pentru achiziționarea lor. (astăzi - locurile 1- 6)     


      6. Gospels of Henry the Lion (Evangheliile lui Henry Leul) - $11,7 milioane

   Scrise intre 1175 si 1188, acestea reprezinta o capodoperă a acelor timpuri. Manuscrisul, care conținea 266 de pagini cu textul celor patru evanghelii, dintre care 50 ilustrații complete, a fost vândut la licitație la 6 decembrie 1983 la Sotheby's din Londra, pentru suma de $11.7 milioane.        
    Prețul de achiziție a fost ridicat, în contextul unei inițiative a guvernului  german de conservare a comorilor naționale. A fost cea mai scumpă carte din lume până în 1994, când Bill Gates a cumpărat Codex Leicester, un manuscris a lui Leonardo da Vinci.

      5. Rothschild Prayer Book - $13,4 milioane

     Este un important manuscris flamand, o capodoperă a Renașterii, scris intre 1500-20 de numeroși artiști. Are 254 folii, cu o dimensiune a paginii de 228 × 160 mm. În 2014 a fost achiziționat de omul de afaceri australian Kerry Stokes, de la Christie's New York  și este expus în Biblioteca Națională a Australiei .

      4. Bay Psalm Book - $14,2 milioane

     Cartea de Psalmi a fost prima carte tipărită în America de Nord. Cartea a fost tipărită pentru prima dată în 1640 la Cambridge, Massachusetts.Tipărirea sa, la numai 20 de ani de la sosirea pelerinilor la Plymouth, Massachusetts, reprezintă o realizare considerabilă. A trecut prin mai multe ediții și a rămas în uz pentru mai mult de un secol.
    Una din cele unsprezece copii cunoscute. care au supraviețuit din prima  ediție, a fost vândută la licitație, în noiembrie 2013, pentru 14,2 milioane de dolari.

     3. Evanghelia după Sf. Cuthber - $14.3 milioane

    Evanghelia după Sf. Cuthbert este o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă.
    Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis. În 2012, Biblioteca naţională a Marii Britanii a achiziționat-o cu echivalentul a $14,3 milioane. Reprezetanţii bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume.


     2. Magna Carta - $21.3 milioane

     Magna Charta Libertatum (expresie latină; în engleză: „The Great Charter”; în traducere: Marea Cartă a Libertăților; forme scurtă   „Magna Carta” este un document emis în Anglia în 1215 în timpul domniei regelui Ioan Fără de Țară.
    Prin această Cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii. În timp, Magna Carta s-a afirmat ca un element de bază al parlamentarismului englez. Cel mai important principiu enuntat in Magna Carta este acela ca nimeni nu este mai presus de lege, nici macar regele. In plus, documentul specifica faptul ca nimeni nu poate fi arestat daca nu exista temei legal iar fiecare om are dreptul la un proces.
    O copie manuscris din secolul XIII a Magna Carta Libertatum a fost vanduta  intr-o licitatie organizata de casa Sotheby's la New York cu 21.321.000 de dolari.


1.              1. Codex Leicester, Leonardo da Vinci – $30,8 milioane

      Cea mai scumpă carte din lume se află în posesia lui Bill Gates. Este vorba despre celebrul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, ,,o colecție de 18 documente duble, adică 36 de file scrise față-verso, realizată de către Leonardo da Vinci între anii 1506 și 1510”. Codexul, cea mai cunoscută lucrare a lui Leonardo, conține gândurile și teoriile sale despre lumea înconjurătoare, de la fosile la mișcarea aperi și la motivele pentru care luna strălucește.
      În 1994 Bill Gates a cumpărat manuscrisul în cadrul unei licitații, transformându-l astfel în cea mai scumpă carte cumpărată vreodată. Și, pentru a sărbători evenimentul, Gates a scanat manuscrisul și l-a distribuit, ca screensaver, odată cu pachetul Microsoft Plus! al Windows 95.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…