Treceți la conținutul principal

Picătura de cultură - John Ernst Steinbeck (n. 27 februarie 1902 - d. 20 decembrie 1968)

    John Ernst Steinbeck  (n. 27 februarie 1902, Salinas,California - d. 20 decembrie 1968, New York) a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. El este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câştigat Premiul Pulitzer Fructele mâniei (1939), romanele La răsărit de Eden (1952) şi Şoareci şi oameni(1937).


     A fost autorul a douăzeci şi şapte de cărţi, acestea incluzând şasisprezece romane, şase cărţi non-ficţiune şi cinci colecţii de povestiri; Steinbeck fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1962.
Referinţe critice

    "Preocuparea lui Steinbeck pentru viaţa din valea sa natală i-a deschis o perspectivă afectuoasă asupra naturii animale a vieţii umane, o cale de împăcare cu oamenii ca oameni... Steinbeck a căpătat o convingere neviciată în prietenia dintre oameni, el a învăţat să accepte ritmurile vieţii... Perspectiva lui Steinbeck asupra vieţii umane îi dă întotdeauna un simţ al evoluţiei, o înţelegere a circuitelor datorită cărora animalul uman se poate schimba" - Alfred Kazin     CĂRŢI

·        Cup of Gold (Cupa de aur) (1929)
·        The Pastures of Heaven (Păşunile Raiului) (1932)
·        The Red Pony (Poneiul roşu) (1933)
·        To a God Unknown (Către un zeu necunoscut) (1933)
·        Tortilla Flat (Cartierul Tortilla) (1935)
·        In Dubious Battle (Nehotărâţii sorţi ai bătăliei) (1936)
·        Of Mice and Men (Oameni şi şoareci) (1937)
·        The Grapes of Wrath (Fructele mâniei) (1939)
·        Sea of Cortez (Marea lui Cortez) (1941)
·        Cannery Row (Strada Sardinelor) (1945)
·        The Pearl (Perla) (1947)
·        The Wayward Bus (Autobuzul capricios) (1947)
·        Log from the Sea of Cortez (1951)
·        East of Eden (La răsărit de Eden) (1952)
·        Sweet Thursday (Joia dulce) (1954)
·        The Short Reign of Pippin IV (Scurta domnie a lui Pepin al IV-lea) (1957)
·        Once There Was A War (1958)
·        The Winter of Our Discontent (Iarna vrajbei noastre) (1961
·        Travels with Charley in Search of America (Eu şi Charley descoperim America) (1962)
·        America and Americans (1966)
·        Journal of a Novel: The East of Eden Letters (Jurnalul unui roman, scrisori despre "La răsărit de Eden") (1969)
·        Viva Zapata! the Original Screenplay (1975)
·        The Acts of King Arthur and His Noble Knights (1976)
·        Working Days: The Journals of the Grapes of Wrath 1938–1941 (1989)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poveștile Dealului Capela

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea ascunde multe poveşti, legende, mituri, fiind unul dintre cel mai cunoscute reperele ale orașului.
Multe din aceste mistere au rămas în amintirea noastră, dar sunt multe altele mai puțin cunoscute.

     Numele de Capela are conotații istorice deosebite, el provenind cel mai probabil, de la o capelă catolică ridicată de austrieci, în timpul stăpânirii Olteniei. Această capelă s-ar fi aflat chiar pe creasta dealului și se pare că ar fi comunicat, printr-un tunel subteran, cu Bărăția (conform lucrarii Proiecte de fortificatie ale Olteniei, Arhiva Olteniei, an VII, nr. 37 - 38, mai - august 1928, pag. 251). Până în prezent însă nu a fost descoperit acest tunel.   Ca mențiune istorică se presupune că ,,pe Dealul Capela ar fi stat sanctuarele coloniștilor romani, întrucât dela aceștia a rămas până azi o nămețenie de piatră de o formă curioasă pe care localnicii o numesc Boul de piatră, ștearsă asemuire a unui animal sfânt” (Râmnicul Vâlcii – Petre Drăgoiescu, …

Râmnicul de odinioară - Piața

"Umorul, gluma, ironia, plăcerea de a lua pe alţii în deriziune sînt trăsături recunoscute poporului român. La piaţă, aceste trăsături ies la iveală cu o bucurie crudă, cu o dezlănţuită poftă şi fervoare. Îmi amintesc de piaţa oraşului de odinioară, pe care o străbăteam în lung şi în lat de cîte ori mă trimiteau părinţii după cumpărături. Atracţia ei asupra mea era incontestabilă. În piaţă timpul dispărea, fiind înlocuit cu animaţia, cu forfota necontenită, cu febrilitatea oamenilor. Comportamentul individului e altul în piaţă decît aiurea, pe stradă sau într-o grădină publică.
Piaţă la Râmnicu Vâlcea -Amedeo Preziosi, 29 June 1869
E inutil şi aproape indecent să amintesc de bogăţia şi ieftinătatea pieţii de altădată, ce aparţine parcă unei epoci fabuloase, preistorice. De altminteri, mi-am propus să scriu îndeosebi despre mentalitatea oamenilor de odinioară; aceştia se întîlneau în piaţă nu numai ca să cumpere de-ale mîncării, dar şi să converseze, să facă pronosticuri asupr…

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio, este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii), la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus!

Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți oamenii merg la plajă.Cel…