Treceți la conținutul principal

Picătura de cultură -Jules Verne ( 8 februarie 1828 - 24 martie 1905)
1828 La 8 februarie, in Nantes, Franta, s-a nascut scriitorul francez Jules Gabriel Verne, cel mai mare fiu al prosperului avocat Pierre Verne si a sotiei sale Sofia. Crescut intr-o familie din clasa de mijloc, Jules a dispretuit incercarile parintilor sai de a face respectata aceasta categorie de oameni. A fost mereu un rebel fara succes, fapt ce la invatat sa evadeze in propria sa lume, a imaginatiei. Aceste sentimente, Verne le va transmite in multe din operele sale de mai tarziu.
Copilaria sa linistita este marcata de un eveniment major. Cand avea 12 ani, Jules a lucrat ca baiat de cabina pe un vas. Acesta a fost oprit de catre tatal sau inainte sa plece pe mare, iar Jules a trebuit sa le promita parintilor ca in viitor, el "va calatori doar in imaginatie", o predictie indeplinita intr-o maniera la care parintii sai nu s-ar fi gandit.
1847 Verne merge la Paris sa studieze dreptul, dar in secret acesta deja isi planifica o cariera in literatura.
1850 Se imprieteneste cu autorul francez Alexandre Dumas si scrie prima sa piesa dramatica, "Paie rupte", piesa ce a prins la public.
1852-1855 In aceasta perioada a ramas intr-o pozitie prost platita, ca secretar al unui teatru din Paris, Théâtre Lyrique. A continuat sa scrie comedii si operete si a inceput sa contribuie cu povestiri scurte la o revista importanta a vremii, "Le Musée des familles".
1856 In mai, in timpul unei vizite in Amiens, Franta, Jules o intalneste pe Madame Morel (nascuta Honorie de Viane), viitoarea sa sotie, fiica vaduva a unui ofiter de armata.
1957 La 10 ianuarie, cei doi s-au casatorit. Fratele sotiei sale era broker si se pare ca acesta l-ar fi influientat pe Verne sa ia neasteptata decizie de a imbratisa aceasta profesie. Calitatea de membru al Bursei din Paris nu a influientat prea mult activitatea literara. A acordat cateva ore in plus, peste programul de la Bursa, pentru lectura si scris.

  

1863 In ianuarie, publica prima sa lucrare stiintifico-fantastica de dimensiune mare, "Cinci saptamani in balon", care a luat forma unei calatorii cu balonul spre Africa Centrala, neexplorata la acea vreme. Cartea a avut un succes urias si atunci a decis sa se retraga din brokeraj si sa isi dedice tot timpul pasiunii sale de a scrie. Urmatoarele cateva carti au avut de asemenea un succes colosal in acea vreme si inca se numara printre cele mai bune carti scrise vreodata. 
1864 Apare romanul "Calatorie spre centrul Pamantului", in care este descrisa o calatorie a unui grup de exploratori si oameni de stiinta, care coboara intr-un crater al unui vulcan din Islanda, descoperind o lume subterana. Asa cum obisnuieste Jules Verne, romanul constituie un amestec abil de fapte stiintifice, extrapolari si aventuri.
1867 Calatoreste cu fratele sau Paul in Statele Unite, unde viziteaza cascada Niagara.
1863-1903 In aceasta perioada, Verne dezvolta o activitate literara impresionanta. Enumeram cateva dintre cele mai importante si de succes scrieri ale sale: "Aventurile capitanului Hatteras"(1886), "De la Pamant la Luna" (1865),  "20.000 de leghe sub mari" (1869), "In jurul Lunii" (1870), "Ocolul Pamantului in 80 de zile" (1872), "Insula Misterioasa" (1875), "Mihail Strogoff" (1876), "Stapanul Lumii" (1902) s. a..
1886 Jules a fost victima unui accident care l-a lasat cu un handicap. Se pare ca a fost impuscat de un nepot de-al sau care suferea de instabilitate mintala.


1905 La 24 martie, in Amiens, Franta, Jules Verne moare, dupa ce cu doar cativa ani inainte ramasese partial orb.
Nuvelistul francez, Jules Verne a fost primul scriitor autentic al stiintifico-fantasticului modern. Cele mai mari opere ale sale, ca „Douazeci de mii de leghe sub mari” si „Calatorie spre centrul Pamantului”,  sunt caracterizate prin inteligenta sa viziune in realizarile tehnice care sunt la indemana omului.
Si Romania apare in operele lui Verne, fiind evocata in patru romane: "Kéraban incapatanatul" (1882), "Claudius Bombarnac" (1891), "Castelul din Carpati" (1892) si "Pilotul de pe Dunare" (1901).

In peste 40 de ani activitate publicistica, Verne a publicat cel putin o carte pe an, pe o gama larga de subiecte. Opera lui Verne include 65 de romane, aproximativ 20 de povestiri scurte, 30 de eseuri, piese de teatru si unele lucrari geografice. Romanele sale au fost sursa de inspiratie a peste 120 de filme de lung metraj.Secţia de carte în limbi străine vă oferă posibilitatea de a citi romanele lui Jules Verne în limba franceză şi engleză.   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Armata româna în primul râzboi mondial - Imagini de acum 100 de ani

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului național unitar român.       La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o țară în care chiar dacă instituțiile regimului democratic erau prezente, funcționarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică și anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradițională și cu un nivel redus de productivitate.     Societatea era dominată de o aristocrație funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care își exercita dominația asupra unei mase mari de populație, preponderent rurală și în covârșitoare măsură analfabetă.      Cu tot efortul făcut de elitele politice și…

Primul Război Mondial pe Valea Oltului - imagini de arhivă

Bătălia de pe Valea Oltului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă. Planul de operații al Puterilor Centrale prevedea în faza inițială o dublă ofensivă. Prima dintre acestea era a Armatei 1 austro-ungară în zona Trotuș-Oituz având ca scop ocuparea acestei trecători și ulterior interceptarea comunicației de pe Valea Siretului pentru a preveni sosirea ajutoarelor ruse. Cea de-a doua urma să fie desfășurată de Armata 9 germană și avea ca obiectiv „deschiderea drumului peste munți spre Bu…