Treceți la conținutul principal

Cele mai scumpe cărți din lume (top 6)

      
     Un clasament ce cuprinde cele mai scumpe 12 cărți din lume, pornind în ordine descrescătoare și crescătoare din punct de vedere al valorii. Trebuie spus că valoarea de piață a acestor capodopere este poate chiar și mai mare, dar clasamentul este alcătuit pe baza sumelor care au fost consemnate în cadrul unor licitații pentru achiziționarea lor. (astăzi - locurile 1- 6)     


      6. Gospels of Henry the Lion (Evangheliile lui Henry Leul) - $11,7 milioane

   Scrise intre 1175 si 1188, acestea reprezinta o capodoperă a acelor timpuri. Manuscrisul, care conținea 266 de pagini cu textul celor patru evanghelii, dintre care 50 ilustrații complete, a fost vândut la licitație la 6 decembrie 1983 la Sotheby's din Londra, pentru suma de $11.7 milioane.        
    Prețul de achiziție a fost ridicat, în contextul unei inițiative a guvernului  german de conservare a comorilor naționale. A fost cea mai scumpă carte din lume până în 1994, când Bill Gates a cumpărat Codex Leicester, un manuscris a lui Leonardo da Vinci.

      5. Rothschild Prayer Book - $13,4 milioane

     Este un important manuscris flamand, o capodoperă a Renașterii, scris intre 1500-20 de numeroși artiști. Are 254 folii, cu o dimensiune a paginii de 228 × 160 mm. În 2014 a fost achiziționat de omul de afaceri australian Kerry Stokes, de la Christie's New York  și este expus în Biblioteca Națională a Australiei .

      4. Bay Psalm Book - $14,2 milioane

     Cartea de Psalmi a fost prima carte tipărită în America de Nord. Cartea a fost tipărită pentru prima dată în 1640 la Cambridge, Massachusetts.Tipărirea sa, la numai 20 de ani de la sosirea pelerinilor la Plymouth, Massachusetts, reprezintă o realizare considerabilă. A trecut prin mai multe ediții și a rămas în uz pentru mai mult de un secol.
    Una din cele unsprezece copii cunoscute. care au supraviețuit din prima  ediție, a fost vândută la licitație, în noiembrie 2013, pentru 14,2 milioane de dolari.

     3. Evanghelia după Sf. Cuthber - $14.3 milioane

    Evanghelia după Sf. Cuthbert este o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă.
    Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis. În 2012, Biblioteca naţională a Marii Britanii a achiziționat-o cu echivalentul a $14,3 milioane. Reprezetanţii bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume.


     2. Magna Carta - $21.3 milioane

     Magna Charta Libertatum (expresie latină; în engleză: „The Great Charter”; în traducere: Marea Cartă a Libertăților; forme scurtă   „Magna Carta” este un document emis în Anglia în 1215 în timpul domniei regelui Ioan Fără de Țară.
    Prin această Cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii. În timp, Magna Carta s-a afirmat ca un element de bază al parlamentarismului englez. Cel mai important principiu enuntat in Magna Carta este acela ca nimeni nu este mai presus de lege, nici macar regele. In plus, documentul specifica faptul ca nimeni nu poate fi arestat daca nu exista temei legal iar fiecare om are dreptul la un proces.
    O copie manuscris din secolul XIII a Magna Carta Libertatum a fost vanduta  intr-o licitatie organizata de casa Sotheby's la New York cu 21.321.000 de dolari.


1.              1. Codex Leicester, Leonardo da Vinci – $30,8 milioane

      Cea mai scumpă carte din lume se află în posesia lui Bill Gates. Este vorba despre celebrul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, ,,o colecție de 18 documente duble, adică 36 de file scrise față-verso, realizată de către Leonardo da Vinci între anii 1506 și 1510”. Codexul, cea mai cunoscută lucrare a lui Leonardo, conține gândurile și teoriile sale despre lumea înconjurătoare, de la fosile la mișcarea aperi și la motivele pentru care luna strălucește.
      În 1994 Bill Gates a cumpărat manuscrisul în cadrul unei licitații, transformându-l astfel în cea mai scumpă carte cumpărată vreodată. Și, pentru a sărbători evenimentul, Gates a scanat manuscrisul și l-a distribuit, ca screensaver, odată cu pachetul Microsoft Plus! al Windows 95.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O nouă serie de cursuri gratuite de limbi străine

Secția de carte în limbi străineorganizează cursuri de limbi străine (spaniolă,  italiană, franceză) . Cursurile sunt organizate de Secția de carte în limbi străine în parteneriat cu Asociatia AIDE prin proiectului Euro Volunteers for Youth şi vorîncepe din 21 august 2018,după următorul program:


Cursurile  sunt gratuite  şi se adresează începătorilor. Vă rugăm să va înscrieţi la următoarele adrese, unde puteţi obţine informaţii suplimentare: Email              secțiadelimbistrăine@gmail.com        Telefon    0250/739221; 0350/401794interior 116     Facebook         https://www.facebook.com/limbi.straine.96sau direct la Secția de carte în limbi străine. Adresă: Biblioteca Judeţeană ,,Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea.

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României (partea a II-a)

Partea a II-a a Albumului General al României cuprinde peste 100 de fotografii ale unor monumente şi clădiri istorice, mănăstiri şi biserici vechi, dar şi imagini ale celor mai cunoscute oraşe din România.    Desigur, nu puteau să lipsească oraşul Râmnicu Vâlcea, Băile Câlimăneşti, Mănăstirea Cozia sau locuri de legendă şi istorie precum Masa lui Traian.      Informaţiile despre locurile prezentate nu mai sunt de actualitate sau poate chiar nu le mai putem considera corecte (de exemplu de unde provine numele oraşului Râmnicu Vâlcea) ci sunt redate exact cum au apărut în acest album.     Reamintesc că Albumul General al României a fost structurat în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.         Autorul imaginilor este fotograful Alexandru Antoniu (1860-1925).


                …

Vâlcea în imagini din 1901 - Albumul General al României

Albumul General al României, lucrarea ce cuprinde 300 de imagini, a fost structurată în două părţi: partea I a apărut în anul 1901 la Atelierele Stegel&Co. din Dresda şi Berlin, ateliere specializate în fotografie artistică, fotogravură-litografie şi tipografie, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.
    Autorul imaginilor este Alexandru Antoniu (1860-1925), fotograf care şi-a desfăşurat activitatea în Bucureşti în perioada 1890-1925. În anul 1900, acesta a fost recompensat cu medalia de bronz la Expoziţia universală de la Paris pentru Albumul General al României, publicând, aşa cum arată criticul de artă, Adrian Silvan Ionescu, în studiul, „Fotografi în România. 1840-1940”, alte două albume de mare interes: în 1906 Expoziţia Generală Română 1906 (dedicat M.S. Regelui Carol I, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie), şi în 1910, Din Bucuresci.
    Judeţul Vâlcea este prezentat în ambele părţi - mânăstirile, oraşele dar şi peisajele frumoase a…